|

Hesap verecekler

15 Temmuz’u CIA’dan meslektaşlarıyla geldiği Büyükada’da izleyip yönlendiren Henry Barkey ile Halkbank’a operasyon çeken CIA mensubu David Cohen’in tüm ilişkileri mercek altında. 17 Temmuz’da Karaköy’deki sır toplantıyı da masaya yatıran savcılık, 17-25 Aralık darbe girişiminin hemen öncesi Kılıçdaroğlu’nu ABD’de ağırlayan FETÖ’cü ekibi de soruşturuyor.

Yeni Şafak
04:00 - 16/04/2017 Pazar
Güncelleme: 10:30 - 16/04/2017 Pazar
Yeni Şafak
Büyükada toplantısı mercek altında.
Büyükada toplantısı mercek altında.

İhanet ve cinayet şebekesi FETÖ’nün ipini ellerinde tutan ABD’lilere yönelik önceki gün bir grup avukatın yaptığı suç duyurusu, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nca soruşturmaya dönüştü. Türkiye’ye yönelik son yıllardaki bütün darbe girişimlerinde kilit rol oynayan 17 isim, tüm bağlantılarıyla soruşturulacak. ‘Şüpheli’ listesinin başında CIA mensuplarının bulunması dikkat çekiyor. Bunlar arasındaki Henry Barkey, FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girişimini ‘ekibiyle birlikte’ Büyükada’daki Splendid Palas Oteli’nde takip edip yönlendirmişti. İngiliz ordusunun 1908 yılında karargah olarak kullandığı otele yanında 12 yabancı uyruklu şahısla gelen Barkey, içinde kamera sisteminin bulunmadığı mekanda toplantı üstüne toplantı yapmış; yanındakilerden biri, kalkışma sırasında Twitter’da ‘Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yurtdışına kaçtığı’ propagandası yaymıştı. Darbe girişiminin başarısız olmasının ardından Splendid Palas’tan 19 Temmuz’da ayrılan Barkey, resepsiyoniste üzerinde ‘Pensilvanya’ yazılı bir çan bırakmış ve bir garsona da şunları söylemişti: “Türkiye’ye ilk gelişimde HSBC patladı. İkinci gelişimde Gezi patlak verdi. Şimdi de darbe girişimi yaşandı...”

HELİKOPTERLE KAÇTI MI?

Barkey’in dışında hakkında soruşturma başlatılan diğer isim, ünlü CIA ajanı Graham Fuller. FETÖ elebaşı Fetullah Gülen’in ABD’de kalması için ona kefil olan Fuller, 15 Temmuz sonrası birçok hainin Gülen’le irtibatını itiraf etmesine rağmen teröristbaşını evladı gibi savunmuş ve “Gülen’in darbe ile ilişkisi yoktur” demişti. Kalkışma sırasında Fuller’in de Büyükada’da olduğu, CIA ajanının daha sonra helikopter kaçıran hainlerle birlikte Yunanistan’a gittiği iddia edildi. Savcılık bunu da soruşturuyor. Kanlı girişimden 2 gün sonra, 17 Temmuz’da İstanbul-Karaköy’deki bir restoranda düzenlenen yemekli toplantı da soruşturma konuları arasında.

HALKBANK DÜŞMANLARI

Halkbank’ın hedeflendiği 17 Aralık darbe girişimini perde gerisinden yöneten CIA Direktör Yardımcısı David Cohen de 17 kişilik listede bulunuyor. 2013’te ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi’nin (OFAC) başında bulunan Cohen, ABD’nin İran’a yönelik yaptırım kararına uymayıp komşusuyla ticarete devam eden Türkiye’yi ‘cezalandırmak’ için FETÖ’yü devreye sokmuştu. ‘Yolsuzluk’ kılıflı darbe girişimi sırasında İstanbul’a gelerek soruşturmayı bizzat takip eden Cohen, Obama yönetiminin ‘finansal sopasını tutan isim’ olarak biliniyor. Cohen’in başında bulunduğu OFAC, tüm dünyada ABD’nin mali istihbarat operasyonlarını yürütüyor.

FETÖ EMRETTİ, O YAPTI

Cohen’in ‘emirleri’ doğrultusunda Halkbank’a açılan ABD merkezli savaşı okyanus ötesinde soruşturmaya dönüştüren kişi ise FETÖ’nün kullanışlı savcılarından Preet Bharara oldu. Yeni ABD Başkanı Donald Trump tarafından kovulan Hindistan asıllı eski New York Güney Bölgesi Savcısı Bharara’nın ilişkilerini şimdi İstanbul savcıları soruşturuyor. Listede ismi bulunan darbeci Bharara’nın Türkiye’ye geldiği takdirde gözaltına alınması bekleniyor. Soruşturulan 17 kişi arasındaki Senatör ‘Chuck’ Schumer ile CIA’nın psikolojik harp uzmanı Michael Rubin’in de özellikle Türkiye bağlantıları araştırılıyor.

