|

Kurtulmuş: OHAL'i 40-45 güne kaldırmayı planlıyoruz

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, OHAL'i 40-45 gün içinde kaldırmayı planladıklarını belirterek, "Kesinlikle sokağa çıkma yasağı öngörmüyoruz" dedi. Kurtulmuş, darbe girişimine yönelik yürütülen operasyonlarda 6 bin 923 askerin gözaltına alındığını, bin 457'sinin tutuklandığını açıkladı.

Yeni Şafak
13:52 - 21/07/2016 Perşembe
Güncelleme: 15:03 - 21/07/2016 Perşembe
Diğer

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, OHAL'i 40-45 gün içinde kaldırmayı planladıklarını belirterek, "Kesinlikle sokağa çıkma yasağı öngörmüyoruz" dedi.



Kurtulmuş, Türkiye genelinde 9 bin 194 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.



FETÖ'cü askerlerin gerçekleştirdiği darbe girişimine ilişkin gündemde olan istihbarat zafiyeti hakkında da değerlendirme yapan Kurtulmuş, "Bir istihbarat zafiyetinin olduğu aşikar" ifadelerini kullandı.



Dün yapılan MGK ve Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, 3 ay geçerli olmak üzere OHAL kararı alındığını açıklamıştı.



YAŞ toplantısına dair bilgi veren Kurtulmuş, toplantının ertelenmesinin söz konusu olmadığını belirtti.



Kurtulmuş, darbe girişimi soruşturmasında, "9 bin 194 kişi gözaltına alındı, 2 bin 591 kişi tutuklandı" dedi.



Darbe girişiminin ardından başlayan operasyonlarla ilgili bilgi veren Kurtulmuş, 6 bin 923 askerin gözaltına alındığını, bin 457'sinin tutuklandığını açıkladı.



Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi askıya alınacak


Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, OHAL kararının alınmasının ardından Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin askıya alınacağını söyledi. Kurtulmuş, şunları söyledi:



"Fransa'da da terör saldırıları sonrasında olağanüstü hal ilan edilmişti. Bu olağanüstü hal sonrasında Fransa Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 15. Maddesine dayanarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Sözleşmesini askıya almıştı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin 15. Maddesi, olağanüstü hallerde yükümlülüklerin askıya alınmasını düzenliyor. Şöyle ki, 'Savaş veya ulusun varlığını tehdit eden başka genel bir tehlike halinde her yüksek sözleşmeci taraf, her üye ülke, durumun kesinlikle gerektirdiği ölçüde ve uluslararası hukuktan doğan başka hükümlülüklere ters düşmemek koşuluyla bu sözleşmede öngörülen yükümlülüklere aykırı tedbirler alabilir.' Dolayısıyla burada belki en çok sizlerin de gündemine gelecek olan husus, olağanüstü halin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olup olmadığıdır. Hayır, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı değildir. Sözleşmenin, 15. Maddesi gereği, aynen Fransa'nın uyguladığı gibi Türkiye de bu maddeye isnat ederek buradaki yükümlülüklerinin diğer uluslararası yükümlülüklerle çelişmemesi kaydıyla Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini bir süre askıya alacaktır. Burada demokratik kazanımlardan asla geri adım atılmayacağını ifade etmek istiyorum. Türkiye, zor bir süreci sürdürüyor. İnşallah sonu Türkiye için iyi olacaktır."


#OHAL
#Başbakan Yardımcısı
#Numan Kurtulmuş
8 yıl önce