KPSS soruşturması kapsamında, ÖSYM’nin ‘kozmik oda’sında görevli 3 kişi gözaltına alındı. Hesaplarına yüklü ödeme yapıldığı belirlenen zanlılar, ÖSYM’ye yine çalıntı sorularla yüksek puan alarak girmiş. 3 şüpheliden 2’sinin paralelin ‘ÖSYM imamı’ olduğu belirtiliyor. Son operasyonla birlikte kurumun tüm sınavları şaibeli hale geldi.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen 2010 KPSS soruşturma dosyasındaki MASAK raporu yeni bir skandalı ortaya çıkardı. MASAK uzmanları, soruların sızdırıldığı 2010 yılındaki KPSS'de ful çeken ve fule yakın yapan bazı isimlerin, iki şüpheliye ait banka hesaplarına düzenli biçimde ödeme yaptıklarını belirledi. Ödemelerin izini süren uzmanlar, sözkonusu hesapların ÖSYM'de çalışan İbrahim K. ve İbrahim U.'ya ait olduğunu tespit etti. Ayrıca ÖSYM çalışanı Şule Ü.'ye ait hesaba da dolaylı olarak himmet parası yatırıldığı belirlendi. Toplanan himmetlerin ise FETÖ'nün yurtiçi ve yurtdışındaki şirketlerine aktarıldığı anlaşıldı. Raporda bazı zanlıların 902 bin lira ve 763 bin liralık havale trafiğine de yer verildi.
Rapor üzerine HTS kayıtlarında yapılan incelemede ise bir başka gerçek anlaşıldı. Şüpheliler, soruşturmada ismi 'örgüt lideri' olarak geçen Turgut Özal Düşünce ve Hamle Derneği Genel Sekreteri Mehmet Hanefi Sözen ile FETÖ'nün bölge imamları Yusuf Rodoplu ve Cemil Koca irtibatlıydı. Üstelik bu 3 ismin, ÖSYM'nin 'kozmik odası' olarak bilinen soru hazırlama biriminde çalıştığı tespit edildi. Savcı Yücel Erkman'ın talimatı üzerine harekete geçen ekipler, hem ÖSYM'nin soru hazırlama birimine hem de şüphelilerin evlerine baskın düzenledi. Operasyon kapsamında İbrahim K., İbrahim U. ve Şule Ü. gözaltına alındı. Aramalara soruşturma savcısı Yücel Erkman bizzat eşlik etti. ÖSYM soru hazırlama birimindeki bilgisayarlara incelenmek üzere el konuldu. Şüphelilerin evlerinde ise içerisinde bazı sınavlara ait soruların yeraldığı dijital veriler ile ajandalar bulundu.
Şüphelilerin ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde çalışmaları nedeniyle, kurumun son 5 yılda yaptığı tüm sınavlar da şaibeli hale geldi. ÖSYM tarafından son 5 yılda yapılan tüm sınavlar da bu nedenle mercek altına aldı. Bu sınavlar arasında KPSS, ALES, YDS, DGS'nin aralarında bulunduğu askeri ve polis okulları sınavları ile neredeyse tüm devlet kurumlarının memur alım için şart koştuğu sınavlar yeralıyor.
ÖSYM'nin soru hazırlama biriminde çalışan paralel örgüt üyelerinin kuruma, soruların çalındığı 2010 KPSS'sinde yüksek puan alarak girmesi ise dosyadaki en ilginç detay oldu. Şüphelilerin, 2010 yılında tekrar edilen Eğitim Bilimleri sınavına girmediği, P3 puan türüyle, yani Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarından aldıkları puanlarla ÖSYM'ye yerleştikleri belirlendi. ÖSYM'ye 2011 yılında girdikleri tespit edilen şüphelilerin, FETÖ'nün eğitim kurumlarında çalıştıkları öğrenildi.