EDISYON:

İşte siber güvenlik teşkilatı

Burak Doğan
04:0020/09/2024, Cuma
G: 20/09/2024, Cuma
Yeni Şafak
USOM’a giren Yeni Şafak, merkezin çalışmalarını 21 Ağustos’ta manşete taşımıştı.
USOM’a giren Yeni Şafak, merkezin çalışmalarını 21 Ağustos’ta manşete taşımıştı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, “Siber Güvenlik Teşkilatı” kurulacağı bilgisini verdi. Yeni Şafak, teşkilatın detaylarına ulaştı. 25 Temmuz’daki MGK’da kurulması kararlaştırıldı. Ana omurgası BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi (USOM) olacak. Emniyet ve MİT’in siber birimlerinden de katılım sağlanacak. Teşkilat, ABD Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) benzeri bir yapıda olacak.

Dışişleri Bakanı Fidan'ın kurulacağını duyurduğu Siber Güvenlik Teşkilatı'nın detaylarına Yeni Şafak ulaştı. Müstakil bir Siber Güvenlik Teşkilatı'nın kurulması konusu, ilk kez 25 Temmuz'da gerçekleşen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında gündeme geldi. Toplantıda yapılan görüşmelerde, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT), Emniyet Genel Müdürlüğü ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyelerinde bulunan siber güvenlik teşkilatlarının tek çatı altında toplanması kararı alındı.


ANA OMURGA USOM’DAN

Kurulacak Siber Güvenlik Teşkilatı ile ilgili çalışmalar sürerken, ABD'nin Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) tarzında bir teşkilat yapılanması, üzerinde çalışılan gündem maddelerinden biri. Yeni Şafak'ın edindiği bilgiye göre, BTK bünyesindeki Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nde (USOM) bulunan “siber ekibi” ve “beyaz şapkalı hackerlar” dahil tüm ekip buraya dahil olacak. Siber Güvenlik Teşkilatı'nın ana omurgası USOM'la sağlanacak. Türkiye'de anlık 17 milyon IP adresini tarayan USOM, 11 milyon zararlı erişim isteğini engelleyerek Türkiye'nin siber güvenlik kalkanını oluşturuyor.


EMNİYET VE MİT’TEN KATILIM

Yeni kurulacak teşkilata Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı ile MİT'te geçen yıl oluşturulan Siber İstihbarat Başkanlığı'ndan da katılım sağlanması bekleniyor. FETÖ’nün şifreli mesajlaşma uygulaması olan ByLock, bilindiği üzere MİT'in Elektronik ve Siber İstihbarat ekipleri tarafından deşifre edilmişti.


#Hakan Fidan
#Dışişleri Bakanlığı
#siber güvenlik
#teşkilat

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.