
Bir zamanlar mafya ve değnekçilerin parsellediği otopark alanları İSPARK AŞ.''nin kurulmasıyla birlikte vatandaşın güvenle kullandığı otoparklar haline dönüştü. Benzer bir sıkıntı ise hurda toplama konusunda yaşanıyor. Toplayıcılıkla geçimlerini sağlayan hurdacılar, parsellenmiş bölgeler nedeniyle hurda ürünleri sadece kendi bölgelerindeki hurda toptancılarına verebiliyor. Bu mecburiyet nedeniyle toptancılar, hurdacıları adeta köle gibi çalıştırıyor. Bir hurdacının ''Sabah erken gelip çayı demleyip öyle kendi işine gideceksin'' şeklindeki sözleri hangi şartlarda çalıştıklarınıın ipuçlarını veriyor. Hurdacılar ''karşı kaldırıma geçemem, cezası var'' diyerek parsellenen bölgelerin toptancılar tarafından nasıl korunduğuna da açıklık getiriyor. Hurdacıların önerisi İstanbul Büyükşehir belediyesi''nin Hurda AŞ kurması, kendilerini de sigortalı olarak işe alması.
Sağlık güvenceleri olmadan sokaklardan geçimini sağlayan hurdacılar özel geri dönüşüm şirketlerinden şikâyetçi. Hurdacılar özel geri dönüşüm şirketlerinin hurdacılık yanında meslek dışı işleri yaptırdıklarını ve mesai ücreti vermeden saatleri uzattıklarını ifade ediyor.
İstanbul''u sokak sokak gezen kağıt toplayıcılarının günde 1 tona yakın bir miktarda hurda kağıt topladığı tahmin ediliyor. Bu miktar ayda ise 20 tonu aşıyor ve yıllık 2,5 milyon tona ulaşılıyor. Kağıt toplayıcıları topladıkları kağıtları ise bugün kilosu 20 kuruştan geri dönüşüm merkezlerine ve büyük hurdacılara satılıyor. Bu da 500 bin TL''lik bir piyasa oluşturuyor.
Merhaba, sitemizde paylaştığınız yorumlar, diğer kullanıcılar için değerli bir kaynak oluşturur. Lütfen diğer kullanıcılara ve farklı görüşlere saygı gösterin. Kaba, saldırgan, aşağılayıcı veya ayrımcı dil kullanmayın.
İlk yorumu siz yapın.