Hükümetin yüz günlük karnesi

Yeni Şafak
Ayfer Mallı
04:003/09/2016, Cumartesi
G: 2/09/2016, Cuma
Yeni Şafak

Başbakan Yıldırım, 65. Hükümetin ilk yüz gününü değerlendirdi. Ekonomik hedeflere ağırlık veren hükümet, güvenlikten istihdama, eğitimden sağlığa her alanda başarılı çalışmalara imza attı. 15 Temmuz darbe girişimiyle Türkiye’yi parçalamaya çalışanların devreye soktuğu teröre rağmen Yıldırım başbakanlığındaki hükümet performansıyla göz doldurdu.

Başbakan Binali Yıldırım, Çankaya Köşkü'nde düzenlenen “65. Hükümetin İlk Yüz Günü” değerlendirme toplantısında, icraatları hakkında bilgi verdi, tüm bakanlıkların çalışmalarını paylaştı.



Çalışma ve sosyal güvenlik alanında ciddi reformlar yaptıklarını belirten Yıldırım, Turkuaz Kart'ın beyin göçünü geri getirmeye yönelik yeni bir uygulama olduğunu söyledi. Yıldırım, amacın yatırımı, üretimi artırma ve istihdamı teşvik etmek olduğunu belirtti.



KARARLILIĞIMIZ SÜRÜYOR


Daha sonra İçişleri Bakanlığı ile ilgili faaliyetler hakkında konuşan Yıldırım, “Terörle mücadele özellikle geçtiğimiz 24 Temmuz'dan itibaren yeni bir anlayışla devam ediyor. Ülkenin her köşesinde vatandaşımızın, can, mal güvenliği sağlanıncaya, terör unsurlarının saldırıları tamamen bitinceye kadar operasyonlara ara vermeden devam edeceğiz. Buradaki kararlılığımız artarak, sürüyor” dedi.



10 MİLYAR LİRA ZARAR


Bugün 22 ili kapsayan kalkınma ve ekonomik gelişme programının detaylarını Diyarbakır'da açıklayacağını vurgulayan Yıldırım, 1.4 milyar liralık yeni yatırımların temelinin atılacağını bildirdi. Yıldırım, bunların operasyonlar sırasında yıkılan Silopi'de, Cizre'de, Şırnak, Sur ve İdil gibi yerlerdeki konutları içerdiğini dile getirdi. Başbakan, terör örgütünün verdiği zararın da 10 milyar lira olduğunu söyledi.



O FIRSATI KAÇIRDILAR


Hükümetin, iç güvenliğin sağlanması konusunda hiçbir taviz vermeyeceğini vurgulayan Yıldırım, şöyle devam etti:


“Çözüm, mözüm yok kardeşim. Çözüm vatandaşta. O fırsatı kaçırdılar. Vatandaşla aramızdaki bu hainleri çıkaracağız. Terör örgütünü, Kürt vatandaşlarımızın başına bela olmaktan kurtaracağız. Biz bu sorunu kentlerde büyük ölçüde kontrol altına aldık. Bu konuda herhangi bir zafiyet asla kabul etmiyoruz.”



NE ZAMAN AKILLANACAKLAR


Yıldırım, terör örgütüne yönelik operasyonlar sırasında özellikle Diyarbakır, Siirt, Şırnak gibi bölgelerde yapılan çalışmalarda 40 ton uyuşturucu ele geçirildiğini bildirerek, “Bu bölücü terör örgütü milleti, çocukları zehirliyor. Hatta Avrupa'ya götürüyorlar, oradakileri de zehirliyor. Avrupalılar ne zaman akıllanacak ben merak ediyorum” ifadelerini kullandı. Yıldırım, bir ay içinde ele geçirilen uyuşturucunun parasal değerinin 4 milyar lira olduğunu açıkladı.



910 ARAÇ ARANIYOR


Ayrıca Lice'de 25 çalınmış araç bulduklarını belirten Yıldırım, bunların bombalı saldırı amacıyla çalındığını vurguladı. Yıldırım, şu anda yurt genelinde 910 aracın çalındığını ve bunların herhangi bir olaya karışmaması için gerekli çalışmalarının yapıldığını kaydetti. Mahalle ve çarşılarda bekçi sistemine geçileceğini dile getiren Başbakan Yıldırım, kalıcı ve geçici köy koruculuğu sistemini terör eylemlerinin yoğun olduğu bölgelerde yaygınlaştıracaklarını söyledi.



Yeni kimlikler yılbaşında


Elektronik kimliklerin de 2017'den itibaren dağıtılacağını dile getiren Yıldırım, pilot uygulamanın devam ettiğini anımsattı. Yıldırım, söz konusu kimliklerde vatandaşlara ilişkin her türlü bilginin yer alacağının altını çizdi.



Dostlukları arttırma yılı


Turizme kötü başladıklarını ifade eden Yıldırım, “Rusya ile ilişkilerimiz maalesef iyi değildi. Artık Rusya'yla, İsrail'le ilişkileri normalleştirdik. Şimdi inşallah diğer ülkeler Mısır'la, Suriye ile de kısa sürede ilişkileri normalleştirmek için Türkiye ciddi bir atağa geçti. Diğer ülkelerle de bu yönde çalışmalarımızı sürdürüyoruz” diye konuştu.



Dış politika prensiplerinin “dostlukları artırmak, düşmanlıkları azaltmak” üzerine kurulu olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Bunun gereğini de adım adım yapıyoruz, yapmak zorundayız.


