Edirne Cezaevi'nden Ankara'daki duruşmaya görüntülü ifade vermeyi reddeden '6-8 Ekim katili' Demirtaş, mahkeme heyetinden komik taleplerde bulundu
6-8 Ekim 2014’te ‘Kobani’ bahanesiyle katliam çağrısı yapan ve çıkan olaylarda 50’den fazla vatandaşın ölümüne neden olan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, 142 yıl hapis istemiyle yargılandığı davada hakim karşısına çıkmadı. Tutuklu bulunduğu Edirne Cezaevi’nden görüntülü sistemle savunma yapmayı reddedince hakkında tutanak tutulan Demirtaş’ın mahkemeden ilginç taleplerde bulunduğu ortaya çıktı. Mahkemeye çıkacağını unutan Demirtaş, ‘tepegöz’, ‘masa’, ‘dizüstü bilgisayar’, ‘yüzlerce avukat’ ve ‘parti teşkilatı için oturacak yer’ gibi olmadık taleplerde bulundu. Geçtiğimiz yıl 4 Kasım’da tutuklanan Demirtaş hakkında, ‘terör örgütü yöneticisi olmak’ suçu başta olmak üzere çeşitli suçlardan 31 adet fezleke hazırlandı. Diyarbakır’da açılan ve daha sonra tek dosyada birleştirilen davanın güvenlik nedeniyle Ankara’da görülmesine karar verildi. Demirtaş’ın yargılandığı dava dün başladı.
FETÖ sanıklarının da yargılandığı Sincan Cezaevi Yerleşkesi’nde geniş güvenlik önlemleri alındı. Duruşmaya izleyici olarak yaklaşık 150 kişi girdi. Demirtaş’ı savunmak üzere 150 avukat geldi. Edirne Cezaevi’nde tutuklu bulunan Demirtaş duruşmaya getirilmezken, sanık sandalyesi boş kaldı. Demirtaş, görüntülü sistemle savunma yapması için Edirne’deki mahkemeye çıkarılmak istendi. Ancak bunu reddeden Demirtaş hakim karşısına çıkmaktan kaçındı. Mahkeme Başkanı Murat İlhan, bu konuya ilişkin tutanak tutulduğunu ve tutanağın Ankara’ya gönderildiğini bildirdi. İlhan, Demirtaş’ın SEGBİS’i düzenleyen CMK hükmünün iptali için Anayasa Mahkemesi’ne başvurulmasına ilişkin dilekçe gönderdiğini söyledi.
Demirtaş’ın 12 sayfalık dilekçeyle ilginç taleplerde bulunduğu ortaya çıktı. Dilekçesinde, “Savunmamı izleyecek yüzlerce avukat için yer tahsis edilsin” diyen Demirtaş, ailesi, sosyal çevresi, parti teşkilatından gelecek izleyicilere yer ayrılmasını talep etti. 'Görsel savunma' yapacağını söyleyen, bu nedenle de ‘tepegöz’ ve ‘dizüstü bilgisayar’ talebinde bulunan Demirtaş, FETÖ davalarıyla birlikte kaldırılan masaların getirilmesini istedi. Demirtaş, “Binlerce belge içeren yüzlerce dosyadan ibaret savunma araçlarıyla duruşmaya katılacağımdan, savunmamı yapacağım yere önümde duracak şekilde ve makul büyüklükte bir masa istiyorum” ifadelerini kullandı. Mahkeme bu talepleri uygun bulmadı.
Adeta şova dönüştürülmek istenen davayı takip etmek için Sincan Cezaevi’ne çok sayıda yabancının gelmesi dikkat çekti. Ankara’ya Almanya’dan gelenler arasında bulunan Berlin Parlamentosu Üyesi Hakan Taş, davayı ‘gözlemci’ olarak izlemek istediğini bildirdi. Taş’ın bu talebini reddeden mahkeme, “Gözlemcilik olmaz, izleyici olarak davaya katılabilirler” yanıtını verdi. Mahkeme, duruşmalara katılmak isteyen yabancı avukat ve siyasi parti temsilcilerinin taleplerini de, “Türk vatandaşı olmayan avukat ve parti temsilcilerinin duruşmaya alınmalarında güvenlik problemi bulunduğu değerlendirilmektedir” diyerek reddetti.