Kayseri’de denklem bozulmaz

Yeni Şafak
Şuayip Alabay
04:0011/08/2018, Cumartesi
G: 12/08/2018, Pazar
Yeni Şafak
Şükran Arslan - Handan Canpolat - Gönül Kiper
Şükran Arslan - Handan Canpolat - Gönül Kiper

Mahalli seçimlere doğru halkın nabzını tutmak için yollara düşen Yeni Şafak ve tvnet ekiplerinin ikinci durağı Mimar Sinan’ın memleketi Kayseri oldu. AK Parti’nin önemli kalelerinden olan şehirde belediye başkanlığını yeniden kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Yeni Şafak ve tvnet’in seçim yolculuğunda son durağı miras bıraktığı eserleriyle kentlere ayrı bir zenginlik katan Mimar Sinan’ın memleketi Kayseri oldu. Kente 1998-2015 arasında mührünü vuran Mehmet Özhaseki TBMM’ye girince bayrağı Mustafa Çelik’e devretmiş. Merkez seçmenin ağırlıkta olduğu Kayseri’de sol adaya herhangi bir şans tanınmıyor. Dolayısıyla yarışın daha şimdiden en iddialı ismi AK Parti adayı olarak görülüyor. Bu mücadeleye önceki seçimlerde olduğu gibi MHP’nin adayı da ortak olacak.

İTTİFAKIN POTANSİYELİ YÜKSEK

Nitekim Özhaseki’nin 2014’te yüzde 59 ile yeniden oturduğu seçimlerin tablosu bu gerçeği gözler önüne seriyor. AK Parti’nin son seçimde Cumhur İttifakı ile bir araya geldiği MHP’nin Kayseri’de mahalli seçimde yüzde 27’ye ulaşmış potansiyelini hatırlatmakta yarar bulunuyor. Dolayısıyla tartışılmaz kalesinde AK Parti’nin belediyeyi elinde tutacağına kesin olarak bakılıyor. Ancak adayın ismi, seçimde ortaya koyacağı performansı ve Kayserililerin yaklaşımı rakipleri ile arasındaki oranları belirlemede etkili olması bekleniyor.


DAHA SIKI HAZIRLIK GEREKİYOR

Ancak aday kim olursa olsan sıkı bir çalışma bekliyor. Çünkü mahalli seçimle genel seçimin dinamikleri farklı da olsa son seçimlerin sonuçları AK Parti’nin daha sıkı hazırlanması gerektiğini ortaya koyuyor. 2014 yerel seçimlerinde yüzde 59 ile Kayseri’de yönetimine devam ettiren AK Parti, 1 Kasım seçimlerinden sonra yüzde 15 oy düşüşünü hesaba katacağının altı özellikle çiziliyor. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 65,6 alan AK Parti 24 Haziran’da yüzde 49,59 oy almış durumda.

DİKKATLER ADAY TESPİTİNDE

Şehrin ekonomik yapısı, seçmenin yerele ilişkin talepleri de diğer faktörler. Ancak ısrarla vurgulanan bir konu her seçimde olduğu gibi güncelliğini muhafaza ediyor. O da aday tespiti. Bu konuda partisi ne olursa olsun Kayserililer bölünmüş durumda. Bir grup parti doğrultusunda tercihte bulunacağını söylerken önemli bir kesim ise kararında adayın etkili olacağını belirtiyor. Partilerin yarışa sokacağı isimleri belirlerken bunu göz önünde bulundurmalarında yarar var.

Öncelik ulaşım

Kayseri’de mahalli idarelerin hizmetleri destek görürken, vatandaşların geleceğe ilişkin beklentileri arasında ulaşım önceliğini koruyor. Ulaşıma ilişkin görüşlerde yeni hizmete alınan şehir hastahanesi dikkat çekiyor. Buraya rahat ulaşım için durak sayısının arttırılması talep edilirken, vatandaşların toplu taşımada kart dolum noktalarının çoğaltılması bir diğer arzusu. Merkezde trafik ışıklarından dert yanan yayalar ise alt geçit sayısının arttırılması önerisinde bulunuyor.

