EDISYON:

Kuzeydeki buzullar 2070'de eriyecek

Yeni Şafak
01:008/03/2005, Salı
G: 27/05/2017, Cumartesi
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Oxford Üniversitesi'nin araştırmasına göre, dünya bu hızla ısınmaya devam ederse, 2070'e kadar Kuzey Kutbu'ndaki buzullar tamamen eriyecek.

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------
  • BEHÇET GÜNGÖR/ANKARA


    Oxford Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre, Kuzey Kutbu, dünyanın geri kalanından 2 kat daha hızlı ısınıyor. Dünya bu hızla ısınmaya devam ederse Kuzey Kutbu'ndaki buzullar 2070 yılına kadar tamamen eriyecek. Dünya çapında 95 bin bilim adamının katılımıyla Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen "Küresel Isınma" konulu araştırmanın sonuçları Nature Dergisi'nde yayımlandı. Dergi, küresel ısınmanın artık geri dönülmeyecek bir noktaya ulaştığını açıkladı. Kuzey Kutbu'nun ocak ayında normalde 8-9 derece yüksek bir sıcak hava dalgasına maruz kaldığına dikkat çekilen araştırmada, Kuzey Kutbu'ndaki ısınmanın dünya genelinden 2 kat daha hızlı olduğu ifade edildi. Araştırmada, "Son 30 yılda buzulların yüzde 20'si eridi. Kalan buzullar 1970'lere göre yüzde 40 incelmiş durumda ve 2070'de tamamen yok olması bekleniyor" denildi. Araştırmada, "Dünyanın çok az olan seçenekleri var, bu seçenekler hızla kapanıyor. Eğer insanlığın kurtulmasını istiyorsak çok acil ve radikal çözümler almayız" denildi.
    'İnsan ırkı risk altında'
    Araştırmada, küresel ısınmanın insan ırkını riskli günlere sürüklediği kaydedildi. Okyanusların ısınması yüzünden mercan kayaların dörtte birinin yokolduğu belirtilen araştırmada, "Doğal sistemin yapısından dolayı biz şu anda 1960'larda oluşan kirlenmenin sonuçlarını yaşıyoruz. Son 20-30 yılda oluşan daha büyük kirlenmenin sonuçlarını yakından göreceğiz. İnsan ırkının hayatı riske ediliyor" denildi. Küresel ısınmasın düşürülmesi için Kyoto Sözleşmesi son şans olarak görülüyor. BM'nin sera etkisini kontrol altına almak için Kyoto Sözleşmesi, CO2 emisyon hacimlerinin 2012'ye kadar 1990 öncesi düzeyine indirilmesini planlıyor. Bush yönetimi Kyoto Sözleşmesi'nin bilimsel olmadığını savunarak, imza atmayacağını açıklamış ve dünyanın tepkisini çekmişti. Küresel ısınma devam ederse, sera etkisi yaratan gazların kullanılmasıyla, dünya ısınacak, buzullar eriyecek ve deniz seviyesi yükselecek, iklimlerin uyumu bozulacak ve mevsimler karışacak.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv

    Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

    Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.