Kirli oyunun figüranı

Yeni Şafak
Haber Merkezi
04:0010/10/2017, Salı
G: 10/10/2017, Salı
Yeni Şafak
ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, görevi bırakırken de ilişkileri dinamitledi.
ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, görevi bırakırken de ilişkileri dinamitledi.

Türkiye’ye geldiği Ekim 2014’ten beri diplomatik sınırları aşan ABD elçisi John Bass, ikili ilişkileri de dinamitleyip gidiyor.

Türkiye’ye atandığı andan itibaren mesaj ve konuşmalarıyla diplomatik sınırları aşan ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, görevi bırakırken de ilişkileri dinamitledi. Türkiye’deki görevine 1 Ekim 2014’te başlayan Bass, Washington tarafından Afganistan’da görevlendirildi. Bass, terör örgütlerine destek verdiği 3 yıllık Türkiye kariyeri boyunca çok sayıda kirli oyunun merkezindeki isimdi. Türkiye’ye gelmeden ortalığı karıştırma sinyali veren ve her açıklaması provokasyon içeren Bass, “persona non grata” yani “istenmeyen adam” ilan edildi. Bass’ın her türlü diplomatik sınırları aşan bazı olayları şöyle: ABD’nin PYD-PKK terör örgütüne hem lojistik hem silah desteğine ilişkin onlarca kanıta rağmen yaptığı açıklamada diplomasiye yakışmayacak, terbiyesizce “ABD hükümetinin DEAŞ’a destek verdiği yönündeki iddialar doğru değildir. ABD hükümeti, YPG veya PKK’ya silah ya da patlayıcı sağlamamıştır, nokta” ifadelerini kullandı.

İHANETE DESTEK VERDİ

Terör örgütünün üsse çevirdiği belediyelere kayyum atanmasını eleştiren Bass, ihanet bildirisini imzalayan akademisyenlere destek vermekten çekinmedi. Bass, sosyal medya hesabından attığı tweette Ermeni soykırımı dedi. Tepkiler üzerine bu mesajını silen Bass, devlet sırlarını sızdırarak vatana ihanet eden Can Dündar’a da destek çıktı. FETÖ’cü olduğu iddiasıyla tutuklanan Metin Topuz’a sahip çıkan Bass, son olarak, İstanbul’da bazı gazetecilerle biraraya geldi ve yine haddini aşarak, bazı medya kuruluşlarını ağır ifadelerle suçlamıştı. 

  • 121 FETÖ’cü ile görüşme rutinmiş!
  • ABD Büyükelçisi Baas, dün Türkiye’den yükselen sert tepkiler üzerine bir açıklama daha yaptı. Vize kararının ABD Konsolosloğu’nda çalışan Metin Topuz’un tutuklanması nedeniyle alındığını öne süren Bass, FETÖ’cü 121 isimle defelarca görüştüğü belirlenen Topuz’u savunmaya çalıştı. Bass” Türkiye Cumhuriyeti polisi ile görüşmek ve seyahat etmek işinin rutin bir parçasıydı” iddiasında bulundu. Girişimlerde bulunmalarına rağmen kendilerine bilgi verilmediğini ileri süren Bass şunları kaydetti:”Vize hizmetlerinin askıya alınmasının insanlara rahatsızlık vereceğinin farkındayız. Uzun sürmeyeceğini umuyoruz, ancak bu konunun çözülmesinin ne kadar süreceğini kestiremiyoruz. Bu süreyi, yerel çalışanlarımızın gözaltına alınma nedenleriyle ilgili her iki hükümet arasında devam eden görüşmeler belirleyecektir.”
Bakan Gül’den Bass’a red

ABD ile Türkiye arasında yaşanan gerilimde yeni bir gelişme yaşandı. Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’ın görüşme teklifini kabul etmedi. Karşılıklı vize kararlarından sonra ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül ile görüşmek istedi. ABD’nin teamülleri alt üst eden vize adımının ardından Bakan Gül, Bass’ın görüşme talebini kabul etmedi.

Bu hatadan hemen dönün

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Philip Kosnett’in Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldığı ve bu ülkenin Türkiye’deki vize işlemlerini askıya alması kararından dönülmesi yönündeki beklentinin iletildiği bildirildi.

Bakanlık yetkilileri, Kosnett’e “gereksiz tırmanışa ve mağduriyete yol açan vize işlemlerinin askıya alınmasına yönelik karardan dönülmesi yönündeki Türkiye’nin beklentisini” iletti. ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass’in Ankara dışında olması sebebiyle Müsteşar Kosnett’in bakanlığa çağrıldığı belirtildi. Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Ümit Yalçın’ın da önceki akşam ABD Büyükelçiliğinin vize konusundaki açıklamasının ardından Büyükelçi Bass ile telefon görüşmesi yaptığı kaydedildi.

#ABD
#Türkiye
#Jhon Bass