EDISYON:

Kapadokya’da kuraklık farkı

Haber Merkezi
04:0022/01/2023, Pazar
G: 22/01/2023, Pazar
Yeni Şafak
Kapadokya.
Kapadokya.

Uzmanlar, Türkiye’de küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeniyle gelecek kış aylarında bahar havasının daha çok görüleceği tahmininde bulunuyor. Kapadokya’da, normalin üstünde seyreden sıcaklık nedeniyle yaz aylarını aratmayan görüntüler ortaya çıkıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2022 aralık dönemi kuraklık haritasına göre, Nevşehir “şiddetli kurak” görülen iller arasında yer alıyor.

Bu yıl dünyada birçok bölgede sıcaklık rekorları kırıldı. Hava sıcaklıklarının her 10 yıl, bir önceki 10 seneden daha yüksek olduğu ölçüldü. Dünyada son 8 yıl, alete dayalı sıcaklık ölçümlerinin yapıldığı yıllardan bu yana kaydedilen en sıcak 8 sene olarak kayıtlara geçti. Dünya genelinde 2022, bugüne kadar ölçülen en sıcak 5. sene, Avrupa’da ise en

sıcak 2. yıl oldu. Uzmanlar, Türkiye’de küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliği nedeniyle gelecek kış aylarında bahar havasının daha çok görüleceği tahmininde bulunuyor.

YAĞIŞLAR YÜZDE 60 AZALDI

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Meteoroloji Laboratuvarı Başkanı ve Meteoroloji Mühendisi Adil Tek, “Yaşadığımız kuraklık, önümüzdeki yıllarda sıklığını daha da artıracak. Yani kış ayında bahar havası yaşanabilir. Şu anda çok önemli bir kuraklık içinden geçiyoruz. Son 4 aydır özellikle Marmara, Batı Karadeniz, Ege’de yağışlarda yaklaşık yüzde 60 azalma var. Bunların sıklıkları daha da artacak görünüyor. Önümüzdeki dönemden kastım da 3, 5, 10, 20’li yıllarda. Bunu, daha da uzatabiliriz.” dedi.Marmara ile Ege Bölgesi ve Batı Karadeniz’de bu yıl şubat ile mart aylarında yağışların ortalamaların altında kalacağını vurgulayan Tek, “Sıcak günlerin sayısı soğuk günlere göre daha fazla olacak. Önümüzdeki günlerde bir kar yağışı, yağmur bekleniyor. Bunun barajlara etkisi yüzde 10-20 olarak yansıyacak. Yaza kurak gireceğiz.” diye konuştu.

KAPADOKYA'DA KURAKLIK

Konuklarına her mevsim farklı manzara sunan Kapadokya’da, normalin üstünde seyreden sıcaklık nedeniyle yaz aylarını aratmayan görüntüler ortaya çıkıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğünün 2022 aralık dönemi kuraklık haritasına göre, “şiddetli kurak” görülen iller arasında yer alan Nevşehir’de yaz mevsimini aratmayan günler yaşanıyor. Uzun yıllar sıcaklık ortalaması verilerine göre, ocak ayında ortalama sıcaklık seviyesinin sıfırın altında olduğu bölgede, mevsim koşulları itibarıyla beyaza bürünmesi gereken turizm merkezlerine gelen turistler kuru zeminle karşılaşıyor. Vadilerde, geçen kış ile bu yıl aynı noktalardan çekilen fotoğraf ve görüntüler bölgedeki kuraklığı gözler önüne seriyor. ABD’li turist Jamal Alsamarai, “Kapadokya’ya geldiğimde kar görmeyi tercih ederdim. İklim değişikliğinin uraklığa sebebiyet vermesinden dolayı mutsuzluk duyuyorum. Bir an önce kar yağmasını diliyorum.” ifadelerini kullandı.

#Nevşehir
#Kapadokya
#Kuraklık

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.