KÖY YOLLARININ YENİLENMESİ İSTENİYOR

Ulaşımda bir diğer istek ise köy yollarına ilişkin. Kayserililer şehircilik anlamında alt ve üst yapılanmada ciddi yatırımların yaşandığını ancak yenilenmeyen köy yollarının da bulunduğunu şehri yönetenlere hatırlatıyor.

İŞLEMLER HIZLANDIRILSIN

Aynı zamanda bir üniversite şehri olan Kayseri, yüksek öğretim başta olmak üzere yoğun bir genç nüfusa da ev sahipliği yapıyor. Bu durum mahalli idarelerden taleplere de yansıyor. Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik’in gençlere ilgisi konuşmalarda dile getirilirken gençlerden belediyede işlerinin daha hızlı çözümlenmesi için ‘özel bir birim’ kurulması, kültür ve festivallere ağırlık verilmesi isteniyor. Gençler faal kullandıkları KAYBİS uygulamasından da memnunlar.

YAZIN DA TURİST GELSİN

Toplumsal faaliyetlerin son dönemde ivme kazandığı şehirde Erciyes Dağı faaliyetleri örnek gösteriliyor. Erciyes’e yönelik kış turizminde adından söz ettiren kent, turizmin yaz ayları başta olmak üzere 12 aya yayılmasını istiyor. Hem merkezi hükümet hem de mahalli idarelerden buna ilişkin adımlar atılması beklentiler arasında. Bu çerçevede tarih varlığına atıfta bulunularak büyükşehir belediyesinden bunun daha iyi tanıtımı isteniyor.


Elektrikli araç müjdesi

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, hemşehrilerinin isteklerine yeni müjdelerle karşılık verdi. Başkan Çelik, “Yeni şehir hastahanemiz hattında çalışacak elektrikli araçlarımız geliyor” dedi ve 3,5 yıl içinde yapılanları bir çırpıda şöyle özetledi:

GÖÇÜ ÖNLEME ÇABASI VAR

“Şehrimizde 5 olan katlı kavşak sayısına 14 tane ilave ettik ve bitiriyoruz. Üç tane büyük bulvar yaptık. Yine ilçelerde kalkınmayı artırmak ve göçü önlemek için sosyal tesisler geliyor. Bütün ilçelerimize sosyal tesis yaptık. Ulaşımda 30 tane raylı sistem aracı aldık. 130’dan fazla otobüs aldık. Yeni şehir hastahanemiz hattında çalışacak elektrikli araçlarımız geliyor.

MİNİ TERMİNAL GELİYOR

Başkan Çelik’in bir diğer müjdesi yine ulaşıma dönük oldu. Çelik, “Şehir merkezine 8 tane mini terminal yapıyoruz. Yolcuları da belediye olarak biz taşıyacağız” dedi. Çelik, diğer çalışmaları hakkında şu bilgileri paylaştı: Kardeşlik Platformu kurduk. İhtiyaç sahibi aileleri tespit ettik. Kayserili bugün Kent Ekmek Fabrikamızdan çıkan 200 gr ekmeği 60 kuruşa yiyor.


Kocasinan Bulvarı bitirilsin

Kocasinan ilçesinde oturan emekli Alaattin Demir hem Kayseri Büyükşehir Belediyesinden hem Kocasinan Belediyesinin çalışmalarından memnun. Demir, “Kayseri’nin ileri gitmesi için çalışılıyor. İlçemiz kentsel dönüşüme girdi ve tam gaz gidiyor. Evlerimiz değerlendi. Kocasinan Bulvarı bir an önce bittiğinde daha iyi olacak” şeklinde konuşuyor.

