KPSS hırsızlığında 88 tutuklama istemi

Yeni Şafak
Osman Özgan
03:0017/05/2016, Salı
G: 17/05/2016, Salı
Yeni Şafak

KPSS’de soru hırsızlığına ilişkin 35 ilde eşzamanlı düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 88 şüpheli tutuklanma istemiyle mahkemeye sevk edildi. Soruları sınavdan önce ele geçirdiği tespit edilen süphelilere ‘Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık’, ‘Örgütlü sahtecilik’ ve ‘Terör örgütü üyesi olma’ suçları yöneltildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2010 KPSS hırsızlığı soruşturması kapsamında gerçekleştirilen en büyük dalganın şüphelileri tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) içerisinde yer aldığı vurgulanan 88 şüphelinin soruları sınavdan önce ele geçirdiği belirtildi. Tutuklanması istenen şüphelilerin arasında Mehmet Baransu'nun yengesi Aygün Baransu ile kayınbiraderinin eşi Aylin A. da var. Ankara Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu savcısı Yücel Erkman'ın 10-11 Temmuz 2010'daki KPSS'de Eğitim Bilimleri alanında 100 ve üzerinde doğru yapan 3 bin 227 kişiyle ilgili yürüttüğü soruşturma kapsamında, 22'si kadın 100 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarılmıştı.



35 İLDE EŞZAMANLI OPERASYON YAPILMIŞTI


35 ildeki operasyonlarda 92 kişi gözaltına alındı. Şüphelilerden 4'ü hamile olduğu için savcının talimatıyla serbest bırakıldı. Bu isimler arasında 17-25 Aralık'ta görev alan ve “SI-FIR” yazılı tişörtle poz veren o dönem İstanbul Mali Şube'de görevli İsmail Arpacı'nın eşi Ayşe Arpacı da bulunuyor. Ayşe Arpacı iptal edilen Eğitim Bilimleri sınavında 120 sorunun 117'sine doğru cevap vermiş, ancak tekrar edilen sınava girmemişti. Arpacı'nın o dönem iptal edilmeyen Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavından aldığı puanla TRT'ye yerleştiği belirlenmişti.



SAVCI HEPSİNE BİRDEN TUTUKLAMA İSTEDİ


Adreslerinde bulunamayan biri kadın 8 şüphelinin arama çalışmaları devam ederken, savcı Erkman, şüphelilerin tamamını tutuklama talebiyle 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk etti. Şüphelilere “Kamu kurum ve kuruluşlarının zararına dolandırıcılık”, “Örgütlü sahtecilik” ve “Terör örgütü üyesi olma” suçları yöneltildi. Soruşturma savcısının tutuklama istemli sevk gerekçesinde ise şüphelilerin iptal edilmeyen Genel Yetenek ve Genel Kültür alanı sorularını sınavdan önce ele geçirdiklerine, gördüklerine dair bilirkişi raporlarının olduğu belirtildi.



TELEFON İRTİBATLARI İMAMLARA ULAŞTI


Şüphelilerin sınavdan önce soruları dağıtan cemaat imamlarına ulaşan telefon irtibatları, aynı firmada çalışma irtibatları, karı-koca akrabalık irtibatları, adres ortaklığı irtibatı ile MASAK raporuna göre para transfer irtibatlarının da bulunduğu kaydedildi. Sevk gerekçesinde, şüphelilerin kuvvetli suç şüphesini gösteren olguların, kaçma, delilleri yok etme, tanık, mağdur ve başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunması hususunda kuvvetli şüphenin olduğunu vurgulayan savcı Erkman, şüphelilerin ayrı ayrı tutuklanmasını talep etti.



FETÖ/PDY YAPILANMASI İÇİNDELER


Sevk gerekçesinde, şüphelilerin FETÖ/PDY içerisinde yer aldıklarının görüldüğü kaydedildi. Soruşturma dosyasına şüphelilerin HTS kayıtları da girdi. Şüphelilerin telefon irtibatının da dolaylı olarak örgütün firari yöneticisi Mehmet Hanefi Sözen'e kadar ulaştığı anlaşıldı. Şüphelilerin aynı zamanda himmet transferi içinde de yer aldıkları belirtildi.



Haram yediler


'Haram yemedik' diye kendi medyasında ve sosyal medyada propaganda yapan paralel örgüt üyelerinin, çalınan sorularla 2010 KPSS'ye girerek kopya çektikleri ve kamuya böylece yerleştikleri ortaya çıkmıştı. Paralel örgüt üyeleri kopyacılıkla girdikleri kamudan yıllarca haksız yere maaş alıp, haram yediler. Tutuklanmaları istenen şüphelilerin çoğunun şaibeli 2010 KPSS'den aldıkları puanla kamuda çalıştıkları belirlendi.



ASKER EŞLERİ DE LİSTEDE


Şüphelilerden 60 civarının öğretmen olduğu tespit edilirken, bazılarının tekrar edilen sınava girmediği, iptal edilmeyen Genel Yetenek ve Genel Kültür puanıyla düz memur olmayı tercih ettikleri anlaşıldı. Şüphelilerden 4'ünün İzmir Donanma Komutanlığı, Maltepe Askeri Lisesi, KKK Komutanlığı Karargahı ve Harp Akademileri Komutanlığı'nda görevli askerlerin eşleri olduğu öğrenildi.



HER YERE SIZMIŞLAR


Şüpheliler arasında iki üniversite (biri akademisyen), Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Atatürk Kültür Dil ve Tarih Kurumu personellleri de bulunuyor. Şüpheliler arasında ayrıca ÖSYM'de görevli 3 personelin yakın akrabaları ile bir hakim eşi de yer alıyor.




#KPSS
#Örgütlü sahtecilik