Sayıştay, Rektör Ömer Şarlak ve 9 Yönetim Kurulu üyesinin İnönü Üniversitesi'ne ait gayrimenkulleri Üniversite Vakfı ve bir özel şirkete peşkeş çektiğini belgeledi.
İSTANBUL- Önceki gün yaptığı basın toplantısında hakkındaki iddiaları reddeden İnönü Üniversitesi Rektörü Ömer Şarlak'ı Sayıştay raporu yalanlıyor. Şarlak, raporda yer alan suçlamaların önceki dönemlerde başlatılmış işlemlerle ilgili olduğunu ileri sürmüştü. Sayıştay denetçileri tarafından hazırlanan raporda Rektörü Ömer Şarlak'ın Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne ait otopark, medical satış merkezi, kafetarya ve taksi durağı ile GÜRİŞ Holding tarafından yaptırılan bir ilkokul binasını 2886 sayılı ihale yasası ve 4863/1 nolu Sayıştay Genel Kurul Kararına aykırı olarak Üniversite Vakfı ve İnlim Şirketine devretmek suretiyle Hazineyi zarara uğrattığı tespit edildi.
Sayıştay raporunda Şarlak'ın hem Vakıf Başkanı hem de İnlim ltd. Şti'nin Ortaklar Kurulu Başkanı olduğu belirtilerek, 2286 Sayılı Yasanın 6.maddesinin 1.bendinin a ve d fıkralarına göre sözkonusu vakıf ile şirketin İnönü Üniversitesi'nin katma bütçe, fonlar ve döner sermaye ihalelerine girmelerinin mümkün olmadığı belirtildi. 2286 sayılı Devlet İhale Kanunu'na göre üniversite personelinin karar organlarında yer aldıkları vakıfların, ilgili üniversitenin katma bütçe, fonlar ve döner sermaye ihalelerine katılmaları yasak. Raporda, yasaya aykırı olarak İnönü Üniversitesi Yönetim Kurulu'nun 01.10.1996 tarih ve 15 sayılı Karar'ında sözkonusu gayrimenkullerin İnönü Üniversitesi Vakfı'na kiraya verildiği kaydedildi. Satın Alma Komisyonu'nun 4.10.1996 tarih 134 sayılı Kararı ile hastanede yer alan otopark, medical merkezi, kafetarya ve taksi durağı Rektör Şarlak tarafından Vakfa cüzi bir fiyatla devredildiği, 18.3. 1998 tarihli kira sözleşmesi ile vakıfın da bu gayrimenkulleri aynı bedelle İnlim Şirketine devrettiği belirtildi.
Üniversite Yönetim Kurulu'nun 23.2.1995 tarih ve 3 nolu kararı ile işadamı İdris Yamantürk tarafından yaptırılan Özel İlköğretimokulu açmak üzere 10 derslikli ilkokul binası ücretsiz olarak 49 yıllığına Vakfa tahsis edildiği belirtilerek, binanın Yamantürk Koleji olarak 4.7.1995'ten beri özel okul statüsünde işletildiği kaydedildi. Raporda otoparkın yıllığı 100 milyon liraya kiralandığı da tespit edildi. Otoparkın 1998 yılı gelirinin 11.694.227.322 Tl, 1999 yılının ilk 6 ayında ise elde edilen gelirin 12.930.287.599 Tl olduğu tespit edildi. Raporda, devlet hazinesinin açık bir şekilde zarara uğratıldığı belirtilirken, otoparkın ihale edilmesi halinde, yılda 12 milyara yakın bir bedelle 3. şahıslara kiralanabileceği öngörüldü.
Raporda sözkonusu taşınmazların ihalesiz olarak vakfa daha sonra şirketlere devredilmesi sonucu kira gelirleri bütçeye gelir yazılıp, Sayıştay ve Maliye Bakanlığı denetimine tabi olacakken, gelirler vakfa ve şirkete aktarılarak hem Sayıştay denetiminin dışına çıkarılarak, üniversitenin ihtiyaçları dışında vakfın ve şirketin, temsil, ağırlama, lojman teşrifatı, fuarcılık hizmetleri gibi amaç dışı giderlere harcandığı tespit edildi. Öte yandan 10 derslikli ilkokul bağışlayan yapan İdris Yamantürk'ün bağışı önce Özel İlköğretim Okulu'na daha sonra ise Özel Koleje dönüştürülerek bağış amacını dışına çıkılmasına sebebiyet verildiği vurgulandı. ------- Geri OKU ------------------