Medikal cihazlarda milli hamle

Haber Merkezi
04:009/09/2018, Pazar
G: 9/09/2018, Pazar
Yeni Şafak
ASELSAN, gelecek yıl ürünlerin ilk örneklerini çıkarmayı hedefliyor.
ASELSAN, gelecek yıl ürünlerin ilk örneklerini çıkarmayı hedefliyor.

ASELSAN, yerli tıbbi cihazların geliştirilmesi ve bu alandaki yurt dışı bağımlılığın azaltılması için çok yönlü çalışma yürütüyor. Mobil dijital röntgen ve yerli MR görüntüleme sistemi geliştirilmesi projelerini başlatan ASELSAN, gelecek yıl ürünlerin ilk örneklerini çıkarmayı hedefliyor. Elektroşok cihazlarına yönelik iş birliği için ilk adım atılırken, bunu yaşam destek cihazlarında yapılacak diğer işbirliği izleyecek.

Türkiye'nin teknoloji merkezlerinden ASELSAN, dışa bağımlılığın yüzde 85 olduğu ve yılda 2 milyar dolar ithalata yol açan medikal cihaz ve bileşenleri için yerli ve milli çözümler geliştiriyor. Sağlık teknolojileri alanındaki öncelikli faaliyet konusu, içerdiği teknolojilerin ASELSAN'ın tecrübeli olduğu alanlarla ortak olması göz önünde bulundurularak "medikal görüntüleme sistemleri" olarak belirlendi.

YERLİ MR CİHAZI ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Sağlık Bakanlığı, manyetik rezonans (MR) görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi, dijital röntgen cihazlarının yerlileştirilmesiyle ilgili bir projeyi hayata geçirmek için çaba sarf ediyor. ASELSAN da sağlık endüstrisi açısından çok önemli olan bu proje kapsamında savunmada edindiği tecrübeyi, sağlık endüstrisi ekosistemiyle çalışarak ülkenin hizmetine sunmayı hedefliyor. ASELSAN, bu projeye hazırlık olması amacıyla öz kaynaklarıyla "mobil dijital röntgen" ve "yerli MR görüntüleme sistemi" geliştirilmesi projelerini başlattı. Gelecek yıl ürünlerin ilk örneklerinin çıkarılmasına yönelik çalışmalar devam ediyor.


YENİ İŞ BİRLİKLERİ YAPILIYOR

ASELSAN, bu projelere ek olarak, Türkiye'nin sağlık ekosisteminde faaliyet gösteren yetkin ve start-up firmalarıyla beraber çalışma olanaklarını değerlendiriyor. Bu doğrultuda, defibrilatör (elektroşok) cihazlarında iş birliği yapmak üzere ilk adım atıldı. Bu adımı yaşam destek cihazlarında yapılacak diğer iş birlikleri izleyecek.

HASTALIKLARIN HIZLI TESPİTİ İÇİN ÇÖZÜMLER

ASELSAN, ayrıca sivil ve askeri savunmanın kritik bir alanı olan biyolojik savunmaya yönelik çalışmaları, sağlık alanında virüs ve bakterilerin sebep olduğu bazı hastalıkların birinci basamak sağlık kuruluşlarında hızlı tespitine imkan veren kit ve cihazların geliştirilmesine imkan sağlayacak. Tüm bu çalışmalarla Türkiye'de medikal sanayinin geliştirilmesi ve yurt dışına bağımlılığın azaltılması hedefleniyor.

  • Her evde bir ilk yardımcı
  • Türk Kızılayı, “Her evde bir ilk yardımcı” sloganıyla kaza ve kriz anlarında müdahale yapabilecek sertifikalı ilk yardımcı yetiştirmek için 23 ilde eğitim veriyor. Eğitimlere katılanlar, hayati öneme sahip ilk yardım müdahale tekniklerini, teorik derslerin yanı sıra insan maketleri aracılığıyla pratik olarak da öğreniyor. Eğitimlerle ilgili bilgi veren ilk yardım eğitmeni Nagihan Toklu, Kızılay’ın kaza ve kriz anlarında hem hızlı hem de doğru müdahale edebilecek vatandaş yetiştirme hedefiyle 30 merkezde yılda yaklaşık 20 bin kişiye eğitim verdiğini söyledi. Uzman eğitmen kadrosuyla ülkenin her yerinde eğitim ve ilk yardım bilinçlendirme çalışmaları yürüttüklerini belirten Toklu, “Bunu çok önemsiyoruz. Özellikle ilk yardım bilinçlendirme çalışmalarında okul öncesi çağından başlayarak çocukları da bilinçlendirmeye çalışıyoruz” dedi. Toklu, ilk yardım eğitimlerine isteyen herkesin başvura-bildiğini belirterek “Tüm vatandaşlarımızı eğitim faaliyetlerine davet ediyoruz. “www.ilkyardim. org.tr” internet adresinden ya da eğitim merkezlerimizin iletişim numaralarından bize ulaşabilirler. Vatandaşlarımıza bir telefon kadar uzağız” dedi.
#ASELSAN
#Tıbbi cihaz