Kalın: Erdoğan Merkel ve Macron ile telefonda görüşecek

Yeni Şafak
12:1515/08/2018, Çarşamba
G: 15/08/2018, Çarşamba
Yeni Şafak
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın önemli açıklamalarda bulundu.
Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın önemli açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "İlgili bütün kurumlarımızın bundan sonra da uygulayacağı tedbirlerle Türk ekonomisindeki bu normalleşmenin daha da güçleneceğini öngörüyoruz" dedi. Kalın ayrıca Erdoğan ile Merkel'in bugün telefonda görüşeceğini, yarın ise Erdoğan'ın Macron'la bir görüşmesi olacağı bilgisini verdi. Kalın, ABD'nin F-35 kararına dair de "Atılan imzanın somut bir karşılığı yok" şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, haftalık basın bilgilendirme toplantısı kapsamında açıklamalarda bulundu.

Kalın'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

İtalya'da hayatını kaybedenler için taziyelerimizi iletiyoruz. Bu zor gününde İtalyan halkının yanındayız.

  • ABD yönetimin gayrimeşru ve irrasyonel tepkileri nedeniyle bazı dalgalanmalar olduğunu gördük. Bu dalgalanmaların Türk ekonomisiyle bir ilgisi yoktur. Bir psikolojik savaş olarak bazı adımların atıldığını gördük. Aldığımız tedbirler, vatandaşlarımızın bu konuyu sahiplenmesiyle iyiye gidişin dün itibariyle başladığını görüyoruz. Bu gidişin devam edeceği beklentimizdir. Türk ekonomisinin bünyesi sağlamdır.

Bankacılık sektörü son derece sağlam bir yapıya sahip olduğunu herkes bilmektedir. Türkiye ekonomik savaştan yana değildir. Ancak aldığımız tedbirlerle bir iyileşme trendinde olduğunu görüyoruz. Avrupa ülkelerinden Rusya'ya pek çok çevre, Trump yönetiminin açıklamalarına tepkiler geldiğini de görüyoruz.

  • Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi türkiye serbest piyasa ekonomisiyle dünyaya entegre olmaya devam edecektir. Trump yönetiminin içsiyasi sıkışıklıktan dolayı dış politikada gerginlikler başlttığını görüyoruz. ABD yönetiminin Kanada, Meksika, Rusya, Küba ve NATO gibi gerilimlere girdiğini gördük. Dünyanın ekonomik dengelerine ve ABD çıkarlarına zarar verdiği açık şekilde ortadadır. Alacağımız tedbirlerle, Türk ekonomisindeki normalleşmenin süreceğini görüyoruz.

İşsizlik oranındaki düşüş ve istihdamdaki artış da başka bir göstergedir. Bu ekonominin de olumlu bir seyirde ilerlemekte olduğunu teyit etmektedir. ABD veya başka bir yönetimin kısıtlayıcı yöntemine karşı EuroZone başta olmak üzere özgürlükçü bir sistemden yana olduğumuzu ifade etmek istiyoruz. Bundan sonra temaslarımız da devam edecek.

Güvenlik konusu bizim için önemli. Türkiye çevresinde yaşanan ulusal güvenlik sorunlarına verdiği tedbirler ve gösterdiği tepkiler de devam edecek. PKK terör örgütüne karşı ciddi mesafeler aldığını görmekteyiz. Terörle mücadele konusunda netice alınacak adımlar atılıyor. Türkiye'ye dönük tehditleri yok etmek için mücadelemiz devam edecektir.

Telefon diplomasisi devam ediyor

Sayın İbadi ile bu konu görüşüldü. Irak topraklarından Türkiye'ye herhangi bir tehdidin kabul edilemeyeceğini, Türkiye ve Irak makamlarının birlikte çalışabileceğini ifade etti.

  • Katar Emiri, Sayın Cumhurbaşkanımızla bir araya gelecek. Bu ziyareti biz önemsiyoruz. Katar'ın Türkyie'nin yanında olduğunun bir işaretidir. Sayın Cumhurbaşkanımız, bugün öğleden sonra Sayın Merkel ile yarın da Sayın Makron'la telefon görüşmesi olacak.

ABD'nin F-35 kararı

F-35'te Türkiye sadece alıcı değildir, aynı zamanda projeye ortaktır. Haklarımızdan feragat edecek değiliz. Türkiye'ye dönük bu tür şantaj ve tehditlerle bir netice alınamayacağını herkesin bilmesi gerekir. Biz üzerimize düşeni yapıp, hakkımızı arayacağız. Trump tarafından atılan imzanın somut bir karşılığı yok.

Türkiye ekonomisin gireceği bir daralma bizimle sınırla kalmaz, Avrupa'dan Asya'ya kadar çok sayıda ülkeyi yakından etkiler. Başkaları da zarar görür.

Astana görüşmelerinde, üçüncü toplantının eylül ayının ilk haftasında Tahran'da yapılması planlanıyor.

"Trump'ın değil Türkiye'nin hayal kırıklığı önemli"

ABD'nin ya da Trump'ın hayal kırıklığından ziyade Türkiye'nin hayal kırıklığı üzerinde durulmalı. FETÖ ve PKK konusunda bizim istediğimiz düzeyde bir işbirliği olmadığını görüyoruz. Münbiç ve YPG konuları da var. ABD'den beklentimiz bir terör örgütünün kolu olan YPG ile bağını tamamen kesmesi. FETÖ Elebaşı ABD'de serbest bir şekilde yaşamaya devam ediyor. Hayal kırıklığından bahsedeceksek bunlardan bahsetmek gerekir.

Şuanda Erdoğan ile Trump arasında planlanan herhangi bir görüşme yok.

TBMM'nin olağanüstü toplanması yönünde bir plan şimdilik yok. Süreci Sayın Cumhurbaşkanımız çok geniş kapsamlı bir şekilde sürdürüyor. Türkiye, bu süreçten güçlenerek çıkacak.

İdlib'ten şimdilik herhangi bir göç dalgası beklemiyoruz. PYD-YPG'nin kirli ilişkileri yıllardır gördük. Rejimle nasıl bir anlaşmaya varacaklarına dair elimizde somut bir bilgi yok. Biz kendi planımızı Astana süreci çerçevesinde uygulamaya devam edeceğiz.


#İbrahim Kalın
#Erdoğan

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.