Sosyal medya uygulaması İnstagram dolandırıcıların yeni mecrası haline geldi. Ürün satan hesaplar, ya siparişin dışında ürün gönderiyor ya da parayı alıp ortadan kayboluyor. Binlerce insan mağdur.
Son dönemin popüler uygulaması Instagram, dolandırıcıların yeni pazarı oldu. Açtıkları sayfalar üzerinden ürün reklamı yapan dolandırıcılar, ya siparişi alıp parayı aldıktan sonra ortadan kayboluyor ya da bambaşka bir ürün gönderiyor.
OLDUKÇA PROFESYONEL ÇALIŞIYORLAR
Binlerce online alışveriş mağdurlarından biri olan H.B, ‘disprotezicom’ adlı Instagram hesabından protez diş sipariş ettiğini belirtiyor. Bunun için 200 TL ödeme yapan H.B. kargoyu teslim aldıktan sonra yaşadığı şaşkınlığı şöyle anlatıyor: “Instagram hesabının açıklamasında ‘Estetik Görüntü Beyaz Dişler Kırık-Eksik-Çürük-Diş Kapatıcı- İstediğin Zaman TakÇıkar’ yazıyordu. Açıklamalara güvenip sipariş verdim. Kargoyla gelen ürüne 200 TL ödedim. Paketten plastik oyuncak çıktı. Siparişi verirken konuştuğum numarayı aradım fakat engellediler. Ben polis memuruyum oğlum da uluslararası hukuk öğrencisi. Hayatımda ilk defa bu şekilde dolandırıldım. Nasıl kandım anlamadım.” Mağdurlardan bir diğeri Elif Karaaslan ise sigara bırakma aparatı ve ayakkabı siparişi ile birçok kez dolandırıldığını söylüyor. Karaaslan kandırılma hikayesini şu ifadelerle aktarıyor: "Sigarayı bırakmayı çok istiyordum. Bu yüzden çeşitli araştırmalar yaparken ana sayfama düşen 'Sigarayı bırakma aparatı' reklamıyla profildeki numaradan 300 TL'lik sipariş verdim. Bir inşaat firması üzerine kesilen faturadaki numarayı aradım. Cevap gelmeyince adrese gittim, kapı duvar. Parayı alana kadar o kadar profesyonel çalışıyorlar ki insan nasıl oyuna geldiğini anlayamıyor”
TİCARET BAKANLIĞINA ŞİKAYET ETMELİ
- Sosyal medyada yapılan satışların hukuka aykırı olduğunu söyleyen Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, “6502 sayılı Tüketici Kanunu bu tür uzaktan satışları bazı kurallara bağlamıştır. Fakat ne yazık ki Instagram, Twitter hatta Whatsap üzerinden yapılan satışlara kadar bu kanuna aykırıdır. Sosyal medyada hiçbir yere kaydı olmayan profilleri gören vatandaşlar bırakın alışveriş yapmayı direk Ticaret Bakanlığına şikâyet etmeli. Satış yapan adres kuruma ya da bireysel işletmeye bağlı değilse kişiler arasında yapılan alışverişte hiçbir hak talep edilemez” dedi.