Karadeniz Sahil Yolu’nun ulaşıma kazandırılması, sahil kesimi ile iç bölgeleri birbirine ulaştıran bağlantı yollarının açılması, Ordu-Giresun Havalimanının açılması, Rize-Artvin arasına yeni havaalanı inşaatının başlaması, Samsun ve Trabzon havaalanlarının kapasitesinin arttırılmasıyla Karadenizli bu kez gözünü demiryoluna dikti. Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Hilmi Güler’in Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı olduğu dönemde planını hazırlattığı Samsun-Ordu ve Ordu-Sarp arasında iki aşamadan oluşan demiryolu planı yeniden gündeme geldi.
Ordu Ticaret ve Sanayi Odası (OTSO) Başkanı Servet Şahin, Doğu Karadeniz’de demiryolu projesinin yeni sektörlerin doğmasına ve yeni ve çok çeşitli ticari ilişkilerin oluşmasına sebep olacağını belirtti. Demiryolu ulaşımının diğer ulaşım araçları içerisinde daha ekonomik ve konforlu olduğuna dikkat çeken Şahin, aynı zamanda çevre kirliliğinin de daha az olacağına vurgu yaptı.
Demiryolunun otoyoldan daha az maliyetle yapıldığını belirten Başkan Şahin, “Maliyet bakımından baktığımız zaman otoyolun kilometre başı 12 milyon dolar iken, demiryolunun maliyeti 4 milyon dolardır. Bu yüzden modern bir demiryolu 6 şeritli karayolu maliyetine rahatlıkla yapılabiliyor. 6 hatlı bir otoyol için 37,5 metre veya 40 metre bir genişlik lazımken iki hatlı demiryolunda 13,5-14 metre genişlik yetmektedir. Demiryolu istimlak bakımından da daha ucuz ve daha kolay yapılabilen mükemmel bir yatırımdır” dedi.
Demiryolu ile yeni ticaret sektörlerinin doğacağını belirten Başkan Şahin, “Şu anda Samsun-Ordu arasında fizibilite çalışmaları sürüyor ancak biz bu yolun Giresun, Trabzon, Rize’den Sarp’a ulaşmasından yanayız. Çünkü bu demiryolu Gürcistan, Azerbaycan, Hazar kenarlarına ulaştığı vakit, yeni bir ticaret sektörünün doğmasına sebep olacaktır. Hem turizm açısından, hem sanayi anlamında yeni sektörlerin doğmasına ve ticari ilişkilerin artmasına sebep olacaktır. Bu yol mutlaka bölgemize bir canlılık getirecektir” ifadelerini kullandı.