PARKLARA KAMERA

Merkez kütüphanede üniversiteye hazırlanan Fatih Mehmet Yılmaz, “Kütüphane içerisinde çalışmamız için her şey var” diyor. Yılmaz, Türkiye’deki birçok şehre örnek olan Kent İçi Ulaşım Bisikleti (KayBis) uygulamasını övüyor. Yılmaz, “Bisiklete binerek istediğim yere ücretsiz gidip gelebiliyorum” diyor ve başkandan çocuk parklarına kamera koyulmasını istiyor.

KOLAY GEÇİŞ SAĞLANSIN

Gençlerden Seda Bozkır da Kaybis’le güvenli bir şekilde seyahat ettiklerini söylüyor, ancak ekliyor: “Bisikletle rahat bir ulaşım sağlıyoruz, ama alt geçitlerde sıkıntılar var. Bisikletliler ve tekerlekli sandalye kullananlar için daha kolay bir geçiş sağlanabilir.”

18 yaşındaki İlayda Yüksel de “Başkanın sorunlarımıza müdahale etmesi, sosyal projelerimize destek vermesi çok hoşuma gidiyor” derken yapım çalışmaları sırasında tüm yolların kapatıldığını, bu nedenle çalışmaların vatandaşlara önceden haber verilmesini istedi.

DAHA ÇOK TRAMVAY

Almanya’da 30 yıl yaşayan ve Türkiye’ye kesin dönen ses ve saz sanatçısı Hacı Akbudak, şehirdeki gelişimi Almanya ile kıyaslıyor. Akbudak, “Kayseri eski haline göre çok güzel ve temiz. Hatta Almanya’da yaşadığım yerden daha güzel. Ulaşım rahat; yalnız tramvayda duraklar arttırılmalı, daha fazla noktaya ulaşılmalı” diyor.Talas’ın Mevlana Mahallesinde yaşayan Handan Canpolat, hizmetlerin yeterli olduğunu belirterek, “Park ve bahçelerimiz, Kayseri Mesleki Eğitim Kursları (Kaymek) ile sosyal faaliyetler çok güzel. Kadınlar için çalışmalar var, kadın kültür merkezlerimiz bulunuyor. Mahallelerdeki parkların arttırılmasını istiyorum” dedi.

GÜZEL HİZMETLER OLDU

Adana’dan Talas’a bir yıl önce yerleşen Gönül Kiper ise “Ulaştırmadan tutun da kadınlara yönelik yapılan hizmetlere, çocuklarımız için ücretsiz kreşlere kadar çok güzel hizmetler var. Yüzme havuzumuz yetersiz arttırılmasını isterim” dedi.

ALMANYA’DA ÜCRETLİYDİ

Büyükşehirin etkinliklerinden memnun olduğunu belirten Şükran Arslan, “Bir yıl öncesine kadar Almanya’da yaşıyordum, kesin döndüm. Büyükşehir belediyesinin açtığı bütün etkinliklere katılıyorum. Ben burada çiçek yapımı ve ebru kursuna, kızım ise ahşap boyama kursuna gidiyor. Ayrıca burada yapılan ürünler satılarak bize katkı sağlanıyor. Bize Kayseri’de ücretsiz sağlanan bu hizmetler, Almanya’da ücretliydi” dedi.


Aranan ‘Gönül belediyeciliği’

Sohbet ettiğimiz Kayserili esnaf Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a tüm seçimlerde destek vereceğini ifade ederken, yarıdan fazlası belediye seçimlerinde adaya bakmaksızın AK Parti’yi destekleyeceğini ifade etti. Kayseri’nin il ve ilçe idareleri ise, esnafın gözünde genelde oy kaybediyor. Esnaf bunun sebebini ‘Gönül Belediyeciliği’ ne uymayan isimler olarak iddia ediyor.

