10'uncu Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresinin “Sanayi Yatırımları, Projeler Finansmanı ve Dış Ticaretin Artırılması” konulu oturumunda konuşan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İKÖ üyesi 57 ülkeden 27'sinin düşük gelirli ülkeler arasında yer aldığını, aynı zamanda 21 ülkenin de aşırı borçlu olarak sınıflandırıldığını belirterek, bu zorlu şartlara rağmen İslam dünyasının mevcut sorunlarının kesinlikle aşılamaz olmadığını dile getirdi.
İslam Konferansı Örgütü (İKÖ) üyesi ülkelerin dünya ekonomisinde ciddi bir ağırlığa sahip olduğunu belirten Tüzmen, "Bu topluluk, kaynaklarını rasyonel bir şekilde kullanır, şimdiye değin yeterince yapılmayan yatırımların acısını çıkarırsa hızlı bir kalkınma hamlesi başlatabilir" dedi. Bu hamleyi global rekabetin gerektirdiği işbirlikleriyle destekleyebilirse, küresel hakimiyet mücadelelerinin cereyan ettiği bir alandan küresel mücadeleyi etkileyen bir zemine geçilebilecektir.
Devlet Bakanı Ali Babacan ise, İslam ülkelerinin ekonomik büyümesinin ve refahının artırılması için en önde gelen şartın, üretime pozitif katkıda bulunacak yeni yatırımların süratle gerçekleştirilmesi olduğunu bildirdi. Babacan, “Alınması gereken tedbirlerin başında ise ülkelerimiz arasındaki sermaye hareketlerini kolaylaştırmak gelmektedir” diye konuştu.
Enerji Bakanı Hilmi Güler ise, Türkiye'nin enerji alanında 2020 yılına kadar 128 milyar dolarlık yatırım yapması gerektiğini, bunun 105 milyar dolarının elektrik sahasında olacağını belirterek, “Eğer İslam ülkelerinden ilgi duyan varsa, bir takım oluşturup ortak çalışmaları birlikte yürütebiliriz” dedi.