Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, İran Genelkurmay Başkanı’nın ziyaretini önemsediklerini söyledi. Kalın, “Terör örgütlerine karşı ortak mücadele, sınır güvenliği, Astana süreci, Irak ile Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması konusunda hemfikir olduğumuzu bir kez daha gördük” dedi, ziyaretlerin süreceğini belirtti
Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreter Yardımcısı ve Sözcüsü İbrahim Kalın, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu, basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın 21 Ağustos’ta Ürdün’e resmi bir ziyarette bulunacağını açıklayan Kalın, “Ürdün Kralı Abdullah’ın davetine icabeten günübirlik bir resmi ziyareti olacaktır. Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgesel konuları ele alacağımız bir ziyaret olacak. Bu vesileyle özellikle Filistin ve Mescid-i Aksa konularında detaylı bir şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın ele alması beklenmektedir. Terörle mücadele, Yemen ve diğer konular bu ziyaret kapsamında ele alınacaktır” dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri’yi kabul ettiğini anımsatan Kalın, bunun uzun bir aradan sonra yapılmış ilk önemli ziyaret olduğunun altını çizdi. Verimli ve başarılı bir ziyaret gerçekleştirildiğini belirten Kalın, “İki ülkenin silahlı kuvvetleri arasında terörle mücadele, sınır güvenliği, PKK ve DEAŞ başta olmak üzere terör örgütlerine karşı mücadele, Suriye ve Irak’taki askeri ve siyasi konular, Astana Süreci ve diğer bölgesel konular etraflı bir şekilde ele alındı. Bundan sonra da üst düzey ziyaretlerin düzenli bir şekilde yapılması konusunda mutabık kalındı. Bu askeri işbirliğinin farklı alanlarda derinleştirilmesi için de bir dizi faaliyetin yapılacağını ifade edebilirim” diye konuştu.
Kalın, ‘Suriye’nin kuzeyi ve Kandil’e İran ile ortak operasyon gündemde mi’ sorusuna karşılık, şunları söyledi:
“İran Genelkurmay Başkanının ziyaretini önemsiyoruz. PKK ve DEAŞ başta olmak üzere bölgedeki bütün terör örgütlerine karşı ortak mücadele, sınır güvenliği, Suriye’de Astana Süreci’nin başarıya ulaştırılması, çatışmaların durdurulması, çatışmasızlık bölgelerinin detaylı bir şekilde hayata geçirilmesi, Irak’ta istikrarın sağlanması, Irak ile Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğinin korunması konusunda hemfikir olduğumuzu bir kez daha gördük ve bundan da memnuniyet duyduk. Sayın Cumhurbaşkanımız da kabulünde, bu hususların altını çizerek özellikle İran Siyasi Liderliği Rehber Hamaney ve Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’ye bu konudaki mesajların iletilmesi yönünde görüş ve tavsiyeleri, İran Genelkurmay Başkanına ilettiler.”
Kalın, operasyonel düzeyde bir detay vermesinin doğru olmadığını ve tehdit söz konusu olduğunda bununla ilgili gerekli tedbirleri alacaklarını belirterek, “Genelkurmay Başkanımızın hem İran hem de Rus muhataplarıyla yakın temasları devam ediyor. Sadece onlarla değil Amerikan makamları ve uluslararası koalisyonun önde gelen mensuplarıyla bu temasları devam ediyor. Nitekim önümüzdeki günlerde Amerikan savunma bakanının (James Mattis) da ülkemize bir ziyareti planlanıyor. Dolayısıyla 360 derece perspektifinden bütün aktörleri angaje ederek ülkemizin ve bölgemizin menfaatlerinin gerektirdiği tedbirler alınıyor” dedi.
- Talihsiz açıklama
- Kalın, “Türkiye ile tansiyon düşmedikçe AB’nin Gümrük Birliği Anlaşması’nı güncellemeyeceğini” söyleyen Almanya Başbakanı Angela Merkel’in açıklamalarını “talihsiz” olarak nitelendirdi. Bu ve bunun gibi Türkiye karşıtı açıklamaların seçim atmosferinde yapıldığını belirten Kalın, “Öncelikle Türkiye’yi yüzde 50 şurada yüzde 50 burada gibi tasnifler yapmak sakıncalıdır. Biz Almanya için benzer bir analiz yapsak Sayın Merkel’in tepkisi ne olur acaba? Çok ciddiye almıyoruz. Bir AB üyesi ülkenin bütün AB kurumlarına talimat verir tarzda tutum içerisine girmesi doğru değil. Gümrük Birliği anlaşması kazan-kazan esasına göre yapılmış bir anlaşmadır. Bundan sadece Türkiye zarar görmez, Avrupa ülkeleri de zarar görür” dedi.
IKBY’nin referandum kararını eleştiren Kalın, “Bu referandum kararı sorunları çözmeyecek. Erbil-Bağdat arasında sorunların olduğunu biliyoruz. Şu anda Erbil ile Bağdat arasında bir trafik var. Bu girişimleri yok sayarak bu yola girildiğinde Erbil kendisini zora sokacaktır. Bu referandumu bir kere Irak halkının tamamını kucaklayacak şekilde yapmayacaklar, belli bir bölgede yapacaklar. Bu referandumun neticesi sorgulanacaktır.
Çağrımız, bu karardan vazgeçmeleri yönünde. Bu tür kararlar alınır kendi parlamentolarında, pusulalar basılır vesaire ama önemli olan aklıselim ile düşünüp doğru adımı atmak olacaktır. Bu konuda hem Bağdat yönetiminin tabii ki atması gereken adımlar vardır hem Erbil yönetiminin atması gereken adımlar vardır. Biz de bu konuda bölge ülkeleriyle istişare halinde üzerimize düşeni yapmaya çalışacağız” dedi.
Donanma Komutanı Oramiral Veysel Kösele’nin istifasına ilişkin soru üzerine Kalın, “Genelkurmay Başkanlığı ile görüşerek bu konunun teyidini aldım. Oramiral Kösele kendi istek ve arzusuyla istifasını vermiş ve teamüllere uygun olarak istifa dilekçesi işleme koyulmuştur. Kendisine hizmetlerinden dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.