İngiltere, FETÖ’nün finansörü Akın İpek’e sahip çıktı. İngiliz mahkemesi, örgütün "çatı davası"nın firari sanığı Akın İpek'in Türkiye'ye iadesinin reddine karar verdi. İpek hakkındaki karar 14 gün içinde temyize gidebilir.
İngiltere’de mahkeme Akın İpek ile ilgili skandal bir karara imza attı. FETÖ’nün "çatı davası"nın firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek'in, Londra'daki Westminster İlk Derece Mahkemesinde görülen Türkiye'ye iadesiyle ilgili davada karar duruşması yapıldı. Hakim, iade talebini reddederken, kararın 14 gün içinde temyiz edilebileceğini belirtti. İpek’in yanı sıra FETÖ’nün Irak imamı Talip Büyük ile eski Bank Asya Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çelik’in iadesi de reddedildi.
HAYATİ TEHLİKELERİ YOK
Kararda İpek'in pasaportuna el konulması, Londra dışına çıkmaması ve telefonunun 7 gün 24 saat açık kalması gibi denetimli serbestlik şartlarının da 14 gün boyunca geçerli olacağı ifade edildi. Mahkeme iade talebini reddetse de Kararda, sanıkların Türkiye’de adil yargılanamayacakları yönündeki iddialarını ikna edici bulmazken, iadeleri halinde hayatlarının tehlikeye gireceği yönündeki savunmalarını da yeterli bulmadı.
3 DAVADA SANIK OLARAK YER ALIYOR
3 ayrı davada sanık olarak yer alan Hamdi Akın İpek, hakkında açılan davalarda Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) üst düzey yöneticileri arasında gösteriliyor. İpek, Haziran ayında karara bağlanan "FETÖ/PDY çatı" davasından ayrılan dosya kapsamındaki dava ile "Koza-İpek Holding" davasının sanıklarından. İpek hakkında "Kamu kurum ve kuruluşu zararına nitelikli dolandırıcılık" suçundan geçen hafta açılan yeni bir dava daha bulunuyor.
SUÇ DOSYASI KABARIK
FETÖ mensubu İpek'in dava dosyalarına giren suçlamalar ise şöyle: "Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nı ihlal etmeye teşebbüs etmek, hükümeti yıkmaya teşebbüs etmek, siyasal ve askeri casusluk, silahlı terör örgütü kurma ve yönetme, nitelikli zimmet, suç gelirlerini aklamak, resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık, hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydetmek, ele geçirmek, başkasına vermek, Vergi Usul Kanunu'na muhalefet, güveni kötüye kullanmak, ruhsatsız silah bulundurmak, terör finansmanı, zimmet ve terör örgütü propagandası yapmak."
9 suçtan aranıyor
Firari İpek’in, yargılandığı FETÖ/ PDY çatı davası kapsamında geçen yıl Temmuz ayında Türkiye’ye iadesi için İngiltere’ye iade talepnamesi gönderilmişti. İpek’in, bu talepname çerçevesinde 9 ayrı suçtan iadesi istenmişti. Firari İpek, 23 Mayıs’ta gözaltına alınıp mahkemeye çıkarılmıştı. 50 bin sterlinlik kefaletle serbest bırakılan İpek’in pasaportuna el konulmuş ve denetimli serbestlik uygulanması kararı alınmıştı. İpek’in dava süresince Londra dışına çıkması yasaklanmıştı. İpek’in herhangi başka bir seyahat belgesine başvurmasını da yasaklayan mahkeme, firari FETÖ sanığının telefonunun da 7 gün 24 saat açık kalması koşulunu getirmişti. Davada son duruşma 28 Eylül’de yapılmış ve kararın 28 Kasım’da açıklanacağı belirtilmişti.
Kabul edilemez
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Akın İpek’e sahip çıkan İngiltere’ye tepki gösterdi Gül, sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan İngiltere'nin verdiği karara ilişkin açıklamalarda bulundu. FETÖ firarisi Akın İpek, Ali Çelik ve Talip Büyük'ün iadesiyle ilgili talebin İngiltere tarafından reddedilmesinin "kabul edilemez" olduğunu belirten Gül, Türk yargısının iade talebinin uluslararası hukukun ve sözleşmelerin bir gereği olduğuna dikkati çekti.
SİYASİ İÇERİKLİ DEĞERLENDİRME
Adalet Bakanı Gül, şunları kaydetti: "İngiltere yargısının ret kararı ise siyasi içerikli bir değerlendirme niteliği taşımaktadır. Bu nedenlerle iade talebiyle ilgili ret kararını ve gerekçelerini kabul etmemiz mümkün değildir. İngiltere'den beklentimiz hem uluslararası hukukun ve sözleşmelerin gereği olarak FETÖ mensubu firari teröristlerin iadesini gerçekleştirmesi hem de bu yolla dostluğunu ve müttefikliğini göstermesidir. Terör örgütü mensupları Türk yargısı önünde hesap verene kadar iadeyle ilgili mücadelemiz devam edecektir."