Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) en büyük planlı tatbikatı olan Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı’nın gündüz safhası, sabah saatlerinden itibaren icra edilmeye başlandı.
Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Musa Avsever'in tatbikata ilişkin verdiği brifingin ardından tatbikat kapsamında hedefler Türk Silahlı Kuvvetleri unsurları tarafından vurulmaya başlandı.
Amfibi hücum harekatını destekleyen ateşler çerçevesinde keşif, gözetleme, ateş destek unsurları ve taarruz helikopterleri eş zamanlı koordineli hareketiyle senaryo gereği tespit edilen düşman zırhlı araçları, tanksavar atışlarıyla imha edildi.
Hava desteğiyle beraber muharebe arama kurtarma harekatı, hava savunması, zamana duyarlı yüksek değerlikli hedefe direkt görev harekatı icra edilirken, uzman nişancı unsuru tarafından kritik hedeflerin etkisiz hale getirildi.
Çağrı dalgasının kapak atmasıyla birlikte Akıncı TİHA atışı, Zırhlı Muharebe Aracı (ZMA) atışı ve amfibi harekatı destekleyen ateşler çerçevesinde topçu, havan ve tank topu atışları yapıldı.
Havadan lojistik ikmal desteği verilmesinden sonra meskun mahal muharebesine geçildi.
Burada tank atışları, SİHA atışları, keskin nişancı atışları yapılırken, tünel tespit cihazı ve mayın tespit imha araçları kullanıldı.
Daha sonra tespit edilen düşman zırhlı araçları tanksavar atışlarıyla vuruldu.
Amfibi hücum harekatına yönelik yakın hava desteğiyle beraber tank topu ve havan atışları gerçekleştirildi.
Tatbikat hava hücum harekatıyla başarıyla tamamlanırken, personelin yaptığı başarılı operasyonlar alkış topladı.
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, tatbikat sonrası yaptığı konuşmada, "Yunanistan yayılmacı ve saldırgan politikasına devam ediyor. Yunanistan'ın silahlanma çabası meyhudedir. Akılla ve mantıkla izahı mümkün değil. Kimsenin toprağında gözümüz yok. Her türlü hukuksuz söyleme karşılığını veriyoruz" ifadelerini kullandı.
Birleşik ve müşterek harekatta katılımcı ülke unsurlarıyla oluşturulan müşterek karargah ve birliklerin askeri imkan ve kabiliyetlerinin, verilecek vazifelerin tamamını kapsayacak şekilde geliştirilmesi ve harbe hazırlık seviyesinin idame ettirilmesinin amaçlandığı tatbikatta, Birleşmiş Milletlerin Barış Destekleme Harekatı jenerik senaryosundan istifade edildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) en büyük planlı tatbikatlarından 'Efes-2022 Birleşik Müşterek Fiili Atışlı Arazi Tatbikatı'nın seçkin gözlemci gününün gündüz safhasında deniz top ateş desteğiyle kara bombardımanı yapılmasıyla başlayan tatbikatta, amfibi harekatını destekler nitelikteki topçu ve havan atışları yapıldı ardından Sikorsky tipi helikopter obüsü, CH-47 helikopteri ise mühimmat konteynerini hedeflenen bölgeye taşıdı.
Senaryo kapsamında yaralanan personel, helikopter ile seyyar sahra hastanesine tahliye edildi ve ardından amfibi hücum harekatına yönelik yakın hava desteği sağlandı.
Amfibi harekat kapsamında makineli tüfek ve RPG 7 R/A atışları yapıldı.
Yine amfibi hedef sahasındaki düşman denizaltısı, Sikorsky helikopterlerin daldırdığı sonar ile tespit edilerek, talim torpidosu atışı yapıldı ve denizaltı yüzeye çıkarıldı.
Bu sırada amfibi harekatını desteklemek için belirlenen hedeflere topçu atışları yapıldı.
Hava Kuvvetleri'ne bağlı unsurlar, hava muharebe devriyesi görevini gerçekleştirdi.
Senaryo kapsamında, karadaki hedeflere ulaşmak için yamaç çökertmesi yapıldı, yerli ve milli silahlar AKSAR ve İYGAS sistemleri kullanılarak mayınlı saha temizlenip, tel engellerden geçit açıldı.
Amfibi hücum harekatı, Heybeliada ve Büyükada korvetlerinden 6 kilometreden yapılan 76 mm top atışları, ABD ve Türk bataryalarının birleşik yaptığı obüs, keskin nişancı ve havan atışları ile desteklenirken, mayın avlama gemisinin (MAG) tespit ettiği mayın, otonom su altı aracı ve mayın harbi dalgıçları tarafından teşhis ve imha edildi.
Keskin nişancı atışları, milli keskin nişancı tüfeği BORA ile yapıldı.
Senaryo kapsamındaki harekat, taarruz helikopteri ile de desteklenerek, denizde arama- kurtarma ve sıhhi tahliye çalışması yapıldı.
Jenerik bir senaryoyla yapılan tatbikatın gece faaliyetleri kapsamında, katılımcı ülke unsurlarından oluşan birleşik özel kuvvet timleri, denizden ve havadan sızma harekatı gerçekleştirdi.
Özel kuvvet unsurlarının bir kısmı paraşütle belirlenen alanlara inerken diğer kısmı denizden sızma harekatı yaptı. Bu kapsamda botların motorlarını kıyıya belli mesafede susturan su altı taarruz ve su altı savunma timleri, su altı engel ve sığ su mayınlarından sahili temizledi. Daha sonra amfibi aldatma harekatı ve amfibi keşif harekatı başlatıldı.
Gece görüş kabiliyetine sahip amfibi keşif bölüğü çıkarma yapılacak sahile yönelik keşif harekatı düzenledi. Harekatın ardından karartma uygulayarak sahile yaklaşan gemilerin kapak açmasının ardından zırhlı araçların ve personelin kıyıya çıkmasıyla deniz piyade unsurlarının çıkarma harekatı başarıyla tamamlandı.
Bu sırada, indirme bölgesinde belirlenen hedefler, ATAK helikopterlerinin ateşiyle vuruldu. Yerli ve milli üretim Cirit füzeleri ile tam isabetle gerçekleştirilen atışları, önce topçu ve havan, daha sonra ise F-16 atışları izledi.
Gece faaliyetleri kapsamında hava hücum harekatı da gerçekleştirildi. ATAK helikopterlerinin eşlik ettiği "Uçan kale" olarak nitelendiren CH-47 Chinook helikopterleri, özel kuvvet unsurlarını belirlenen bölgeye indirdi. Hava hücum harekatının başarıyla tamamlanmasının ardından muharebe arama kurtarma görevi de icra edildi.
Seçkin gözlemci günü kapsamındaki gece faaliyetleri, hava savunma silahlarının atışlarıyla tamamlandı. Atış kapsamında, yerli ve milli üretim Korkut hava savunma sistemi, belirlenen hedefleri tam isabetle vurdu.
Efes 2022'de taarruz helikopteri desteği sadece milli imkanlarla üretilen T129 Atak helikopterleriyle sağlanıyor.