Cumhuriyet tarihinin en büyük soru hırsızlığı olarak gösterilen 2010 KPSS’ye ilişkin 4. dava açıldı. Gazeteci Mehmet Baransu’nun yengesinin de aralarında olduğu 100 sanık "zincirleme dolandırıcılık" suçundan yargılanacak. Şüphelilerin aynı sorulara yanlış cevap verdiği tespit edildi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 2010 KPSS sorularının çalınmasıyla ilgili yürüttüğü soruşturmada 4. dava açıldı. Şüpheli olarak 100 kişinin yer aldığı iddianameyle birlikte 3 bin 227 şüphelisi bulunan KPSS soruşturmasında, 384 sanık hakkında dava açılmış oldu. Balyoz kumpasına ilişkin tutuklu gazeteci Mehmet Baransu'nun yengesi Aygün Baransu ile asker eşi, TRT ve bazı bakanlık personellerinin sanık olarak yer aldığı iddianamede, “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına zincirleme dolandırıcılık”, “Resmi belgede zincirleme sahtecilik” ve “Terör örgütüne üye olma” suçlamaları yer aldı.
Para transferleri ile HTS kayıtlarına yer verilen iddianamede şüphelilerin aynı soruya yanlış cevap vererek yanlışta birleştiklerine vurgu yapıldı. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu Savcısı Yücel Erkman tarafından hazırlanan ve Ankara 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede, 100 şüpheliden 66'sının Genel Kültür Testi 9. sorusunda yanlışta birleşen bin 211 kişinin arasında olduğuna, 88'inin ise Genel Yetenek Testi 39. sorusunda yanlışta birleşen bin 927 kişinin arasında bulunduğuna dikkat çekildi.
Mehmet Baransu'nun yengesi Aygün Baransu'nun, 2002'de Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Kimya Bölümü mezunu olduğu ve 2005-2010 yılları arasında 1 kez KPSS'ye girdiği anlatıldı. Bu sınavın da şaibeli 2010 KPSS olduğu ve Baransu'nun Eğitim Bilimleri'nde 120 sorunun tamamına doğru cevap verdiğine dikkat çekildi. Baransu'nun tekrar edilen sınava girmeyen bin 175 şüphelinin arasında yer aldığı ifade edildi.
Sınavda 100 ve üzeri net yapan 5 şüpheli adayla telefon irtibatının bulunduğu belirtilen Baransu'nun, 4 şüphelinin para transferi yaptığı 8 kişiye 17 bin 859 lira ve 45 bin 892 dolar para gönderdiği kaydedildi. Söz konusu 8 kişiye 24 şüpheli adayın da toplamda 154 bin 761 lira para transferinin bulunduğu iddianamede yer aldı. İddianamede, 17-25 Aralık darbe girişiminin ardından yapılan operasyonda gözaltına alınırken “SI-FIR” yazılı tişörtle kameralara poz veren polis İsmail Arpacı'nın eşi Ayşe Arpacı'nın da örgüt yöneticisi Yusuf Rodoplu'yla dolaylı irtibatının olduğu belirtildi.
İddianemede 'tanık' sıfatıyla ifadesi yer alan M.A.K.'nın itirafları iddianamede yer aldı. M.A.K., babası 45 gün cezaevinde kaldığı için “riske girmemek için” kendisine soruların verilmediğini ifade etti. FETÖ mensuplarının ÖSYM'nin en önemli ve stratejik yeri olan Bilgi Daire Başkanlığı'na yuvanlandığını da anlatan M.A.K., bu başkanlığı elinde tutan kişilerin ÖSYM ile ilgili bütün bilgilere ulaşabileceğini, ÖSYM'nin bütün gizli bilgilerinin bu başkanlıkta saklandığını vurguladı. M.A.K., “Soruların ham halini almaları mümkündü” dedi. M.A.K., sözleşmeli personellerin maaşlarını da Bank Asya'dan aldığına dikkat çekti.