Erzurum’un yetiştirdiği önemli alimlerden biri olan Mehmet Kırkıncı Hoca hayatını ilme adadı. Küçük yaşta başladığı eğitiminde Bediüzzaman Said Nursi'nin talebesi olmasıyla yeni sayfa açıldı. Kendi evini medreseye çeviren Kırkıncı Hoca yüzlerce talebe yetiştirdi.
Bediüzzaman Said Nursi'nin talebelerinden ve yakın dönemin önemli din alimlerinden Mehmet Kırkıncı, bilinen adıyla Kırkıncı Hoca 88 yaşında Hakk'a yürüdü. 1928 yılında Erzurum'un Güllüce köyünde dünyaya gelen Kırkıncı Hoca küçük yaşlarda başladığı ilim tahsiline 1955'te tanıştığı Bediüzzaman Said Nursi'nin talebesi olarak devam etti. Medreselerin devlet eliyle kapanmasından sonra Said Nursi'nin, “Evlerinizi medrese yapın” tavsiyesi üzerine Erzurum Karanlık Kümbet'in yanında bulunan evini medreseye dönüştürüp İslami ilimlerin yanı sıra Risale-i Nur ve Arapça eğitimi vermeye başladı. Hocanın verdiği eğitimler birçok Nur talebesinin yetişmesine vesile oldu.
Kırkıncı Hoca 1973 yılı Mart ayında medresesinde ders verdiği esnada evine baskın yapılarak hapse atıldı. 4 ay boyunca tutuklu kalan Kırkıncı hoca hapishane günlerini kendi yazdığı hatıratında şöyle kaleme aldı: “Hapiste bulunduğumuz dört aylık sürede sürekli Risale-i Nur okuduk. Cemaat hâlinde namazlarımızı kıldık. Hapishanede bir huzur havası oluştu. Hapishane tam manasıyla bir Medrese-i Yusufiye haline geldi.”
12 Eylül 1980 darbesinden sonra 4 Nisan 1982'de Kenan Evren'e dine ve ahlaka önem verilmesi, okullarda zorunlu din dersi okutulmasını tavsiye eden bir mektup yazdı. Dönemin Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Başbakanı Mesut Yılmaz ile irtibat halinde olan Mehmet Kırkıncı Hoca vefatına kadar Erzurum'daki evinde dersler vermeye devam etti. Yirmi dört eser kaleme alan Kırkıncı Hoca'nın “Kader Nedir?” adlı eseri en çok ilgi gören eserlerindendir.
Hocaefendi'nin arkadaşlarından Eşref Hoca, “Alim idi. Bediüzzaman içinde kolu idi, benim de kardeşim gibiydi, birbirimizi severdik. Bediüzzaman nasıl dine hizmet ediyor o da aynı idi, dine hizmet etti. Allah bizi hak yoldan şaşırmasın. İnşallah Cenab-ı Allah onu da affetsin bizi de affetsin” şeklinde konuştu. Hocaefendi'nin 20 yıllık komşusu Muzaffer Ayçil, “Benim kapım komşum. İyi adam idi. Allah rahmet etsin. Sabahtan sabaha gelir beni sorardı, nasılsın iyisin. En son 10-15 gün önce hastanede kendisini ziyaret ettim ama konuşamadık” dedi. Kırkıncı Hoca'nın cenazesi bugün kılınacak namazın ardından defnedilecek.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Erzurum'un yetiştirdiği önemli din alimlerinden Mehmet Kırkıncı Hoca'nın vefatı nedeniyle Kırkıncı ailesine taziyelerini bildirdi. Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre Erdoğan, Mehmet Kırkıncı Hoca'nın vefatından müteessir olduğunu ifade ederek, merhuma Allah'tan rahmet, aile bireylerine ve yakınlarına da sabır ve metanet diledi. Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da, Kırkıncı ailesine ve sevenlerine taziyelerini iletti. Kurtulmuş, sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki hesabından, “Rahmeti Rahman'a kavuşan Mehmet Kırkıncı Hocaefendi'ye Allah'tan rahmet, sevenlerine ve ailesine başsağlığı ve sabır diliyorum” ifadesini kullandı.