|

İstihbarat için yeni düzenleme yolda

İstihbaratın yeniden yapılandırılması ile ilgili bir düzenleme hazırlandığını belirten Başbakan Yıldırım " Alternatifler üzerinde çalışılıyor. Bittiğinde Cumhurbaşkanı'na sunulacak" dedi

Yeni Şafak ve
03:25 - 3/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 00:27 - 3/08/2016 Çarşamba
Yeni Şafak

Başbakan Binali Yıldırım istihbarat sisteminin yeniden yapılandırılmasına ilişkin bir çalışma yapıldığını söyledi. Yıldırım, CNN Türk televizyonunda soruları cevapladı. Yeni bir Kanun Hükmünde Kararname hazırlandığını ifade eden Başbakan Yıldırım, “Zannediyorum birkaç güne kadar toparlanmış olacak.” şeklinde konuştu. Yeni kanun hükmünde kararnamenin MİT'in yeni yapılanmasına ilişkin olup olmayacağı sorulan Başbakan Yıldırım, istihbaratla ilgili bir çalışmanın yapıldığını belirtti. Yıldırım, bun konuda tam bir kararın olmadığını, alternatifler üzerinde çalışmaların sürdüğünü söyledi. Başbakan Yıldırım, bunların tamamlanmasının ardından konunun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de değerlendirileceğini ve ona göre karar verileceğini anlattı.



DAĞINIKLIK GİDERİLECEK


“İstihbaratla ilgili bir dağınıklık olduğu söz konusu.” diyen Yıldırım, MİT'in yanı sıra Emniyet'in ve Jandarma'nın da istihbarat birimlerinin olduğuna dikkati çekti. Yıldırım, şunları kaydetti: “Bütün bunlar olurken genel anlamda da istihbaratla ilgili sorunlarımızın olduğu da ortada, bu bir sır değil. Yapacağımız istihbarat yeniden yapılanması iç ve dış tehditleri aynı derecede ele alacak ve onlara yönelik etkin operasyonel tedbirler, olayları önleme, istihbarata karşı koyma tedbirleri gibi birçok tedbiri içerecek.”


“15 Temmuz'da yaşanan istihbarat zaafiyeti" ile ilgili soru üzerine Yıldırım, şu yanıtı verdi: “Ben bunu Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanına sordum. 'Yani bu nasıl olur' dedim? 'Başbakanın haberi yok, Cumhurbaşkanın haberi yok. Siz Başbakana karşı sorumlusunuz bağlısınız.' Tabii onun cevabını veremedi. Herhangi bir şey de söyleyemedi, doğrusu bu.”



15 BİN ÖĞRETMEN ALINACAK


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti üzerine Yenikapı'daki mitingine heyet gönderme kararı verin CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na “Keşke kendisi gelseydi. Birlik görüntüsü olurdu” diyen Yıldırım MHP'den de cevap beklediklerini söyledi. Soruşturma kapsamında 23 bin öğretmenin açığa alındığını ifade eden Yıldırım, “Okullar açılacak, öğretmen ihtiyacı var. Bu yüzden 15 bin öğretmen alınması konusunda Milli Eğitim Bakanına gereğini yapması talimatını verdik.” ifadelerini kullandı.



BİN 500 DAVAYI GERİ ÇEKTİM


Cumhurbaşkanı Erdoğan gibi kendisinin de açtığı davalardan vazgeçtiğini açıklayan Başbakan “Aralarında siyasiler, yazarlar ve gazetecilerin de bulunduğu kişilere yönelik açtığım bin 500 davayı geri çektim” diye konuştu.



30 AĞUSTOS'U YOK SAYAMAYIZ


30 Ağustos Bayramı törenlerinin yapılmayacağını iddialarını da yalanlayan Yıldırım şunları kaydetti: Bizim hükümet olarak 30 Ağustos törenleri konusunda aldığımız bir karar henüz yok. Bunu tabii ki oturacağız, konuşacağız, en uygun gereken neyse yani bir olay yaşadık diye 30 Ağustos'u yok sayamayız. Gerekli tedbirleri alırız, riskleri hesap ederiz, ondan sonra da gereken neyse yapılır.”


#Binali Yıldırım
#İstihbarat
8 yıl önce