Kadınlar dünya barışını tartıştı

Yeni Şafak
00:0019/10/2002, Cumartesi
G: 18/05/2017, Perşembe
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Marmara Grubu Vakfı'nın düzenlediği forumda Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya'da süren çatışmalar ve sorunlar bölge ülkelerinin kadın milletvekillerinin katılımıyla masaya yatırıldı.

---------------------------------- manset -------------------------------------------
---------------------- manset ---------------------

Marmara Grubu Vakfı'nın düzenlediği Dünya Yönetici Kadınlar Forumu'nun 3.'süne katılan 8 ayrı ülkeden kadın parlementerler başta İsrail-Filistin ile Kıbrıs sorununu olmak üzere bölgede süren gerginliklerin barış ihtimallerini tartıştılar.

Azerbaycan, Gürcistan, Rusya Federasyonu, Filistin, İsrail, Arnavutluk, Bulgaristan, KKTC ve Rum Kesimi'nden kadın parlementerler Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen "Türkiye ve Komşuları Kadın Parlementerler Barış ve İşbirliği Konferansı"nın ikinci gününde bir araya geldiler. Toplantıya başkanlık eden Marmara Grubu Vakfı İnsan Hakları Platformu Başkanı Müjgan Suver, barış ve güvenlik konularında kadının önemine dikkat çekerek, BM Güvenlik Konsey'nin Ekim 2002 tarihinde aldığı kararda, barışın sağlanması için kadınların rollerinin artırılmasının istendiğini vurguladı.

Kadınların önemi

Suver, kadınların barış ve inşa süreçlerinde görüş ve kaygılarını bildirmelerinin temel bir hak olduğunu belirterek "Toplam kadın parlementer sayısı ancak yüzde 14.3'dür. Bu oranı barış artırmak zorundalar" dedi.

AB Kıbrısı bölüyor

KKTC Milletvekili Nurten Hüdaverdioğlu ise AB'nin tutumunu eleştirerek, müzakerelerin Rum kesimi ile sürmesi durumunda, Kıbrıs'ın parçalanacağı kaydetti.

  • SELAH KEMALOĞLU

    Çatışmalar Ariel Şaron'la yeniden başladı

    Toplantıda Filistin adına konuşan Sosyal ve Güvenlik Bakanı İntisar El Wazir, barışın sağlanması için bazı gelişmeler yaşanmasına rağmen Ariel Şaron'un Eylül 2000 tarihinde Mescid-i Aksa'ya girmesiyle çatışmaların yeniden başladığını hatırlattı. El Wazir, o günden bu yana 2 bin 400 Filistinli'nin hayatını kaybettiğini söyledi. El Wazir, şunları söyledi: "Bir kez daha halkın hedef alınmasına karşı olduğumuzu belirttik. Her iki halkında öldürülmesine karşıyız. Barışın sağlanmasını istediğimiz için tüm devletleri İsrail'e baskı yaparak işgalin sona ermesi için çaba sarfetmelerini istiyoruz. İsrail'in 1967'deki sınırlarına geri dönmesini istiyoruz."

    'SUÇLU ARAP ÜLKELERİDİR'
    İsrail'li parlementer Yael Dayan tarihi geçmişi bırakarak bugün için hemen pratik adımlar atılması gerektiğini ifade etti. Arap devletlerini suçlayan Yael Dayan,"1967 yılından önce bir devlet kurabilirdiniz. Ancak Arap ülkeleri buna karşı çıktılar. Bunlar karşı çıktığı için biz zafere ulaştık. Yani suçlamalar Arap ülkelerine yönelik olmalıdır. Sizleri yarı yolda bıraktılar" diye konuştu. Parlamenter Yael Dayan, dinler arasında bir savaşın olmadığını söyleyerek 'ateş altında' dahi olsa görüşmelerin tekrar başlamasında yana olduğunu vurguladı.


    ----------------- imza------------------

    ----------------- imza------------------



  • #Arşiv
    #Yeni Şafak Arşiv