İsrail - Türkiye ilişkilerinin normalleşmesi için yapılacak anlaşmadaki “doğalgaz” maddesi dikkat çekiyor. Anlaşma, İsrail’in “Gazze’nin doğalgazına göz diktiği” şeklinde yorumlanıyor.
Mavi Marmara saldırısının ardından gerilen Türkiye-İsrail ilişkilerinde normalleşme sürecinde anlaşma şartları tartışılıyor. Anlaşma için görüşmeler sürerken Türkiye'nin 3 şartından ilki olan “İsrail'in özür dilemesi” ilk etapta yerine getirildi. İsrail, müzakerelerin başından itibaren Türkiye'nin ikinci şart olan “tazminat”ı da ödemeyi kabul etti. Anlaşma için Türkiye'nin şartlarından sadece Gazze'ye uygulanan ambargo konusu netlik kazanmadı.
İsrail ile anlaşma maddeleri arasında “doğalgaz” ve buna bağlı olarak “Hamas” maddesi ise dikkat çekici bulundu. Anlaşmanın beşinci maddesi olarak, “Anlaşma imzalandığı andan itibaren Türkiye ve İsrail gaz arama çalışmalarında işbirliği yapmayı, Türkiye, İsrail gazı almayı ve Avrupa'ya İsrail gazının taşınması için boru hattı inşasını kabul edecek” ifadesi yer aldı. İsrail basınına yansıyan anlaşmanın bu maddesi Türkiye tarafından yakın takibe alındı.
Gazze üzerinden yürütülen bir anlaşmaya “doğalgaz” maddesi konulması, İsrail ablukası altındaki “Gazze gazı da mı anlaşmaya dahil?” sorusunu akıllara getirdi. Ankara, İsrail'in bu stratejik hamlesini okumaya çalışıyor. Anlaşmanın Türkiye'nin Rus gazına alternatif gaz arayışlarını arttırdığı bir dönemde, Mavi Marmara anlaşmasının doğal bir sonucu olabilecek doğalgaz işbirliğinin anlaşma içinde bir madde olarak dillendirilmesi de bu doğrultuda kuşku yaratıyor.