Lady Leyla yola çıktı

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:002/07/2016, суббота
G: 1/07/2016, пятница
Yeni Şafak

Türkiye’den Gazze’ye ulaştırılacak 11 bin ton insani yardım malzemesini taşıyan “Lady Leyla” isimli gemi, Mersin Uluslararası Limanı’ndan törenle uğurlandı. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, “Bu gemideki malzemeler, Türk halkının Gazze’deki kardeşlerine bir nevi bayram hediyesidir. Lady Leyla güle güle gitsin“ dedi.

Türkiye-İsrail arasında varılan mutabakat kapsamında Gazze'ye ulaştırılacak 11 bin ton insani yardım malzemesi taşıyan “Lady Leyla” adlı gemi, Mersin Uluslararası Limanı'ndan yola çıktı. Törene, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ile Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da katıldı. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Kadir Gecesi'nin kutlanacağı günde Filistin halkına, Gazze'ye yardım gemisi gönderilerek, dayanışmanın, yardımlaşmanın güzel bir örneğine şahit olunduğunu söyledi. Gemideki 11 bin ton giysi ile gıdanın İsrail'in Aşdod Limanı'na, oradan da Gazze'ye ulaştırılacağını vurgulayan Elvan, “Türk Kızılayı yetkililerince teslim alınan bu insani yardımlar, Dışişleri Bakanlığımızın eş güdümünde yerine ulaşacak. Bu yardımları koordine eden, bu geminin yola çıkmasında gerekli hazırlıkları yapan AFAD'a, Türk Kızılayı ve Dışişleri Bakanlığımıza teşekkür ediyorum” dedi.



79 MİLYON DİK DURDU






“Bu yardım sürecine nasıl geldiğimizi biliyorsunuz” diye konuşan Elvan, şöyle devam etti: “Bizim şartlarımız vardı, yapılan görüşmelerde, uzun müzakerelerde Türkiye'nin ileri sürdüğü şartların tamamı kabul edildi. Türkiye, seçilmiş Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde 79 milyon tek yürek olarak dik durdu. Bu sayede yeniden insani yardım kanalları açıldı. Huzurlarınızda Sayın Cumhurbaşkanımıza şükranlarımı arz ediyorum.” Elvan, şunları kaydetti: “Lady Leyla sadece insani yardım gemisi değildir. Milletimizin uzattığı bir gönül elidir, şefkat elidir. Bu sevinci yaşamamıza vesile olan herkese teşekkür ediyorum. 'Lady Leyla' gemisi güle güle gitsin, yolu açık olsun.”



ÖNEMLİ OLAN NORMALLEŞME


Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak ise, Filistin halkının kaderine terk edilmemesi için diplomasinin de bütün imkanlarının Türkiye Cumhuriyeti hükümetleri tarafından yerine getirildiğini söyledi. Mavi Marmara gemisinin İsrail tarafından saldırıya uğramasından sonra tıkanan ilişkilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile hükümetin kararlı tutumları sayesinde belli noktaya geldiğini anlatan Kaynak, hükümetin göz önünde tuttuğu hususun, Filistin halkının hak ile hukukunun gözetilmesi ve Türkiye-İsrail ilişkilerinin normalleşmesi olduğunu bildirdi.



11 MİLYAR DOLAR HARCADIK


Gemideki yardım malzemelerine ilişkin bilgi veren Kaynak, çocukları bayramda sevindirmek adına gemiye çocuk kıyafeti, oyuncak ve ayakkabı da yüklendiğini söyledi. Türkiye'deki 3 milyona yakın sığınmacıya 11 milyar dolar harcandığını ancak Batı'dan 500 milyon dolar geldiğini belirten Kaynak, Türk halkının her zaman mazlumların yanında olmaya devam edeceğini sözlerine ekledi.



Filistin'e hastane


Hükümetin ambargolara rağmen Filistinli kardeşlerinin yanında olduğunu dile getiren Veysi Kaynak, “Gelinen noktada hem özür hem tazminat hem de Gazze'ye uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve buraya yapılacak insani yardımların mevcut olan limandan gerçekleştirilmesi kabul edilmiştir” dedi. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı tarafından orada inşa edilen hastanenin iç donanımlarının, anlaşma sonrasında daha hızlı yapılacağını belirten Kaynak, Filistin'in en büyük hastanesinin çok kısa sürede hizmete gireceğini bildirdi. Kaynak, Gazze'de 320 konutun hızlıca tamamlanacağını, sanayi bölgesinin yapımının hızlanacağını ifade etti.



11 bin tonluk insani yardım





Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa ve protokol üyeleriyle gemiyi uğurladı. Un, pirinç, şeker ve gıda kolilerinden oluşan 11 bin tonluk yardımı malzemesi ile Gazzeli çocuklar için hazırlanan bayram hediyesi 100 bin giysi, 20 bin ayakkabı ve 10 bin 104 oyuncak taşıyan “Lady Leyla”, İsrail'in Aşdod Limanı'na doğru hareket etti. Geminin yaklaşık 30 saatte Aşdod'a ulaşması hedefleniyor.







#Gazze
#Mersin Uluslararası Limanı
#Lütfi Elvan
#Lady Leyla

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.