İran Medeniyeti Toplantısı İstanbul'da

Aa
00:0027/01/2010, Çarşamba
G: 27/01/2010, Çarşamba
Yeni Şafak
İran Medeniyeti Toplantısı İstanbul'da
İran Medeniyeti Toplantısı İstanbul'da

 İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti (AKB) Ajansının katkılarıyla, 2 Aralık 2009 tarihinde Topkapı Sarayı Müzesi'nde açılan 'Onbin Yıllık İran Medeniyeti ve İkibin Yıllık Ortak Miras' adlı sergisi kapsamında 4 Şubatta bir konferans düzenlenecek.


İstanbul 2010 AKB Ajansından yapılan açıklamada, Türkiye-İran kültürel ilişkilerinin 50. yıl dönümü bağlamında düzenlenen ve Topkapı Sarayı Müzesi, İstanbul Arkeoloji Müzeleri, İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesi, Askeri Müze, Sadberk Hanım Müzesi, Millet Yazma Eserler Kütüphanesi ile İran Ulusal Müzesi koleksiyonlarından seçkin eserlerin bir araya getirildiği serginin kapanışından önce Topkapı Sarayı Müzesi Konferans Salonu'nda 3 oturum halinde yapılacak konferansta, 2 medeniyetin izlerinin tartışmaya açılacağı kaydedildi.

İlk oturumda Esmail Amin Moghaddam'ın 'Tarih Öncesinden İslamiyetin İlk Dönemine Kadar İran Uygarlığı', Prof. Dr. Gönül Öney'in 'İran'dan Anadolu'ya Büyük Selçuklu Saray Yaşantısının Çini ve Seramiklere Yansıması' konuları ile ilgili bilgi verileceği ifade edilen açıklamada, ikinci oturumda ise Prof. Dr. Mahmoud Bashiri'nin 'Farsça Dil ve Edebiyatının Türkçe Dil ve Edebiyatına Karşılıklı Etkisi' başlıklı bir konuşma yapacağı, ardında Prof. Dr. Zeren Tanındı tarafından 'İran Sanatında Kitap' başlığıyla çeşitli bilgiler verileceği belirtildi.

Açıklamada, aynı gün öğleden sonra gerçekleştirilecek üçüncü oturumda ise Prof. Dr. Mansur Servet'in 'Tarihte İran-Türkiye İlişkileri Kapsamında Göç' ve Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın 'Osmanlı-İran İlişkileri' başlıklı bildirileri sunmasının ardından konferansın, serginin gezilmesi ile sona ereceği bildirildi.

Bu arada, 'Onbin Yıllık İran Medeniyeti ve İkibin Yıllık Ortak Miras' sergisinin İslamiyet öncesi ve İslami dönem olarak 2 bölüm halinde düzenlendiği anımsatılan açıklamada, sergide İran coğrafyasında varlık gösteren geçmiş medeniyetlerin çivi yazılı tabletlerinden hat örneklerine, minyatür ve el yazmalarına, pişmiş toprak kaplarından çiniye, insan ve hayvan figürleri ve heykellerden tekstil, sikke, maden ve ahşap eserlere kadar yaklaşık 300 eseri içerdiği vurgulandı.

Açıklamada, Topkapı Sarayı Müzesi Has Ahırlar'da düzenlenen serginin 5 Şubat Cuma akşamına kadar, Salı günleri hariç her gün saat 09.00-17.00 saatleri arasında gezilebileceği hatırlatılarak, serginin kapanış etkinliğinin herkesin katılımına açık olduğu kaydedildi.