Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tvnet canlı yayınında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Milletvekili adayı olduğu Mersin'e büyük katkı sağlayacak Çukurova Havalimanı'nın haziran ayında açılacağını vurgulayan Nebati, "Bölgede 10 milyar dolara varan bir ihracat kapasitesi olacak." dedi. Deprem bölgesinde verilen desteklere de değinen Nebati, "Türkiye deprem sabahına 110 milyar dolarlık kayıpla uyandı. TOKİ'nin yapacağı konutların maliyeti 2 trilyon lira, 1 yıl içinde yapılacak konutların maliyeti 1 trilyon lira bunu da biz karşılayacağız" ifadelerini kullandı. Türkiye'nin dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olduğunu vurgulayan Nebati, enflasyondaki düşüşün süreceğini belirterek, "Türkiye yeni bir kur rallisine uğramayacak." diye konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, tvnet'e özel röportaj verdi. tvnet Ekonomi Şefi Semra Güney Karabaş'ın sorularını yanıtlayan Nebati, Türkiye'nin dünyanın en güçlü ülkelerinden biri olduğunu vurguladı. Bakan Nebati, enflasyondaki düşüşün süreceğini belirterek, "Türkiye yeni bir kur rallisine uğramayacak." diye konuştu.
Deprem bölgesindeki işletmelere verilen destekler
Enflasyon ve cari dengede son durum
Yeni yıla girerken dünyada emtia fiyatları artıyordu, biz fiyat artışına gitmedik. Salgın sonrasında savaş patladı. Böylesine bir ortamda biz çok adım attık. Elektrik ve doğal gazda fiyat artışları yapmak zorunda kaldık. Vatandaşın gazının yüzde 90'ını sübvanse ettik. Petrol fiyatları 140 dolara geldi. Türkiye bir enerji ithalatçısı, bu da enflasyon ve cari açığa sebep oldu. Döviz kurlarındaki kur oyunları da var. Her alanda fiyat artışlarıyla karşı karşıya kaldık. Dünya faiz artırımıyla bu sorunu çözeceğini söyledi, biz Türkiye Ekonomi Modeli ile bu işi zamana yayarak işsizliğe karşı durarak çözeceğiz dedik. Aldığımız ekonomik tedbirlerle beraber girdi maliyetlerinde finansal maliyetleri azalttık. Lojistik fiyatlarının düşmesiyle Türkiye üzerindeki baskı azaldı. Doğal gaz salgın öncesinin 3 katı, petrol fiyatları 70 dolarlara geldi. Biz vatandaşımızın doğal gazına yüzde 60'lık bir sübvanse sağlıyoruz. Karadeniz gazı nedeniyle 1 ay boyunca tüm faturaları sıfırladık. Orta ve alt gelirdeki günlük ısınma ve mutfak kullanımını karşılayacak şekilde muaf tuttuk. Yüksek oynaklığın ortadan kalkmasıyla enflasyondaki düşüş devam edecek. Biz bunu daha da hızlandırabiliriz. Türkiye bir Batı Avrupa ülkesi gibi değil fiyatlarda iniş çıkışlar olabilir. Sebze ve meyvede fiyatlar düşecek. Petrol fiyatlarının düşmesiyle 30 liraya mal edilen motorini daha ucuza alıyorlar. Gübre de aynı, girdi fiyatları düşüyor. Enflasyonun aşağı yönlü gitmesine katkı sağlayacak.
Hedeflerimiz doğrultusunda hareket ediyoruz. Dövizle ilgili 20 Aralık öncesinde makro ekonomik göstergelerin hiçbirinde dövizin ralli yapmasını gerektirecek bir durum yok diye uyardık. Hükümete zarar vermek için ülkeye kötülük yapmayın diyerek uyardık. Döviz olması gereken yere gitti. Bugün de ortadaki spekülasyonların karşılığı olmadığını gördük. Seçimlerden sonra ikili fiyatın dengeye geleceğini söyleyeyim. Kur korumalı mevduat 2.1 trilyon liraya ulaşmış bir hacimle Türkiye yeni bir kur rallisine uğramayacak. Türkiye bugün dünyanın en güçlü ülkelerinden birisi.
Konut yapımı Türkiye'de büyüme rakamların büyük bir etki yapacak yüzde 5.5'a yükseltecek.