|

İbrahim Kalın: Lozan'a tekliflerle gideceğiz

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Irak ile yaşanan Başika gerilimine değinerek, "Bizim Irak'ta tek bir ortak düşmanımız var: o da DAEŞ'tir. Sorunları müzakere ile çözmekten yanayız" ifadelerini kullandı. Başkanlık sisteminin Meclis çatısı altında konuşulacağını söyleyen Kalın, Suriye müzakerelerine ilişkin bilgi verdi.

Yeni Şafak
15:11 - 13/10/2016 Perşembe
Güncelleme: 15:54 - 13/10/2016 Perşembe
Yeni Şafak

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın konuşuyor.



Türkiye, uluslararası koalisyonun aktif bir üyesi haline geldi.



Cerablus'a dönen halkın sayısı 5 bini aştı. Fırat Kalkanı harekatıyla DAEŞ'le mücadelede yeni bir model oluştu. Cerablus-Azez arası terör unsurlarından temizlendi.



OHAL, bir zaruret sonucu ortaya çıktı. FETÖ ile mücadele kararlılıkla sürdürülüyor.



Irak ile Başika gerilimi


Türkiye, her zamanki gibi Irak halkının yanında olmuştur. Cumhurbaşkanımızı hedef alan asılsız ithamları kesinlikle kabul etmiyoruz.



"Irak'ta üç önceliğimiz var"


Bizim Irak'ta tek bir ortak düşmanımız var: DAEŞ'tir. Irak'ta üç önceliğimiz var: Irak'ın, barışı, güvenliği, ikincisi Irak'taki PKK tehdidi. Üçüncüsü de, özellikle DAEŞ işgalinden sonra Musul'un başka bir boyuta taşınmış olması. Musul operasyonu, Iraklıları olduğu kadar bizi de ilgilendiriyor. Sorunları müzakere ile çözmekten yanayız.



Suriye konusu


Birinci önceliğimiz, Halep'teki çatışmaların durması ve insani yardımların bölgeye ulaştırılması. İkincisi ise, BM öncülüğünde müzakerelerin yeniden başlatılması. Üçüncüsü ise, DAEŞ'e karşı yürütülen ortak mücadele. Önümüzdeki hafta sonu Lozan'da Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu'nun da katılacağı bir zirve gerçekleştirilecek. Zirveye çeşitli tekliflerle gideceğiz.




Mezhepler haktır, bunu inkar etmiyoruz, ama bunlar üzerinden bir savaş çıkarmaya çalışmak halka zarar verir.



"Amerikalıların anlaması gereken..."


Amerikalıların anlaması gereken bir husus var; ABD'nin sürekli delil istemesi sanki Türkiye'nin elinde delil yokmuş gibi bir algı oluşturmaya çalışıyorlar. Dolayısıyla hukuki delilleri de dikkate alarak, Türkiye'nin hassasiyetlerini gözönüne alarak bir tavır takınmalıdırlar.



Başkanlık sistemi


Milletin oyuna sunulmasıdır. Müzakere sürecinin yaşanması tartışmayı zenginleştirir. O anlamda başkanlık süreci Meclis çatısı altında ilerleyecek. Umarım hayırlı bir netice çıkar.



Suçluluların İadesi Anlaşması çerçevesinde suçlular iade edilebilir. Biz şuana dek ABD bağlamında anlaşmanın ana ruhuna bağlı kaldık. Bu tür taleplerde üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdik. Karşılıklılık ilkesi çerçevesinde karşınızdakinden iyi niyet görmüyorsunuz bu durum ortaya çıkar. ABD, olayın ciddiyetini kavramakta zorlanıyor. Bu süreç kapsamında nasıl bir yol izleyeceğimizi takip edeceğiz.



OHAL'in ekonomiye olumsuz bir etkisi olmadı. Bugün itibariyle TL, başka ülkelerin para birimlerine göre daha iyi bir performans sergilemektedir. Döviz kurunun, tek başına ekonominin başarısını göstermediğini bilmemiz gerekir.



İsrail'le 10 gün içinde Büyükelçiler atanacak


İsim vermeyeceğim ama, Büyükelçilik için isim belirlendi. Bu sürecin tamamlandığını söyleyebilirim. Zannediyorum 1 hafta, 10 gün içerisinde büyükelçiler karşılıklı olarak atanacak.









#İbrahim Kalın
#Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü
8 yıl önce