Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, ismini vermediği bir ülkeye dört adet MİLGEM satışına yönelik yapılan görüşmelerde son aşamaya gelindiğini söyledi. Canikli, Türkiye’nin en büyük savunma ürün ihracatı olacağını söylediği bu satıştan elde edilecek geliri “Türkiye’nin toplam tarım ürünleri ihracatının neredeyse yüzde 25’i” olarak açıkladı. Bu da yaklaşık 5 milyar dolarlık bir büyüklüğe işaret ediyor.
Uzunca bir süredir Pakistan Türkiye’den 4 adet MİLGEM almak istiyor ve bu konuda görüşmeler yürütülüyordu. Canikli, MİLGEM projesinde altı, yedi ve sekizinci gemilerin inşaatına önümüzdeki günlerde başlanacağını da açıkladı. Milli Gemi (MİLGEM) Projesine ilişkin bilgi veren Canikli, yerli tasarım gemilerin şu anda dördünün havuzlandığını, beşincisinin inşaatının devam ettiğini bildirdi. Canikli, “MİLGEM’de altı, yedi ve sekizinci geminin inşaatına da önümüzdeki günlerde başlanacak” diye konuştu.
Türkiye’nin savunma sanayinde ihracatçı bir ülke haline geldiğini vurgulayan Canikli, “Dünyanın birçok ülkesine anahtar teslim MİLGEM üretebiliyoruz. Birkaç tanesi hariç bütün silah sistemleri ve komuta kontrol yazılımlar dahil olmak üzere hepsini yerli ve milli imkanlarla sağlayıp, anahtar teslim olarak bunları satabiliyoruz. Hem ciddi bir gelir sağlıyor hem de yeni ürünlerin geliştirilmesi için ciddi bir finansman altyapısı oluşturuyor” dedi. MİLGEM konusunda ülke ismi vermeden büyük bir ihracat sözleşmesine işaret eden Canikli, "Şimdi bir ülkeyle görüşmelerimizi var, son aşamaya geldi. 4 anahtar teslim MİLGEM korveti üretimi ve satışı için. İnşallah gerçekleştiğinde Türkiye'nin tek kalemde en büyük savunma ürün ihracatı olacak. Fiyatı, Türkiye'nin toplam tarım ürünleri ihracatının neredeyse yüzde 25'ine tekabül ediyor" ifadelerini kullandı. Canikli’nin işaret ettiği veriye bakıldığında, MİLGEM satışından elde edilecek gelir yaklaşık 5 milyar dolarlık bir rakama karşılık geliyor. Yurt dışına en büyük savunma ürün ihracatı yapılacak bu ülkenin de Pakistan olduğu belirtiliyor. Uzunca bir süredir Pakistan’a 4 adet MİLGEM satışı için görüşmeler yürütülüyordu. Rakamın büyüklüğü, Pakistan’ın yerli silah ve radar benzeri sistemlerle donatılmış MİLGEM’lere talip olduğunu da gösteriyor. Pakistan’a aynı zamanda 30 adet ATAK helikopter satışı için sözleşme geçtiğimiz ay imzalanmıştı.
Pakistan dışında Suudi Arabistan ile de MİLGEM ihracatı konulu görüşmeler gerçekleştirilmişti. Suudi Arabistan’la görüşmeler, 5 adet MİLGEM satışı üzerinden yapılmıştı. Ancak dünya devlerinin varlık gösterdiği bu alanda Türkiye’nin de sahaya girmesi rekabeti kızıştırmış durumda. Özellikle Türkiye’ye türlü ambargolar uygulayan Amerika’yı bu satışın hayli rahatsız ettiği biliniyor. Dolayısıyla sadece ticari değil, çok yönlü engeller çıkarılarak bu tür sözleşmelerin yapılması süreci de uzuyor.
Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, en kritik parçalar başta olmak üzere tüm kara, deniz ve hava sistemlerinin yerli ve milli imkanlarla üretilmesinin zorunluluğunu dile getirerek, “En son geliştirdiğimiz seyir füzesi var SOM, 250 kilometre menzilli. Bir sonraki hedefimiz 800 kilometre menzilli olanı üretmek onunla ilgili çalışmalar devam ediyor” dedi. SOM seyir füzesine de yurt dışından ciddi talep olduğunu belirten Canikli, savunma sanayi ürünlerinin ekonomiye önemli girdisinin olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin savunma ihracatını durdurma hamleleri konusunda Milli Savunma Bakanı Canikli, Fırtına Obüslerinin Azerbaycan’a satışının Almanya tarafından engellenmesine işaret etti. Fırtına obüslerinin tüm aksamlarının, sistemlerinin yerli, sadece motorlarının Alman menşeili olduğunu belirten Canikli, “Almanya, motoru kendisi ürettiği için ihracatına izin vermedi. Bu nedenle biz Fırtına obüsünü üçüncü ülkelere satamadık. Ama şimdi az kaldı. Önümüzdeki kısa zaman içinde motorunu da yerli ve milli imkanlarla üreteceğiz” dedi.