|

Hesap zamanı

FETÖ'nün darbeye kalkışmasının ardından operasyonlar, yüksek yargıya da uzandı. AYM üyesi Alparslan Altan gözaltına alındı. Yargıtay’da 140, Danıştay’da 48, HSYK’da 5 üye hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. HSYK 2. Dairesi de idari yargıdan 541, adli yargıdan da 2 bin 204 hakim ve savcıyı açığa aldı.

Yeni Şafak
04:00 - 17/07/2016 Pazar
Güncelleme: 01:29 - 17/07/2016 Pazar
Yeni Şafak

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ ile irtibatlı bazı Yargıtay, Danıştay, Sayıştay ve HSYK üyeleri hakkında gözaltı kararı çıkardı. Karar doğrultusunda polis, Danıştay üyesi 10 ismi Danıştay Genel Kurul Salonu'nda gözaltına aldı. 4 üye ise yazılı karar olmadığı gerekçesiyle polise direndi. Üyelerin Danıştay Başkanın toplantı çağrısı üzerine Danıştay Genel Kurulu'na geldiği öğrenildi. Toplantı sırasında bazı üyelerin “Üzerimize bomba yağdıranlarla birlikte mi açıklama yapacağız” diyerek, FETÖ mensubu olduğu belirtilen üyelere tepki göstermesi üzerine tartışma çıktı.



10 ÜYE GÖZALTINA ALINDI


Salonu terk eden Danıştay Başkanı Zerrin Güngör'ün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığını aratarak, hakkında gözaltı kararı bulunan üyelerin kurumdan alınmasını istediği öğrenildi. Hakkında gözaltı kararı bulunan 48 üyenin büyük kısmının Danıştay'ı terk etmesi üzerine sadece 10 üye gözaltına alınabildi. Gözaltına alınanlar şöyle: Mesut Güngör, Kemalattin İşlek, Kasım Davas, Haşim Güney, Galip Tuncay Tutar, Hannan Yılbaşı, Ramazan Erol, Hasan Kabadayı, Hüseyin Oğuz ve Resul Çomoğlu. Hakkında yakalama kararı çıkarılan 140 Yargıtay üyesinden şu ana kadar 11'inin gözaltına alındığı öğrenildi. Yargıtay Başkanlığı da FETÖ mensubu 140 ismin durumunun görüşülmesi için olağanüstü toplanma kararı aldı. Öte yandan, 5 HSYK üyesinden de 4'ü yakalandı. Yine Sayıştay'dan da 11 üyenin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltına alınan üyeler, “FETÖ üyeliği”nden 15 yıldan 22.5 yıla kadar hapisle yargılanacak.



ÜYELİKLERİ DÜŞÜRÜLDÜ


HSYK da dün olağanüstü toplandı. Genel Kurul, hakkında gözaltı kararı bulunan 5 üyenin üyeliğinin düşürülmesine karar verdi. Üyelikleri düşürülen isimler: Şaban Işık, Mustafa Kemal Özçelik, Kerim Tosun, Ahmet Berberoğlu ve Mahmut Şen.



2 BİN 745 KİŞİ AÇIĞA ALINDI


HSYK 2. Dairesi ise FETÖ'ye büyük tasfiye getiren önemli karara imza attı. 2. Daire, 541 idari, 2 bin 204 adli toplam 2 bin 745 hakim ve savcıyı HSYK Kanunu'nun 77. maddesi uyarınca geçici olarak açığa aldı. 77. madde, “Hakkında soruşturma yapılan hakim ve savcının göreve devamının, yargı erkinin nüfuz ve itibarına zarar vereceğine kanaat getirilirse, HSYK tarafından geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılmasına karar verilebileceği” hükmünü içeriyor.



İSTANBUL'DA 132 HAKİME GÖZALTI KARARI


İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından FETÖ/PDY silahlı terör örgütü yapılanmasına mensup olduğu belirtilen 132 hakim ve cumhuriyet savcısı hakkında gözaltı kararı verildi. Bu hakim ve savcıların yurt dışına çıkışlarına yasak konuldu. Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca tespit şüphelilerin çalışma ofis ve bürolarında, ikametlerinde ve araçlarında arama yapılması istendi.


#FETÖ
#Yargıtay
#Danıştay
#HSYK
8 yıl önce