LGS ile ilk randevu

Yeni Şafak
Ahmet Fatih Erturan
04:0031/05/2018, Perşembe
G: 31/05/2018, Perşembe
Yeni Şafak
Muhakeme ve yorum yapan başarılı olur.
Muhakeme ve yorum yapan başarılı olur.

TEOG yerine getirilen Liselere Geçiş Sınavı (LGS), cumartesi günü yapılacak. Yaklaşık 1 milyon öğrencinin gireceği sınavın yerleştirme sonuçları temmuz ayının sonunda açıklanacak.

TEOG yerine getirilen ve bu yıl ilk kez gerçekleşecek Liselere Geçiş Sınavı (LGS) 2 Haziran cumartesi günü yapılacak. Yaklaşık 1 milyon öğrencinin gireceği sınavın ‘yerleştirme kılavuzu’ temmuz ayının başında yayımlanacak. Yerleştirme sonuçları temmuz ayının sonunda açıklanacak.

KİMLİK VE GİRİŞ BELGESİNİ UNUTMAYIN

Sınava girecek öğrencilerin kimlik belgesi ve fotoğraflı sınav giriş belgesi renkli olacak şekilde yanında bulundurması gerekiyor. İki bölüm halinde aynı gün uygulanacak sınavda çoktan seçmeli 90 soru sorulacak. Sınavın birinci bölümü 50 soruluk sözel alandan oluşacak ve süresi 75 dakika olacak. İkinci bölümü ise 40 soruluk sayısal alandan oluşacak ve 60 dakika süre verilecek. Sözel bölümde, 8’nci sınıf Türkçe, din kültürü ve ahlak bilgisi, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük ile yabancı dil, sayısal bölümde ise matematik ve fen bilimlerinden soru sorulacak.

BİN 369 OKULA SINAVLA GİRİLECEK

İstanbul’da 225, Ankara’da 82 ve İzmir’de 62 olmak üzere 81 ilde toplam bin 369 orta öğretim okuluna 126 bin 510 öğrenci sınavla yerleştirilecek. LGS’de yüzde 10’luk kesime girecek öğrenciye beş tercih hakkı daha verilecek.

SINAVSIZ ADRESE DAYALI YERLEŞTİRME

Sınavda yeterli puanı elde edemeyen veya sınava girmeyen yüzde 90’lık öğrenci kesimi ise adrese dayalı sistemle mahallesindeki okullara kaydedilecek. Bu öğrencilere her okul türünden üç tane tercih hakkı sunulacak. Hiçbiri gelmeme ihtimaline karşılık tercih ettiği okul türünden boş kontenjanlı bir okula yerleştirme hakkı tanınacak.

  • Muhakeme ve yorum yapan başarılı olur
  • Liseye Geçiş Sınavı (LGS) için geri sayım başladı. Örnek sorular Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından paylaşıldı. Yön Koleji Matematik Öğretmeni Yunus Emre Yılmaz, bu soruların geçmiş yıllardaki sorulanlardan farklı olduğunu söyledi. Tablo ve grafik yorumlamanın, soruya ait metni okuyup anlamanın ve muhakeme yapmanın önem kazandığını belirten Yılmaz “Sorular problem çözme, analiz yapma, eleştirel düşünme, bilimsel süreç gibi becerileri ölçecek nitelikte olacaktır” dedi. Son 3, 4 yılda yapılan merkezi ortak sınavlardaki soruların, daha çok okullarda yapılan yazılı sınav sorularının çoktan seçmeli hale dönüştürülmüş şekli olduğunu dile getiren Yılmaz şunları aktardı:
  • SORULAR 8’NCİ SINIF MÜFREDATINDAN
  • “Yeni sınavın örnek sorularında bu eski anlayıştan vazgeçilmiş. MEB tarafından yayınlanan 10 adet örnek matematik sorusu incelendiğinde; konu olarak 8’nci sınıf matematik müfredatını kapsadıkları ve buna bağlı kazanımların baz alındığı görülüyor. Bu sorularla adayların önceki yıllarda edindiği matematiksel birikim ile matematik okur-yazarlığı ölçmek amaçlanıyor. Sorularda tablo ve grafik yorumlamanın, soruya ait metni okuyup anlamanın, muhakeme yapmanın önemi arttırılmış."

#LGS
#üniversite