JİTEM tekrar görevde

.
00:001/11/1999, Pazartesi
G: 20/12/2013, Cuma
Yeni Şafak
JİTEM tekrar görevde
JİTEM tekrar görevde

JİTEM'in Meclis'e sunulan tasarı yasalaşırsa MİT, Genelkurmay ve Emniyet İstihbarat gibi resmi olarak faaliyet yürütecek olması 'istihbaratın sınırı' ne olacak sorusunu gündeme getirdi.

ANKARA- Jandarma Görev ve Teşkilat Yasası'nda değişiklik yapılmasına ilişkin yasa tasarısının Meclis'e sunulması ile birlikte tekrar gündeme gelen JİTEM'in (Jandarma İstihbarat Terör Eğitim Merkezi) yasallaşmasının son MGK toplantısında askerler tarafından talep edildiği öğrenildi. Üzerinde yaklaşık üç yıldır çalışılan ancak bir türlü Meclis'den çıkartılamayan tasarının son olarak 'ivedi' yasa tasarıları arasında yer alması 'istihbaratın sınırını' da gündeme getirdi. Tasarının son MGK toplantısından hemen sonra Meclis'e sevkedilmesi 'asker tasarının artık çıkmasını istiyor' yorumlarına neden olurken, tasarının yasallaşması ele birlikte Türkiye'de istihbarat 4 koldan yürütülecek. JİTEM'in yasallaşması ile birlikte MİT, Genelkurmay ve Emniyet İstihbaratı'nın görev ve sorumluluk alanlarının nasıl belirleneceği ise merak ediliyor.

JİTEM görev başında

Meclis'e sevkedilmesi ile birlikte gündeme gelen JİTEM şimdiye kadar özelllikle faili meçhul cinayetlerde adından oldukça sözettirdi. Ancak JİTEM, hakkında kanuni düzenlemenin alt yapısı oluşturulacak İçişleri Komisyonu'na gelinceye kadar hep reddedildi. JİTEM'le ilgili düzenlemeler İçişleri Komisyonu'nda görüşülürken komisyon üyeleri halen bu kurum hakkında net bilgi alamadıklarını ifade ettiler. Komisyonda İktidar ortakları milletvekillerinin oylarıyla 'böyle isteniyor ' diye kabul edilen tasarının yasallaşması halinde Jitem de resmi bir hüviyet kazanmış olacak. Zaman zaman kamuoyuna yansıdığı şekilde yürüttüğü operasyonlardan büyük tepki alan JİTEM'in şimdiye kadar direktifleri hangi merciden aldığı da bilinmedi. Kurulucuları arasında bulunan emekli binbaşı Ahmet Cem Ersever'in faali meçhul bir cinayet sonrası öldürülmesi ile başlayan süreç bu kurumu bazen itici bazen de efsanevi bir hale getirdi. Jandarma eski Genel Komutanı Orgeneral Eşref Bitlis'in ölümünden de sorumlu tutulan JİTEM, şimdiye kadar farklı isimler ve yapılanmalar altında varlığını sürdürdü. Ancak JİTEM son günlerde Susurluk Raporu'nda yer alan, "Elemanları çete kurarak uyuşturucu ticaretine girdi " iddalarıyla zor günler yaşıyor. İstihbarat uzmanları Yeşil Kod adlı Mahmut Yıldırım dahil bir çok kişinin JİTEM için çalıştığını belirterek bu kişilerin isteseler de konuşamayacaklarını ifade ediyor.

Jandarma bölgesi

JİTEM'in resmileşmesi ile birlikte Türkiye'nin % 80'lik bir kısmında denetime hakim olan Jandarma, istihbarat alanda da en büyük yetkiyi alan kurum olacak. Şimdiye kadar bir çok faali meçhul cinayetin jandarma bölgesinde olduğunu dikkat çeken istihbarat uzmanları JİTEM'in yasallaşmasının avantaj sağlayıp sağlamayacağı konusunda temkinli davranıyorlar. Ahmet Cem Ersever, Eşref Bitlis ve tefeci Nesim Malki ve son olarak gazeteci yazar Ahmet Taner Kışlalı'nın jandarma bölgesinde öldürülmesi şimdiye kadar akıllarda kalan soru işaretlerinden bir kaç tanesi. Jandarma Bölgesi'nde meydana gelen herhangi bir olayın çözüme kavuşturulmasında şimdiye kadarEmniyet, MİT ve Jandarma'nın birçok kez karşı karşıya kaldığı belirtiliyor. Bu üç kurum arasında zaman zaman gerginliğe neden olduğu iddia edilen bu bölge için şu ana kadar bir düzenleme ve bu kurumların istihbarat sınırlarının belirlenmiş olmaması ciddi bir promlem olarak algılanıyor.