|

Kayyumlara tasarruf ayarı

FETÖ'ye finans sağladığı gerekçesiyle kayyum atanan Akın İpek’in 18 şirketine tasarruf ayarı yapıldı. Kayyum sayısı 30’dan 9’a indirildi. Böylece ödenen toplam aylık maaş miktarı da 700 bin liradan 479 bin 250 liraya düşürüldü.

Yeni Şafak ve
04:00 - 18/01/2016 Pazartesi
Güncelleme: 00:15 - 18/01/2016 Pazartesi
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) en büyük finansörü olan Akın İpek'in 18 şirketine tasarruf ayarı yapıldı. Şirketlerde görev yapan kayyum sayısı 30'dan 9'a düşürüldü. Böylece bu kişilere ödenen maaş 700 bin TL'den 479 bin 250 TL'ye düştü. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yürüttüğü soruşturma kapsamında, FETÖ'ye fiinans sağladığı iddiasıyla Akın İpek'in 18 şirketine 26 Ekim 2015'te kayyum atanmasına karar verilmişti. Bu kapsamda 18 şirkete toplam 30 kişilik kayyum heyeti atanmıştı. Bu kişilere görev yaptıkları her bir şirket için 10'ar bin TL maaş ödenmesi kararlaştırılmıştı.



ÖDENEN ÜCRET FAZLA

Ancak, 30 kişilik kayyum heyetine toplam 700 bin lira gibi bir maaş ödenmesini dikkate alan savcılık, kayyum sayısının azaltılması ve maaşların düşürülmesi için Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne başvurdu. Başvuruda, “Kayyum ataması yapılan şirketlerin sayıları, faaliyet alanları, ciroları ile şüpheli vekillerinin kayyum sayısının çokluğu ve ödenen ücretlerin fazlalığına yönelim itirazları birlikte değerlendirildiğinde, mevcut durum itibariyle kayyum sayısının azaltılmasının uygun olacağı anlaşılmaktadır” denildi.



MAHKEME KABUL ETTİ

Başvuruyu inceleyen Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, savcılığın bu talebini kabul etti. Mahkeme, 30 kişilik heyetin 9 kişiye düşürülmesine karar verdi. Bu isimleri de belirleyen mahkeme, söz konusu kayyumlara ödenecek maaşların tespiti için de bir bilirkişi raporu hazırlattı. Raporun ardından kayyumların alacağı maaşlara tasarruf ayarı geldi.



RİSKLER DİKKATE ALINDI

Buna göre bir kayyum, 18 ayrı şirketten ayda toplam 53 bin 250 TL maaş alacak. 9 kayyuma ödenen maaşın toplam tutarı ise 479 bin 250 bin TL olacak. Böylece Kayyumlara ödenen aylık toplam maaş 700 bin TL'den 479 bin 250 TL'ye düşürüldü.


Mahkemenin, söz konusu düzenlemeye ilişkin karanında, “Şirketler arasındaki bağlantı, suç ve suçluların ortaya çıkarılması ve yönetim kolaylı dikkate alındığında, hakimliğimizce daha önce verilmiş olan şirketlere gruplar halinde kayyum kararının kaldırılmasına ve şirketlere genişletilmiş tek kayyum heyetinin tayinine karar verilmiştir. Bu şekilde şirketlerin yönetilmesinin kolaylaştırılmas, suç ve suçlulular ile suç delillerinin ortaya çıkartılmasının kolaylaştırılması amaçlanmıştır” denildi. Kararda, kayyumların ücretleri belirlenirken hem bilirkişi raporunun esas alındığı, hem de tasarruf ilkelerine riayet edildiği belirtilerek, “Ayrıca kayyumların üstlendikleri risk ve sorumluluk da dikkate alınmıştır” ifadesine yer verildi.



Maaşları bilirkişi belirledi

Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği, Akın İpek'in şirketlerine atanan kayyumlara ödenecek maaşların tespiti için de bir bilirkişi raporu hazırlattı. Raporda, tüm şirketlere tek kayyum heyeti görevlendirildiğinde, bir kayyumun alacağı maaşın 223 bin lira olacağı belirtildi. Ancak mahkeme, bilirkişi raporunda ortaya çıkan bu bu miktarı fazla buldu. Bilirkişinin her bir şirket için belirlediği ücretin dörtte birinin kayyuma verilmesini karara bağladı. Buna göre, kayyumlara 18 şirketten bin 500 TL ile 6 bin 250 TL arasında değişen maaşlar ödenmesi hükme bağlandı.


#kayyum
#fetö
#finans
8 yıl önce