|

Merkez valisi ve eski müdürler gözaltında

İzmir’de Polis Sandığı'na ait tesisi, FETÖ/PDY’ye bağlı bir derneğe usülsüz kiralayarak terör örgütüne finansman sağlayanlara operasyon düzenlendi. Operasyonda, dönemin Polis Bakım ve Yardım Sandığı Yönetim Kurulu’nda bulunan merkez valisi Ahmet Pek, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal ile 4 eski emniyet müdürü gözaltına alındı

Yeni Şafak ve
04:00 - 22/05/2016 Pazar
Güncelleme: 20:17 - 21/05/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

İzmir'deki Polis Bakım ve Yardım Sandığı'na (POLSAN) ait tesisi Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) bağlı bir derneğe usülsüz şekilde kullandırttıkları iddiasıyla yürütülen soruşturma kapsamında düzenlenen operasyonda, bir merkez valisi ile 5 eski emniyet müdürü gözaltına alındı.



BULGULAR CİDDİ


Terör ve Örgütlü Suçlar Soruşturma Bürosundan Sorumlu Başsavcı Vekili Okan Bato'nun talimatıyla, “POLSAN bünyesindeki binanın, FETÖ/PDY'nin stratejisi ve amaçları doğrultusunda hareket ettiğine dair ciddi bulgulara ulaşılan İzmir Kültürlerarası Diyalog Merkezi Derneğine (İZDİM) usulsüz kiralandığı ve örgüte haksız kazanç sağlandığı” iddialarına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında operasyon başlatıldı.



FİRARA HAZIRLANIYORDU


İzmir Mali Suçlar ve Suç Gelirleriyle Mücadele Şube Müdürlüğü ile İstihbarat Şube Müdürlüğü ekiplerinin İzmir, Ankara, İstanbul ve Denizli'deki operasyonlarında merkez valisi Ahmet Pek, dönemin Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal ile 4 eski emniyet müdürü gözaltına alındı. Farklı illerde gözaltına alınan şüpheliler İzmir'e getirildi. Pek'in, İstanbul'da tutuklu yargılandığı FETÖ/PDY davasında tahliye edilmesi, yine olayla bağlantılı eski Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çankal'ın da yurt dışına çıkma hazırlığında olduğu istihbaratı üzerine operasyonun başlatıldığı öğrenildi. FETÖ/PDY'nin emniyet yapılanmasında üst seviye isimlerden biri olduğu iddia edilen Pek'in, emniyetteki daire başkanları ve emniyet müdürlerinin atanmasında rol oynadığı, ülkeyi dizayn etmek için kumpas planları hazırlayan grup içerisinde yer aldığı öne sürüldü.





DARBEYİ DESTEKLEDİLER


Operasyon 31 Mart'ta başlatılmış, eski POLSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili emekli emniyet müdürü Oğuz Karakuş'un da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alınmıştı. "FETÖ/PDY üyesi ve yöneticisi olmak, örgütsel faaliyet yürütmek, terör örgütünün liderini övmek ve propagandasını yapmak, 17-25 Aralık darbe girişimini desteklemek, Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya yönelik faaliyet yürütmek, delilleri karartmak" gibi suçlamalarla Karakuş'un da aralarında bulunduğu 7 kişi tutuklanmıştı.



#FETÖ
#PDY
#Paralel Devlet
8 yıl önce