BAŞKANLAR HATIR SORSUN

Esnafın mahalli idareler konusundaki şikayeti altyapı sorunları ve belediye başkanlarının kendileriyle temas etmemesinde odaklanıyor. Kayseri Kalesi Çarşısı’nda 12 yıldır pastırma ticareti yapan Mustafa Aldaş, “Büyükşehir ve Melihgazi Belediyesi çok iyi çalışıyor. Tramvayın gelmesiyle birlikte kale ve çevresi ayrı bir sinerji kazandı. Fakat yaya trafiğini kesmesinden ötürü işlerimiz bir miktar düştü. Genel olarak memnunuz. Gerek Büyükşehir gerekse de Melikgazi Belediye Başkanı tekrar aday olursa oy veririm” dedi.

ÇALIŞMAYAN YÖNETİCİ İSTEMİYORUZ

İç giyim üzerine toptan ticaretle uğraşan Özcan Dağdelen de, “Kanalizasyon kaynaklı su basma baş gösterdi. Tarihi yapı olduğu için belediye müdahale edemiyordu. Anıtlar Kurulu’ndan izin aldım. Evrakları götürmeme rağmen gerekli çalışma yapılmadı. Ticaretimiz baltalandı. Malım zarar gördü. Ben AK Partili birisi olarak her zaman oy veririm. Fakat bu zihniyetteki yerel yöneticileri istemiyoruz” ifadesini kullandı.


Melikgazili semt pazarı istiyor

Kayseri’nin en büyük ilçesi Melikgazi. Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç halkla diyaloğu nedeniyle övgü alıyor. Belediyenin bir eksik olduğunda giderdiğini vurgulayan vatandaşlar parkların sayısının artırılmasını, semt pazarı sorununun ortadan kaldırılmasını talep ediyor.

Şehrin ekonomisine dikkat

Kayseri denince akla ‘pastırma’ ve ‘mantısı’ gelse de dünyaya önemli bir ihraç kalemi oluşturan mobilya sektörü başta olmak üzere şehir önemli bir sanayi barındırıyor. 15 Temmuz sonrası FETÖ’ye karşı başlatılan mücadelede akıbeti ne olacağı şehirde bolca sorulan sorulardanmış. 14 bin kişiye istihdam sağlayan Boydak Holding’e ait işletmelerin Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu idaresinde büyüme hızı yıllık yüzde 40’ları bulması endişe ile karışık bu soruları çoktan gidermiş. Pastırma ve sucuğun merkezi olarak bilinen Kayseri’de gıda ticareti anlamında yavaşlama görülürken, mahalli idarelerin yeterince tanıtım yapamaması bu alanı gölgeliyor.

  • Oyların serüveni
  • AK Parti’nin 2014 mahalli seçim adayı Mehmet Özhaseki yüzde 59 oy ile belediye başkanlığına seçildi.
  • * 7 Haziran seçimlerinde AK Parti yüzde 52,4 alarak oylarında düşüş gördü. MHP yüzde 27,8 ile ikinci parti oldu. CHP yüzde 12,4 alırken SP yüzde 3,1 oy aldı.
  • * 1 Kasım’da AK Parti oyunu 13,2 artırarak yüzde 65,6’ya yükseltti. 1 Kasım seçimlerinde yüzde 18,4 alan MHP’de düşüş yaşanırken, CHP 12,2’de kaldı.
  • * 24 Haziran seçimlerinde AK Parti’de düşüş yaşandı. Yüzde 49,59 oy alan AK Parti’yi MHP takip etti. MHP yüzde 21,45 oy alırken, CHP 12,12, İP ise 11,15 oy aldı.
  • Şehrin
    künyesi
  • * Nüfus: 1 milyon 388 bin
  • * Yüzölçümü: 17.043 kilometrekare
  • * Üniversite: Erciyes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi (65 bin öğrenci)
  • * En büyük yatırım: Boydak Holding (14 bin çalışan)
  • * Kişi başına düşen GSMH: 50 bin lira
  • * En büyük geçim kaynağı: Sanayi
  • * Sanayi Bölgesi Sayısı: 3
  • * Teşvik Bölgesi: 2

#Kayseri
#Yeni Şafak
#Erciyes