logo
EDISYON:

Kilis’e Barış Ödülü verilsin

Yeni Şafak
Sinem Köseoğlu
03:0012/05/2016, jeudi
G: 11/05/2016, mercredi
Yeni Şafak

TOBB’un 72. Genel Kurultayı’nda akılda kalan en önemli cümle Başkan Hisarcıklıoğlu’nun “Bu yıl Nobel Barış Ödülü Kilis’e verilmeli” cümlesi oldu.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin olağan kurultayı için Anadolu'nun tüm oda ve borsa temsilcileri ve basın Ankara'daydı. Açılış konuşmasını TOBB başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun yaptığı kurultay gündeminin başında Sanayi 4.0 vardı. Hisarcıklıoğlu bankalara sitemini dile getirirken oldukça ciddiydi. “Bankalar sizden çok daha fazla kazanıyor” cümlesinde Türk sanayicisinin şu kriz döneminde bankalarla olan sıkıntısını alkış dozundan anlamak gayet kolay oldu. Türk sanayicisi için teşvik sisteminin yenilenmesi gerektiğini vurgularken küresel pazar tıkanıklığı içinde mevcut malını mevcut pazara satamıyorsan, pazarı da değiştiremiyorsan ürünü değiştireceksin mesajını verdi.



TEK ÇİPLE DÜNYAYI DEĞİŞTİR


Ekonomilerin geleceğinin yattığı biyo, nano ve bilgi-iletişim teknolojilerine dikkat çekti. Derin Ekonomi dergisinde de yakın mercek altına aldığımız bu alanlara Türkiye hala kısmen yabancı olsa da dünya çoktan yol aldı bile. Ve 4. Sanayi Devrimi'nin yolu da tek bir nöron çipi ile dünyayı ters düz edebilecek bu teknolojilerden geçecek. Kaldı ki bu teknolojiler, ekonomik ve ulusal güvenliklerin geleceği ve gardı olacak. Türkiye'nin kalkınma hamlelerinin daha büyük olacağı yeni dönemde Bölgesel Kalkınma Ajansları ve bunların içinde özel sektörün ağırlığının artırılması vurgusu önemliydi.



EKONOMİ YÖNETİMİNDEN ANADOLUYA: SİZE GÜVENDİK


Maliye Bakanı Naci Ağbal, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi ve İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın da katıldığı kurultayda hükümetten Anadolu sanayicisine “500 milyar dolarlık ihracat hedefini koyarken size güvendik, kalkınmayı beraber gerçekleştireceğiz, bu hükümet ve bakanlar sizler için var” mesajı verildi. Finansmana erişimin kolaylaştırılacağına, bürokratik engellerin kalkacağına dair söz verildi.



KILIÇDAROĞLU MORAL BOZDU


Ana muhalefet lideri Kemal Kılıçdaroğlu ise konuşmasında tek kelimeyle moral bozdu. Meclis Başkanı İsmail Kahraman'ın anayasa ve laikliğe dair yaptığı talihsiz kişisel yorum Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından noktalanmış olsa da “Meclis Başkanı laiklikle ilgili konuşacak. Siz TÜSİAD kadar yürekli olamayacaksınız?” diyerek sınırlarını zorladı, Anadolu sanayicisini rencide etti. Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı ve Başbakan'ın orada olmamasını siyasi fırsata çevirdi.



13'LÜK KANTAR 80 MİLYONU ÇEKMEZ


Ancak gerçek olan şu ki 13 milyonluk bir nüfusla merkezden yönetilen bir ulus devlet modelinin 80 milyona dayanmış nüfusu ve 3 milyona yakın mültecisi bulunan bu yapıyı taşıyamadığı, sistemin tıkandığı aşikar.



Aşk ile bir daha


22 Mayıs öncesinde nefesler tutulmuş ve açıklamalar temkinliyken en önemli olan şey Türk iş dünyasının karamsarlığa kapılmadan pozitif enerjisini korumayı başarabilmesi. Çünkü Türkiye şimdi durursa bir daha koşamaz. Şimdi koşmaya devam ederse ileride kimse tutamaz. Devlet, siyaset ve ekonomi kişilerden bağımsız bir sistem olduğuna göre devamlılık esas arz ediyor. Bu devamlılık için aşk ile bir daha, yeniden atılım gerekiyor.



Misafirlikte zirve


Hisarcıklıoğlu, nüfusu 130 bin olan Kilis'in, 130 bin Suriyeli sığınmacıyı misafir ettiğine dikkat çekti. “Kilisliler insanlık destanı yazıyor. Eğer Nobel Barış Ödülü, hakkıyla belirleniyorsa bu sene tek aday Kilis'tir” dedi. Kurultaydan akıllarda kalan en önemli detay evlerini, aşlarını, kentlerini komşu halkla paylaşan Kilis'in bu yıl Nobel Barış Ödülü alması gerektiği oldu. Dışişleri Bakanlığı, Başbakanlık AFAD ve Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, eğer böyle bir imkan varsa, elinden geleni yapmalı.





#Barış Ödülü
#Mülteciler
#Kilis

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.