Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2020 yılı bütçesinin sunumunda önemli bilgiler verdi. 2011 yılında projesine başlanan milli hava savunma sistemi HİSAR’ın önümüzdeki yıl envantere gireceği müjdesini veren Akar, “TSK, Alçak/Orta İrtifa Hava Savunma Füze Sistemi HİSAR’ı inşallah önümüzdeki yıldan itibaren kullanmaya başlayacaktır. Bu başarı, yüksek irtifa hava savunma füze sistemimiz olan SİPER bakımından da büyük bir müjdedir” dedi. Uzun menzilli milli hava savunma sistemi SİPER’in yapımı tamamlanıncaya kadar yüksek irtifada ihtiyacın Rusya’dan alınan S-400’lerle karşılanacağını kaydeden Akar, “Hava ve füze savunması için uzun menzilli bir hava ve füze savunma sisteminin milli imkan ve kabiliyetler ile tasarlanıp üretilmesine yönelik çalışmalarımız son hızla devam etmektedir” diye konuştu. Suriye’deki gelişmelere bağlı olarak hava ve füze tehdidine karşı NATO müttefiki ülkelerce Türkiye’ye Patriot ve SAMP-T sistemlerinin konuşlandırıldığını anımsatan Akar, “Bu kapsamda, İspanya’nın 2015 yılında konuşlandırdığı PATRIOT sistemleri 2019 yılı sonuna kadar ülkemizde bulunacaktır. Bu sürenin daha da uzatılması söz konusudur. Ancak İtalya’ya ait SAMP-T sistemi yıl sonu itibarıyla ülkemizden ayrılmış olacaktır” ifadelerini kullandı.
Yerlilik oranı yüzde 70’e ulaşan savunma sanayii ürünlerinin geliştirilmeye devam ettiğini kaydeden Akar, HÜRKUŞ uçağı, ATAK helikopteri, Bayraktar TB-2 İHA, ANKA İHA, MİLGEM, Havadan Bağımsız Tahrikli Denizaltılar, KORKUT hava savunma sistemi, tanksavarlar, ALTAY tankı, BORA-KASIRGA füzeleri, elektro-optik gözetleme sistemleri, ATMACA gemisavar füzesi, silah tespit ve hava savunma radarı ile lazer güdüm kiti gibi ürünlerin güncellenmekte olduğunu dile getirdi. MİLGEM projesinin 4. gemisi olan KINALIADA korvetinin 29 Eylül’deki törenle envantere girdiğini anımsatan Akar, ardından ‘İ’ sınıfı fırkateynlerin birinci gemisi olan İSTANBUL’un yapımına askeri tersanede başlandığını hatırlattı. “Geminin blok inşa ve kızak üstü montaj faaliyeti sürüyor” diyen Akar, 6 adet ‘reis’ sınıfı denizaltı projesinin ilk 4’ünün (PİRİREİS, HIZIRREİS, SEYDİALİREİS, AYDINREİS) yapılmakta olduğunu ifade etti. Akar, “Bu projedeki kazanımlar, Milli Denizaltı (MİLDEN) kapsamında inşa edilmesi hedeflenen yerli ve milli denizaltılar için güçlü bir referans olacaktır” şeklinde konuştu.
Milli Savunma Bakanı Akar, Suriye ve Irak’taki operasyonlar, Barış Pınarı Harekâtı, terör örgütleriyle mücadele, Doğu Akdeniz ve Kıbrıs meselesine ilişkin olarak özetle şu bilgileri verdi:
*Rusya, Soçi Mutabakatı kapsamında Tel Rıfat, Münbiç ve Fırat’ın doğusundan 34 bin YPG’linin 3 bin 260 ağır silahı ile birlikte 30 km derinlikteki Güvenli Bölge dışına çıkartıldığını bildirdi. Aksi yöndeki bulgular Rusya ile görüşülmektedir. Bu bilgiler teyide muhtaç.
* Doğu Akdeniz ve Ege’de Türkiye’yi adeta denize ayak basamayacak hale getirmeyi amaçlayan çabalara ve haklarımızın çiğnenmesine asla izin vermeyeceğiz. Doğu Akdeniz’deki doğal kaynakların ülkemiz ve KKTC dışlanarak adeta gasp edilmesi girişimlerini kesinlikle kabul etmeyeceğiz.
* Irak’ın kuzeyindeki Pençe harekatları) Operasyonlarda şu ana kadar 158 terör örgütü mensubu etkisiz hale getirildi.
* Suriye Milli Ordusu başıboş, düzensiz bir ordu değil. BM tarafından tanınan bir geçici hükümet var. Bunun başkanı var Abdurrahman Mustafa. Bu kişi BM nezdinde kabul ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı bütçesinden bunlara herhangi bir ödeme yapılmamaktadır. Ben Bütçeler Müdürü değilim, kendi bakanlığımdan sorumluyum.