|

İlk dönemleri incelenecek

FETÖ’nün Emniyet yapılanmasına 90’lı yıllarda öncülük eden firari Emniyet Müdürleri Osman Karakuş ve Salih Tuzcu’nun ilk dönemleri incelemeye alındı. FETÖ'nün Emniyet yapılanmasının mimarı olan bu iki ismin görevde olduğu 1988-1991 yılları arası Emniyet’e ilk sızmaların yoğun yaşandığı dönem olarak ifade ediliyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 27/08/2016 Cumartesi
Güncelleme: 23:44 - 26/08/2016 Cuma
Yeni Şafak

Fetullahçı Terör Örgütü'ne (FETÖ) yönelik soruşturmalar kapsamında haklarında yakalama kararı çıkarılan firari eski emniyetçiler Osman Karakuş ve Salih Tuzcu'nun geçmişi ve bağlantıları mercek altına alındı. Firari olan bu 2 ismin ortak çalıştıkları yıllar derinlemesine incelemeye alındı. FETÖ'nün emniyet birimlerine sızma girişimlerine 90'lı yıllarda Karakuş ve Tuzcu'nun öncülük ettiği saptandı. Yapılan incelemelerde, 1988-1991 yılları arasında Eğitim Daire Başkanlığı yapan Tuzcu ile o dönemlerde İstanbul Polis Koleji Müdürlüğü yapan Karakuş'un o yıllarda polis alımına direkt müdahale ettikleri belirlendi. İncelemenin ardından söz konusu yıllarda üzeri örtülen soruşturmaların yeniden açılması gündeme gelecek.



YATAK YOLSUZLUĞUNUN ÜZERİ ÖRTÜLDÜ


FETÖ yapılanmasında ortak hareket eden Karakuş ve Tuzcu'ya o dönem polis kolejlerinde tespit edilen yatak yolsuzluğundan dolayı soruşturma açıldı ve her iki müdür için de idari ceza talep edildi. Yolsuzluk olayının üstü kısa sürede örtüldü. Dikkat çekmemesi için müdürlerin görev yerleri kısa süreliğine değiştirildi. Daha sonra iki isim de emniyet içerisinde üst düzey görevlere getirildi. Polis Bakım ve Yardım Sandığı'nın (POLSAN) Yönetim Kurulu Başkanlığı'nı da bir süre yürüten Karakuş, POLSAN'da uzun bir süre karıştığı yolsuzluklar ile adından söz ettirdi.





EMNİYET-YARGI VE FUTBOL


FETÖ'nün emniyet yapılanmasında kurucu isimler arasında olan Osman Karakuş, FETÖ şemasıyla ilgili kayıtlara üst yargıdan sorumlu imam olarak geçti. Emniyet Genel Müdürlüğü 1. Hukuk Müşavirliği görevine başladıktan sonra üst yargı imamlığı görevine atanan Osman Karakuş daha sonra müşavirlik görevini Hakan Özdöl'e bırakmış, Emniyet Genel Müdür Yardımcılığı'na getirilmişti. Yargıda büyük faaliyetler yürüten Karakuş, emekli edildikten sonra FETÖ'nün futbol yapılanmasını yeniden dizayn etmek için Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Tahkim Kurulu üyesi oldu. Firar etmeden önce son görevi TFF'de olan Karakuş, şike kumpasından da aranan isimler arasında.



FİRAR ETMEDEN ARSAYI HALLETTİ


Firari üst yargı imamı Osman Karakuş'un Etiler Arnavutköy'de büyük bir arsası olduğu ve firar etmeden önce arsayı bir başkasının üzerine geçirdiği ileri sürülüyor. Karakuş'un el konulmaması için Etiler'deki arsasını kaçmadan önce devrettiği belirtiliyor. Osman Karakuş aynı zamanda Fethullah Gülen'in akrabası. Karakuş'un kızı, Fethullah Gülen'in kardeşi Mesih Gülen'in oğlu ile evli.



1990'lı yıllardan itibaren FETÖ kadrolaşmasının önünü hızlı şekilde açan Karakuş ve Tuzcu'nun daha sonra da beraber hareket ettikleri görülüyor. Salih Tuzcu'nun Eğitim Daire Başkanı olduğu dönemde, iki ismin belirlemesiyle kısa süre içerisinde emniyet teşkilatına 80 bin polis alımı yapıldığı belirtiliyor. Salih Tuzcu o dönemi, verdiği bir demeçte şu sözlerle özetliyor: “1988-1991 yılları arasında üç yıl boyunca Eğitim Daire Başkanlığı yaptım. O zaman emniyet teşkilatının 120 bin civarında sayısı vardı, şimdi 200 bini geçti. Bunların hem eğitimiyle, hem öğrenci-personel alımıyla, hem de hizmet içi eğitim ile meşgul oluyorduk. Teşkilat mensuplarına hem temel eğitim, hem de hizmet içi eğitim vermek benim için çok keyifliydi.”





#Osman Karakuş
#FETÖ
8 yıl önce