KOSGEB’e FETÖ baskını

Yeni Şafak
04:0025/05/2016, Çarşamba
G: 26/05/2016, Perşembe
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, FETÖ’nün KOSGEB’de yaptığı usulsüzlüklerle ilgili düğmeye bastı. Daire Başkanı ve KOBİ uzmanlarının da aralarında bulunduğu 13 kişi gözaltına alındı. KOSGEB’in bilgi işlem altyapısının, ihale şartlarını taşımayan Net Solutions isimli firmaya yaptırıldığı belirlendi. KOSGEB'in veri tabanını çalan şirkete yüklü miktarda ödeme yapıldığı tespit edildi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı'ndaki (KOSGEB) usulsüzlüklere ilişkin, “Silahlı terör örgütüne üye olmak", “İhaleye fesat karıştırmak", “Edimin ifasına fesat karıştırmak" suçlarından yürüttüğü soruşturma kapsamında 15 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Ankara polisinin 15 şüphelinin adreslerine eş zamanlı düzenlediği operasyonda 13 kişi gözaltına alınırken, 2 kişinin aranmasına devam ediliyor.



DAİRE BAŞKANLARI DA VAR


Şüpheli listesinde yer alan isimlerin KOSGEB eski Bilgi İşlem Daire Başkanı Ali K.U., KOBİ Finansman Dairesi Başkanı İhsan Ö., Bilgi Yönetimi ve Karar Destek Dairesi Başkanı Mehmet Ö., KOBİ Uzmanları Ethem T.Ş., Çağrı C., Mehmet A. D., Hüseyin S.Ö., Burak S., Abdüllatif D., Ali Z. ve Durmuş Y., KOSGEB muhasebecisi Erdal P. ile Net Solutions isimli firmanın ortakları Doğa G., Mehmet Ç., Samih A.M.H. olduğu öğrenildi. Soruşturma dosyasına, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teftiş Kurumu Başkanlığınca hazırlanan müfettiş raporu ile bilirkişi heyetince hazırlanan rapor da girdi.



İHALELER AYNI ŞİRKETE


Buna göre, 3 ihale, 1 Ar-Ge İnovasyon ve Endüstriyel uygulama desteği ödemesi ve 8 ayrı doğrudan temin yolu ile hizmet satın alınmasına ilişkin ödemelerde usulsüzlük yapıldığı tespit edildi. Raporda, KOSGEB'in bilgi işlem alt yapısı ve kredi faiz destekleri programlarının ihale şartlarını taşımayan Net Solutions isimli firmaya verildiği belirtildi. Raporlarda ayrıca, satın alınan hizmetin söz konusu Net Solutions isimli firma tarafından yerine getirildiğine ilişkin evrakların ilgili dosyaların içerisinde bulunmadığı, ediminin ifasına ilişkin fesat karıştırıldığı belirtildi.



BAŞKAN BİLİYORDU


Soruşturma dosyasına ayrıca tanık ifadeleri de girdi. KOSGEB'de daha önce görev alan A.K., firmaya verilen bu ihalenin KOSGEB eski Başkanı Mustafa K., Başkan Yardımcısı Metin Ş., Finansman Daire Başkanı Mehmet Ö. ve Bilgi İşlem eski Daire Başkanı Ali K.U.'nun bilgisi dahilinde gerçekleştirildiğini, ihale komisyonunca da ihalenin usulsüz bir şekilde Net Solutios'a bırakıldığını söyledi. Net Solutions isimli firmanın da paralel yapıyla bağlantılı olduğun dikkat çeken A.K., değişik tarihlerde bu firmaya verilmiş ihalelerde görev alan üyelerden Burak S.'nin paralel yapıyla bağlantılı olduğunu Bilgi İşlem eski Daire Başkanı Ali K.U. tarafından kendisine ifade edildiği belirtti.



HİMMET TOPLADILAR


İncelemede, Net Solutions'un KOSGEB'in bilgi işlem alt yapısını yaptığı anlaşıldı. KOSGEB tarafından verilen kredi faiz destekleri programlarının tamamının da bu firma tarafından hazırlandığı ortaya çıkarıldı. Bu şekilde bütün bilgi ve belgeleri de ele geçiren firmanın destek alan işletmelerle irtibata geçtiği, destek sürecinin öncesi veya sonrasında işletmelerde FETÖ adına himmet adı altında para topladıkları belirlendi.



Örgüte kaynak!


Tanık M.Ç., KOSGEB'de görev yaptığı dönemde maruz kaldığı baskı ve tehditler neticesinde sağlık durumunun bozulması nedeniyle emekli olarak kurumdan ayrıldığını söyledi. M.Ç., örgüte yardımda bulunmayı reddeden işletme ve kişilerin aleyhine kullanılması için KOSGEB veri tabanı ve bilgi sistemlerinin ele geçirildiğini vurgulayarak, “Ali K.U.'nun Bilgi İşlem Daire Başkanlığına getirilmesiyle birlikte kurumda yeteri sayıda ve yetkinlikte bilgisayar ve yazılım uzmanı bulunmasına rağmen, yazılım işleri bazı firmalara yüksek fiyatlarla ve ihalelerde usulsüzlükler yapılarak verilmeye başlandı. Bunlardan birincisi Net Solutions firmasıdır. Başta KOSGEB eski Başkanı Mustafa K., Başkan Yardımcısı Metin Ş. ve Daire Başkanı Ali K.U. aracılığıyla söz konusu ihaleler Fetullah Gülen örgütüne yakın olması nedeniyle bu firmaya verildi, bu şekilde de örgüte finansman sağlandı" ifadelerini kullandı.



Milyonluk vurgun


Net Solutions isimli firmanın FETÖ bağlantısı sayesinde ihaleleri aldığı belirtilirken, bu firmanın gerekli şartname hükümlerini yerine getirmediği, hizmeti ve tamamlaması gereken işleri yarım bıraktığı tespit edildi. KOSGEB tarafından söz konusu firmaya yapılan ödemeleri mercek altına alan savcılık, 11 yıl boyunca yüklü bir meblağın usulsüz bir şekilde aktarıldığını tespit etti.


#FETÖ
#KOSGEB
#Net Solutions