Çünkü Türkiye bölgedeki herkesin umut bağladığı bir ülkedir. Türkiye'deki güven ve istikrar bozulursa bölgenin değil, dünyanın dengesi değişir” dedi.



Çanakkale 1915 Köprüsü


Başbakan Yıldırım, hükümetin yüz günlük icraatlarından


şu örnekleri verdi:


* Çanakkale 1915 Köprüsü ve otoyolunun YPK kararı imzalandı. İlk kazma 18 Mart 2017'de vurulacak.


* Devlet Tiyatroları önümüzdeki sezonda tamamen Türk sanatçı ve yazarların eserleriyle sahne açacak


* Bu sene yeni uygulama kapsamında ilk etapta 15 bin sözleşmeli öğretmen işbaşı yapacak.



* Doğu ve Güneydoğu'da maalesef terör örgütünün baskısı veya terör örgütüyle bir şekilde ilişkiye girmiş 14 bin civarında öğretmenin yeri değiştirilecek.


* Milli Savunma Bakanlığı, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra kapsamlı bir çalışmayla yeniden yapılandırıldı. Sivil ve askerin birlikte çalışacağı, her türlü müsteşarından, müsteşar yardımcılarından, bütün genel müdürlükler, diğer bütün bakanlıklar; ulaştırma, milli eğitim gibi kapsamlı bir yeni organizasyona kavuştu.


* Türkiye Varlık Fonu ile büyük projeler artık en kısa sürede gerçekleştirilecek.



Bayram müjdesi


Başbakan Yıldırım, konuşması sırasında bugün 22 ili kapsayan yeniden kalkınma ve ekonomik gelişme programını Diyarbakır'da açıklayacağını söyledi.



Yıldırım, “Özellikle Doğu'da ve Güneydoğu'daki illerimiz belirli gruplar halinde toplanmak suretiyle, cazibe merkezleri oluşturulacak ve buralara yönelik ciddi yatırımları başlatıyoruz” dedi, 1.4 milyar liralık yeni yatırımların temelinin atılacağını belirtti. Kamu-özel işbirliğiyle bölgeyi hızla kalkındırmayı hedeflenen paket bölgeye bayram müjdesi olacak. “Yeniden Kalkınma ve Ekonomik Gelişme Programı”yla devlet, “arazi”den “anahtar teslim fabrika”ya, “vergi kolaylığı”ndan “alım garantisi”ne kadar yatırımcılara çok sayıda imkan sağlayacak. Özel sektörün yapacakları yatırımlarla da özellikle gençlere iş kapısı açılacak. Yıldırım'ın, Diyarbakır çıkarmasına çok sayıda bakan da eşlik edecek. Son anda bir değişiklik olmazsa, Yıldırım'ın Eylem Planı'nı, tarihi Hasan Paşa Hanı'nda, bölgedeki sivil toplum kuruluşu (STK) temsilcileri ve işadamlarıyla birlikte açıklaması planlanıyor. Yıldırım, bununla da yetinmeyerek, Ulu Cami önünde vatandaşlara hitap edecek, esnaf ziyaretleriyle de yürütülen çalışmaları pekiştirecek. Teröre karşı “ekonomik” ve “sosyal” seferberliği içerecek “Doğu-Güneydoğu'da Yeniden Kalkınma ve Ekonomik Gelişme


Programı” bölgenin çehresini değiştirecek.



33 bin tahliye


Şartlı tahliye konusundaki yeni düzenlemeyi hatırlatan Yıldırım, “İyi halleri devam edenlerin 1 yıl yerine 2 yıl kala bırakılmasını öngören bir düzenleme yapıldı ve bu uygulamaya girdi” bilgisini paylaştı. Yıldırım'ın, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'a kaç mahkumun tahliye olduğunu sorması üzerine Bozdağ, dün (önceki) akşam itibarıyla 33 bin 838 hükümlünün cezaevlerinden tahliye edildiğini bildirdi. Yıldırım, tahliye olan kişilerin bir yanlış yapması halinde haklarını kaybedeceklerini söylemesi üzerine Bozdağ, “Bu uygulama cezanın dışarıda infazını öngörüyor. Tahliye edilenler denetimli serbestlik yöntemiyle, cezaları o şartla tahliyeye kalan 2 yıllık süre içerisinde devam edecek” dedi. Yıldırım'ın, “Yani gözünüz onların üzerinde olacak” şeklindeki ifadesi üzerine ise Bozdağ, “Bir suç işlediğinde bu şartla tahliye hali yanmış olacak” karşılığını verdi.







Mister değil teröristbaşı


Yıldırım, Çırağan Sarayı'nda düzenlenen 'Türkiye iyi gelecek' konferansının basına kapalı bölümünde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yıldırım, kendisine FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'le ilgili soru soran Hintli gazetecinin 'Mister Gülen' ifadesine sert tepki gösterdi. Başbakan, "Mister falan değil. Terörist başı Mister olur mu? Adam şeytana pabucunu ters giydirmiş. Onca insanın kanına girmiş. Alçak.." dedi.


#Turkuaz Kart
#Binali Yıldım

Günün en önemli haberlerini e-posta olarak almak için tıklayın. Buradan üye olun.

Üye olarak Albayrak Medya Grubu sitelerinden elektronik iletişime izin vermiş ve Kullanım Koşullarını ve Gizlilik Pollitikasını kabul etmiş olursunuz.