Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında toplanan Milli Güvenlik Kurulu sona erdi. Kurul sonrası yapılan yazılı açıklamada, 'Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, “İdlib gerginliği azaltma bölgesi”nde, “gözlem misyonu”nu başarıyla sürdürdüğü; bu görevin Batı Halep’le Afrin yakınlarında da yerine getirilmesiyle, huzur ve güven ortamının gerçek manada sağlanabileceği mütalaa edilmiştir.' ifadeleri kullanıldı.
Milli Güvenlik Kurulu (MGK), sona erdi. MGK bugün 2017’nin son olağan toplantısını gerçekleştirdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığındaki toplantı, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki 3 buçuk saat sürdü.
MGK sonrası yapılan yazılı açıklama şu şekilde:
1. Ülkemizin asayiş ve güvenliğini etkileyen iç ve dış gelişmeler gözden geçirilmiş; terörle mücadele faaliyetleri her boyutuyla ele alınmıştır. FETÖ/PDY, PKK-YPG ve DEAŞ terör örgütleri ile mücadele başta olmak üzere, ülkemizin millî güvenliğine yönelik tehditlere karşı hukuk çerçevesinde alınan ve kurulumuzca önerilen tedbirler görüşülmüş; terörün sonlandırılması için yurt içinde ve yurt dışında azim ve kararlılıkla sürdürülen mücadele, kapsamlı şekilde değerlendirilmiştir.
2. Özellikle yüce milletimizin olağanüstü cesaret ve fedakârlığı ile başarısız kılınan 15 Temmuz hain darbe girişimiyle anayasal düzeni, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ni ortadan kaldırmaya, görevlerini yapmasını engellemeye teşebbüs eden FETÖ/PDY ile mücadele hakkında kurul’a ayrıntılı bilgi sunulmuştur.
İdlib'deki gözlem misyonu
3. Suriye’deki ihtilafa siyasi çözüm bulmak, ateşkesi tahkim etmek ve çatışan taraflar arasında güven artırıcı önlemler geliştirmek amacıyla düzenlenen astana toplantılarında alınan kararların, sürece ve barışı tesis etme gayretlerine müsbet katkı sağladığı görülmüştür.
Türk Silahlı Kuvvetleri unsurlarının, “İdlib gerginliği azaltma bölgesi”nde, “gözlem misyonu”nu başarıyla sürdürdüğü; bu görevin Batı Halep’le Afrin yakınlarında da yerine getirilmesiyle, huzur ve güven ortamının gerçek manada sağlanabileceği mütalaa edilmiştir.
PKK/PYD-YPG terör örgütünün, Suriye’nin kadim demografik yapısını, örtülü etnik temizlik yapmak suretiyle bozmasının ve toprak edinme çabalarının uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğu, bu cihetle de kabul edilemez bulunduğu; Türkiye’nin kendi güvenliğini sağlamak maksadıyla, özellikle hudut bölgesinde gereken her türlü tedbiri almaya devam edeceği bir kez daha vurgulanmıştır.
4. Dönem içerisinde muhtelif ülkelere yapılan ziyaretler ve münferit görüşmeler ile meydana gelen dış siyasi hadiseler hakkında Kurul’a bilgi arz edilmiş, önümüzdeki günlerde yaşanabilecek gelişmelerle ilgili izlenebilecek stratejiler konusunda değerlendirmelerde bulunulmuştur.
NATO'daki tatbikat skandalı
5. Norveç’te düzenlenen, “Trıdent Javelın 2017” isimli NATO Tatbikatı’nda meydana gelen menfur hadise etraflıca değerlendirilerek; bu tür olayların, NATO ittifakının temelini oluşturan “dayanışma ilkesinin” zarar görmesine neden olabileceği, Norveç ve NATO makamlarınca başlatılan soruşturmaların sıralı sorumluları kapsayacak şekilde genişletilmesinin beklendiği, NATO’yu kendi amaçları için araç olarak kullanmaya çalışan kesimlere müsaade edilmemesi gerektiği, gelişmelerin bu doğrultuda yakından izleneceği belirtilmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile Türk Milleti’nin ve devletinin temsilcisi cumhurbaşkanı’na yönelik bu tarz düşmanca yaklaşımların ve ifadelerin hiçbir şekilde kabul edilemeyeceği, bir kez daha vurgulanmıştır.
6. Arakanlı Müslümanlara insani yardım yapılabilmesi ve evlerine–yurtlarına dönebilmeleri için uluslararası kamuoyuna yapılan çağrı tekrarlanarak, bu konuda son dönemde yaşanan gelişmelerin yakından izlendiği, ülkemizin bir insanlık sınavı hâline gelen bu drama son verilmesi hususunda üzerine düşen görevleri yapmayı sürdüreceği ifade edilmiştir.