Kobra zehirinin büyük bir bölümü protein ve polipeptitlerden oluşmaktadır. Kobra zehiri, yılanın gözlerinin arkasında yer alan tükürük bezlerinde üretilir. Yılan, avını ısırdığında 8-10 mm civarında olan dişleri ile ısırdığı yara kısmından zehirini içeriye enjekte eder.
Kral kobra zehiri, nörotoksiktir ve saldırdığı kişinin doğrudan merkezi sinir sistemine etki eder. Hızlıca şiddetli bir acı başlar ve zehir bulanık görüş, vertigo, uyku hali ve felç gibi durumlara yol açar. Zehirin etki ettiği ilerleyen dakikalarda kardiyovasküler çöküş meydana gelir ve saldırıya uğrayan kişi komaya girer. Son aşamada ise solunum yetmezliği ile birlikte ölüm meydana gelir.
Kimyasal silahların ayrıştırılması, kanser tedavisi, doping ve kozmetik sanayisinde kullanıldığı, dünyanın en pahalı ikinci zehri olduğu belirtilen kobra zehrinin küçük bir damlasının, 8 saniyede bir fili öldürebilecek tesire sahip bulunduğu ve Türkiye'de yasal olarak tüketilen miktarının yıllık bir litre civarında olduğu belirtiliyor.
İstanbul'da geçtiğimiz aylarda düzenlenen operasyonda bin 725 tüp kobra zehri ele geçirilmişti. Piyasa değerinin 30 milyon TL olduğu belirtilen kobra zehrinin, Türkiye tarihinde tek seferde ele geçirilen en fazla miktar olduğu belirlenmişti.
Ankara'da da geçtiğimiz aylarda 18 tüp içerisinde 0,8 litre kobra zehiri ele geçirilen kobra zehrinin piyasa fiyatının yaklaşık 12,5 milyon dolar olduğu kaydedilmişti.