ÜNLÜ HARİTANIN MİMARI

Senatör Schumer, FETÖ’den aldığı milyon dolarlık bağışlarla örgütün ABD’deki propagandasını yapmış, Rubin ise Twitter hesabını FETÖ’nün emrine verecek kadar teröristleri sahiplenmişti. Şüphelilerden emekli istihbaratçı Albay Ralph Peters ise 15 Temmuz gecesi Fox Tv’de ABD yönetimine ‘darbeyi desteklemeleri için çağrıda bulunan kişi’ olarak biliniyor. İçinde Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülkeyi ‘parçalanmış halde’ gösteren ünlü haritanın mimarı Peters, “Darbede rol alanlar iyi adamlardır. Biz kazanacaktık” demişti.


Kırmızı bülten masada

Barkey, Fuller, Cohen, Bharara, Schumer, Peters ve Rubin hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘darbe girişimi’nden soruşturma başlatıldı. ABD’lilerin

Türkiye temasları, telefon trafiği ve kamera kayıtları incelenecek. Dosyanın seyrine göre şüpheliler hakkında 'kırmızı bültenle yakalama' kararı çıkarılması bekleniyor.

  • CIA ajanı Henry Barkey, Büyükada'daki otelden ayrılırken resepsiyona, üzerinde Pensilvanya yazan bu çanı hediye etmişti.

Beyaz Saray’ın FETÖ’cüleri

17kişilik listede FETÖ’nün ABD’deki derneklerini yöneten ve özellikle Obama yönetiminde Beyaz Saray’ı ‘FETÖ Kafe’ye dönüştüren ekip de yeralıyor. Bunlar arasındaki Faruk Taban, FETÖ’nün New York, Washington DC, Chicago, Atlanta, Houston ve Los Angeles’taki 6 farklı federasyonunu çatısı altında toplayan Türk Amerikan Birliği’nin başkanlığını yürütüyor. Avukat Zafer Akın ise FETÖ’ye bağlı ‘Barış Adaları Enstitüsü’nün başkanı. Akın Smith Hukuk Bürosu’nu merkez olarak kullanan zanlı, eşi Nagihan Akın ile birlikte ABD’deki politikacı ve devlet görevlileriyle FETÖ arasındaki ilişkiyi sağlıyor.


FETÖ’nün Orta Atlantik Türk Amerikan Federasyonu Başkanı Mahmut Yeter de şüpheliler arasında. Yeter, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti üyelerini, 17-25 Aralık darbe girişimi öncesi ABD’de ağırlayan, ziyaret programlarını ayarlayan isim olarak öne çıkıyor. Türk Amerikan İş Grubu Başkanı Talha Saraç da yine FETÖ’cü zanlılardan biri. Şüphelilerden Recep Özkan ise FETÖ’nün Beyaz Saray’dan sorumlu imamı olarak tanınıyor.


YENEROĞLU, ÖKSÜZ, ÇELİK...

Dosyadaki FETÖ’cülerden Burak Yeneroğlu’nun ismi ise eski ABD Başkanı Barack Obama’ya tek seferde 650 bin dolar bağış yapan kişi olarak gündeme gelmişti. Bayrock Natural Store isimli şirketin sahibi Yeneroğlu, örgütün ABD’deki kasalarından biri. Avrasya Amerikalılar Turkuaz Konseyi Başkanı Kemal Öksüz’ün ismi de listede. Öksüz, FETÖ elebaşı Gülen’in sağ kolu olarak biliniyor. Bazı ABD’li politikacılara Sevgi Öksüz, Faruk Öksüz ve Muammer Öksüz’le birlikte yüzbinlerce dolar bağış yapan Kemal Öksüz, Kılıçdaroğlu’nun ABD temasları sırasında da ona eşlik etmişti. 15 Temmuz öncesi Obama ile aynı ortamdan fotoğraflar paylaşıp ‘Beyaz Saray’ın kalbindeyiz’ mesajı veren Rumi Forum Başkanı Emre Çelik de zanlılardan biri.


#15 Temmuz
#CIA
#FETÖ
#David Cohen
#Henry Barkey
7 yıl önce