|

Kazan 'mürted'lere direndi

1402 Ankara Savaşı’nda bazı komutanların ihaneti nedeniyle Mürted olarak anılan ve yakın zamana kadar bu isimle bilinen Akıncı Hava Üssü’nde 15 Temmuz gecesi FETÖ’ye mensup askerler de yeni bir ihanet ile darbeye kalkıştı. Ancak Kazan halkının tarihi direnişi hainlerin kalkıştığı girişimi boğarak zafere dönüştü.

Yeni Şafak
13:32 - 30/07/2016 samedi
Güncelleme: 11:20 - 30/07/2016 samedi
Yeni Şafak

Osmanlı devleti ile Moğollar arasında yaşanan Ankara Savaşı'nda Yıldırım Beyazıt'ın yanında yer alan bazı komutanlar saf değiştirerek Timur'un yanına geçti. Bu ihanet girişimi Osmanlının savaşı kaybetmesine ve Fetret devrine girilmesine neden oldu. Yıldırım Beyazıt ile Timur arasında yaşanan Ankara Savaşı da şu anda Akıncı Hava Üssü'nün bulunduğu ve geçmişte “Mürted Üssü" olarak bilinen topraklara kadar uzandı.



İşte 15 Temmuz gecesi FETÖ'ye bağlı hain cuntacıların gerçekleştirmeye çalıştıkları darbenin merkez üssü de burasıydı. Yani eski adı ile Mürted Üssü olan bugünkü Akıncı Hava Üssü'ydü. Kendilerini Akıncı Hava Üssü'nü merkez seçen hainler buradan darbe planlarını yapmış ve başta Genelkurmay Başkanı olmak üzere Kuvvet Komutanlarını derdest ederek bu üsse getirmişlerdi. O gece hükümete karşı darbe kalkışmasının olduğu haberleri medyaya yansıdıktan sonra Akıncı Hava Üssü'nün de merkez seçildiği anlaşıldı. Hain darbe kalkışmasına karşı harekete geçen Kazanlılar da uçakların kalkışını engellemek ve darbe kalkışmasını durdurmak için Akıncı Havva Üssü'ne akın etti.



Üsten uçakların kalkmasını engellemek için büyük bir kahramanlık örneği gösteren Kazanlılar o gece 7 şehit verdi. Halkın üzerine ateş açan hain askerler 59 vatandaşın da yaralanmasına neden oldu. Darbeyi durdurmak için bütün var güçleri ile mücadele eden Kazan halkı füze radarlarının önüne yattı ve araç lastiklerini yakarak uçakların kalkışını engelledi. Fethiye ve Kışla köylerindeki çiftçiler tarlalarında henüz hasadı yapılmamış ürünlerini gözlerini kırpmadan yaktı. Darbe kalkışmasını engellemek için tarihi bir direniş sergileyen Kazanlılar hain askerlerce açılan ateşe aldırış etmeden üssün içerisine girerek askerlerle çatıştı. Kamyonlarını, traktörlerini, römorklarını üssün önüne çekerek pissin görüş alanını daraltmaya çalıştılar. Evlerinden getirdikleri saman balyalarını ateşe verdiler ve son çare olarak üssün elektriğini keserek Üssü elektriksiz bıraktılar.



Kazan Belediye Başkanı Lokman Ertürk o anları şöyle anlatıyor: “ “Kazanlılar kendi milletini vuran uçakların kalkmaması için piste girerek kendilerini bomba yüklü uçakların önüne atmışlardır. Göğüslerini F-16'lara siper etmişlerdir. Biz oraya gidene kadar üsten 25 uçak kalkarken biz gittikten sonra 3 uçak kalkabilmiştir. Kazanlılar Çanakkale ve Kurtuluş savaşı ruhuyla Mücadele ederek bir kahramanlık destanı yazmıştır.” Kazan'da yaşanan gelişmeleri saat saat aktaran Belediye Başkanı Ertürk, Kazan halkının destansı mücadelesini şu şekilde özetliyor:


 Saat 00.30: İlçemizdeki camilerden sık sık salalar verildi. Üs yakınındaki TAI Cami'ne saldıran hainler camiyi taradı, buradan verilen salayı kesti.


 Saat 01.00: Saat 01.00 itibariyle 4. Ana Jet Üs'sü nizamiye girişinde toplanan Kazanlı vatandaşlarımızın sayısı 8 bin kişiye ulaştı.


 İlk uyarı ateşi: Darbeciler tarafından vatandaşların dağılıp evlerine gitmeleri anonsları yapıldı. Arkasından ilk uyarı atışları geldi.


 Saat 02.06: Tekrar uyarı ateşi yapıldı ve kendilerine vur emri verildiğini ve yaklaşılmaması gerektiği sert biçimde hainler tarafından belirtildi.


 Saat 02.45: Fethiye ve Kışla köylerindeki çiftçiler tarlalarında henüz hasadı yapılmamış ürünlerini, uçakların kalkışını engellemek için gözünü kırpmadan yaktı.


 Saat 02.30: Aynı amaçla Kazan Belediyesi kamyonları tarafından lastikler getirilerek pist çevresinde yakıldı.


 Saat 03.00: Kazan Jandarma Komutanlığı önüne belediye çöp araçları çekildi.


 Nizamiyede görevli bir asker tarafından megafonla “Üs'ten kalkan uçaklar dost uçağı, Suriye sınırında operasyona gidiyor, hiç meraklanmayın” anonsu yapıldı.


 Yapılan istişare sonucunda elektriklerin kesilmesine karar verildi. Saat 02.06'da kesilmesi sağlandı. Hainler tarafından devreye sokulanı jeneratörler saat 03.15'e kadar dayandı


 Saat 03.24'te de Sikorsky olduğu tahmin edilen bir helikopter ışıksız olarak vatandaşın üzerinde alçak uçuş yaparak ses bombası attı, taciz ateşi açtı.


Bu sırada herhangi bir uyarı yapılmadan hainlerin silahlarını doğrulttuğu ve acımasızca 3-5 metre önlerindeki insanlara ateş etmeye başladığı görüldü. 6'sı olay yerinde toplam 9 Kazanlı şehit oldu, 58 kişi de yaralandı. Bu, Türkiye genelinde verilen en ağır kayıptır.




#15 Temmuz
#Darbe girişimi
il y a 8 ans