Türkiye'nin maden suyu rezervi göz göre göre boşa akmaya devam ediyor.
Maden Suyu Üreticileri Derneği (MASUDER) Genel Sekreteri Levent Sungur, 'Ülkemizde tespit edilmiş 225 maden suyu kaynağı mevcut, günlük boşalım ise 63 milyon litre. Bunun yüzde 2'lik kısmı kullanılırken yüzde 98'lik kısmı boşa akıyor' dedi.
Sungur, Türkiye'de maden suyu sektöründe faaliyet gösteren ruhsatlı 32 firma olduğunu, bunlardan ulusal bazda faaliyet gösterenlerin sayısının 13 olduğunu söyledi.
Maden sularının kendi kaynağından alındığını, Türkiye'nin maden suyu kaynağı yönünden dünyanın ilk 10 ülkesi arasında kabul edildiğini ifade eden Sungur, ülkedeki maden sularının kalite açısından dünyanın önde gelen maden suları arasında olduğunu söyledi.
Türkiye'de tespit edilen maden suyu kaynağının sayısının 225 olduğunu belirten Sungur, bu kaynaklardan günlük boşalımın 63 milyon litre olduğunu, bu miktarın ise sadece yüzde 2'lik kısmının kullanıldığını, maden sularının yüzde 98'lik kısmının 'boşa aktığını' anlattı.
Maden suyu tüketiminde hedef kişi başı 8 litre
Levent Sungur, Türkiye'de 2011'de kişi başı yaklaşık 7 litre olan maden suyu tüketimini, bu yıl 8 litre civarına çıkarmayı hedeflediklerini de dile getirdi.
Maden suyu tüketiminin bir ülkenin gelişmişliği ile bağlantılı olduğunu savunan Sungur, 'Maden suyu tüketiminin yüksek oluşu tüketicinin sağlıklı ürün kullanımındaki bilincini gösterir' dedi.
Meyve aromalı maden suyu bayanların dikkatini çekti
Maden suyu sektörüne ürün çeşitliliğinin sağlanması ile ilgili yasal altyapıların oluşturulmasının ardından 2004 yılından itibaren aromalı ürünlerin üretimine başlanıldığını kaydeden Sungur, bu ürünlerin maden suyu pazarındaki payının yüzde 23 civarlarında olduğunu söyledi.
Meyve aromalı maden suları ile sektörde ürün çeşitliliğinin sağlandığını belirten Sungur, 'Değişik yaş grupları da aktif maden suyu tüketicisi haline geldi. Yapılan araştırmalara göre, meyve aromalı maden suyu tüketiminde gençler önemli bir potansiyel. Bu arada, daha çok erkeklerin tercih ettiği maden suyunu son yıllarda kadın tüketicilerin de tercih etmeye başlamasında meyve aromalı maden sularının da etkisi bulunuyor' görüşünü dile getirdi.
Sungur, uzmanların çocuklardan yaşlılara günde 1-1,5 litre maden suyu içilmesini önerdiğini de aktardı.
Ramazan ayında vatandaşlara maden suyu içmelerini öneren Sungur, 'İçinde bulunduğumuz sıcak yaz günlerinde terleme ve hareket esnasında mineral kayıpları yaşanacak. İftar sofralarımızda bulunacak ve fırsat buldukça tüketeceğimiz maden suları bu mineral kaybının telafisini önemli ölçüde karşılayacaktır' dedi.
'Kadınlar ve yaşlıların maden suyu içmeleri gerekiyor'
Beypazarı Karakoca Maden Suyu İşletmesi Yönetim Kurulu Başkanı Niyazi Ercan da Türkiye'nin maden suyu potansiyeli bakımından zengin bir ülke olduğunu ancak henüz yeterli miktarda maden suyu tüketilmediğini belirtti. Avrupa'da yıllık kişi başı maden suyu tüketimin 150 litre olduğunu, Türkiye'deki tüketimin bu rakamın çok altında bulunduğunu anlatan Ercan, geçmişe kıyasla her yıl maden suyu tüketiminde artış yaşandığını, özellikle Ramazan ayının yaz mevsimine gelmesi dolayısıyla maden suyu satışlarının arttığını kaydetti.
Maden suyunun, yaz aylarında terlemeyle kaybedilen mineral ve su ihtiyacını en iyi karşılayan içecek olduğuna dikkati çeken Ercan, içeriğindeki kalsiyum ve florür gibi mineraller nedeniyle özellikle çocuklar, kadınlar ve yaşlıların daha fazla maden suyu tüketmeleri gerektiğinin altını çizdi.
Maden suyu tüketimi
MASUDER Genel Sekreteri Sungur'un verdiği bilgiye göre, Türkiye ve bazı ülkelerdeki yıllık kişi başı maden suyu tüketimi şöyle:
Ülke Kişi Başı Yıllık Tüketim
--------- --------------
İtalya 170 Litre
Meksika 149 Litre
Belçika 136 Litre
Fransa 130 Litre
Almanya 120 Litre
İspanya 110 Litre
Türkiye 7 Litre