İkamet kaydından karakola düştüler

Aybike Eroğlu
04:004/11/2018, Pazar
G: 4/11/2018, Pazar
Yeni Şafak
Ayşegül E. yaşadığı mağduriyeti Yeni Şafak’a anlattı.
Ayşegül E. yaşadığı mağduriyeti Yeni Şafak’a anlattı.

Çocuğunu daha iyi okulda okutma hayali kuran veliler, internet üzerinden tanımadıkları kişilerin adreslerine ikametlerini taşıyınca başlarına gelmeyen kalmadı. Vatandaşlar, yaşanan icra ve adli olaylar nedeniyle karakolluk olurken, mağdur vatandaşlar, sistem üzerinde aynı evde görünen ikametleri ayırmak için kuyruğa girdi.

‘Şu ilçedeki okul daha iyi’ söylentileri nedeniyle ikametlerini hiç tanımadıkları kişilerin evlerine taşıyan velilerin başına gelmeyen kalmadı. İnternet üzerinden veya bir yakını aracılığıyla çocuğunu daha iyi okula yazdırma hayaliyle yola çıkan aileler, yaşanan adli ve icra olayları nedeniyle karakolluk oldu. Nüfus müdürlüğü tespitlerine göre, ilk önce ‘biz aynı evde yaşayacağız’ içerikli yapılan başvurularda yoğunluk yaşanırken, şimdi ise ikametleri ayırmak için yapılan başvurularda patlama yaşandı.

TONLA MAĞDUR VAR!

İstanbul Kağıthane’de oturan Ayşegül E., Bakırköy’de bulunan Şenlikköy İlkokulu’na çocuğunu yazdırmak için internet üzerinden bir kişiyle iletişime geçtiğini belirterek, “Aileyle görüştük, bir miktar para verdik, kabul ettiler. Daha sonra ikamet için başvuruda bulunduk. Nüfus müdürlüğü iki ailenin birarada yaşamasını mantıklı bulmadığı için emniyet araştırması istedi. Birkaç gün hiç tanımadığımız insanlarla aynı evde kaldık. Daha sonra polis inceleme yaptı, birlikte yaşadığımızı anlattık. 15 Temmuz darbe girişiminden sonra aileyi FETÖ bağlantısı gerekçesiyle gözaltına almak istediler. Meğerse aile bu süreçte evi terk etmiş. Bir sabah eşimin işyerini polis bastı. Apar topar karakola gittik. İkameti taşıdık dedikçe polis bize haliyle inanmıyordu. Eşim yaklaşık 10 gün, ben 3 gün gözaltında tutuldum. En sonunda gerekli incelemeler yapıldı, beni çocuklarım nedeniyle salıverdiler. Eşim de 10 gün sonra salıverildi” şeklinde konuştu.

EVİME İCRA GELECEKTİ

Bağcılar’da yaşayan E.T isimli bir vatandaş torununu okula yazdırmak için oğlunun ikametini kendi adresine taşıdı. İcralık olan oğlu için avukatlar aramaya başlayınca, nüfus müdürlüğünün yolunu tutan E.T, “Sistemde bizim adres göründüğü için eve icra gelecek dediler. En sonunda İlçe nüfus müdürlüğüne gidip, oğlumun bizimle yaşamadığına dair dilekçe verdim. Bu sefer nüfus müdürlüğü ben bu kaydı bu beyana göre silemem dedi. Baya sıkıntı yaşadık, en sonunda oğlumun adresini sildirdim. Şimdi icra onun evine gitti” ifadelerini kullandı.

  • Yalan beyandan ceza yazılıyor
  • Nüfus müdürlüklerine ikamet taşımak için başvuruda bulunan kişiler, eğer birlikte oturmuyorsa, yalan beyan nedeniyle bin 118 lira ceza ödüyor. TCK hükümlerine göre, yanlış adres beyanı yapan kişiler, belgede sahtecilik suçundan yargılanırken, nüfus müdürlükleri bu kişileri savcılığa bildirdiği takdirde, 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezasına veriliyor ve bu cezalar paraya da çevrilmiyor. Nüfus müdürlükleri, büyük şehirlerde iki ailenin birlikte yaşamasını gerçekçi bulmazken, emniyetten araştırma yapmasını istiyor. İstanbul’da ikamet manipülasyonunun yüzde 80’inin emniyet araştırması sayesinde durdurulduğu belirtiliyor.
#İkamet Kaydı
#Nüfus
#Karakol

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.