Karadeniz’e kum hırsızlığı yapan gemiler suçüstü yakalandı. İstanbul Riva ve Ormanlı mevkilerinde yaklaşık 10 yıl önce özel şirketlere ruhsatlandırılarak devlete her yıl yüzbinlerce lira vergi kazandıran kum rezerv alanlarından yasadışı ve kaçak şekilde kum çıkartan hırsızlara göz açtırılmıyor. Sahil Güvenlik Marmara ve Boğazlar Komutanlığı ekipleri, önceki gece bir ihbar üzerine harekete geçti.
Helikopterle havadan yapılan kontrollerde, kum hırsızlığı yaptığı belirlenen 4 konteyner gemisi suçüstü yakalandı. Gemiler, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından Sarıyer Büyükdere’deki Sahil Güvenlik Komutanlığı limanına çekilerek müsadere altına alındı. Gemilerin sahiplerine de cezai işlem uygulandı. Sabah saatlerinde de Riva’da sahile 400 metre uzaklıkta 3 kum gemisi daha durduruldu. Sahil güvenlik botlarının kontrolü altında seyir izni verilen gemiler inceleme altına alındı.
İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi’nce ihale edilen ve çeşitli firmalarca uzun süreli ruhsat alınarak kum çıkarma alanı ilan edilen bölgelerden çıkarılan kumlar, bölgenin kapasitesine göre vergilendirelerek çok sayıda büyük projede kullanılıyor. Riva ve Ormanlı bölgelerinde RA Madencilik’in de aralarında olduğu çeşitli firmalara ait kum çıkarma sahaları bulunuyor.
Pek çok ihbara ve görüntülere rağmen Riva ve Ormanlı mevkiindeki ruhsatlı alanlardan çalınan kumlar Kartal’da belediye, bakanlık ve valilik tarafından kapatılmış bir iskele kullanılarak piyasaya sürülüyor. Hrsızlık ürünü olması nedeniyle bu gemiler girişi olmayan mala fatura düzenleyerek kumu aracı kooperatiflere devrediyordu. Suçüstü yapılan tespitlere ve kesilen tüm cezalara rağmen, bölgedeki kum hırsızlığının önü bir türlü alınamıyordu.
15 Temmuz darbe girişimi öncesine kadar ruhsatlı alanlardan kum hırsızlığına adeta göz yumuluyordu. Ancak, girişimin başarısız olmasıyla Ulaştırma Bakanlığı Denizcilik Müsteşarlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı, Tuzla Liman Başkanlığı gibi yetkili kurumlardan FETÖ’cülerin temizlenmesinin ardından yapılan ihbarların anında işleme konulmaya başlandığı öğrenildi.
Karadeniz bölgesinde kum çıkarma yetki belgesi sahibi firmalardan Ra Medencilik yetkilileri, her yıl devlete yaklaşık 300 Bin TL’ye yakın ruhsat harcı ödediklerini bildirdi. Diğer vergilerle birlikte devlete senelik yaptıkları ödemenin 500 bin TL’ye ulaştığını kaydeden şirket yetkilileri, “Kum hırsızlığı yapan gemilere artık Sahil Güvenlik asla müsamaha göstermiyor. Şikayetlerimiz anında sonuç veriyor” dedi.