Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) Bank Asya'ya ilişkin rapor hazırladı. Raporda, bütün hisseleri TMSF'ye devredilen bankadaki usulsüzlüklere ilişkin önemli tespitler yeraldı. Resmiyette öyle görünmese bile bankanın sahibinin Fetullahçı Terör Örgütü lideri Fetullah Gülen olduğuna dikkat çekilen raporda, örgütün Gülen'in talimatıyla bankanın 'kurtarılması' için harekete geçerek birçok usülsüzlüğe imza attığı ifade edildi. Buna göre, kurtarma seferberliği sırasında bankada birçok yeni hesaplar açıldı; bu hesaplara 100 bin TL'yi geçmeyen, genellikle 10 bin ila 20 bin TL aralığında mevduat konuldu. Gülen'in mesajları banka çalışanlarına e-postalarla ulaştırıldı ve bankanın kurtarılmasının 'namus meselesi' olduğu vurgulandı. 06 Ocak 2014-10 Ocak 2014 arasında mevduat artışının yaşandığı Bank Asya'da TMSF sigorta sınırı olan 100 bin liranın üzerindeki mevduatlar çekilip bölündü, başka hesaplara dağıtıldı.
Rapora göre, kampanya süresince örgüt üyelerine 'hesap açın' baskısı yapılırken, her bir banka personeline 25 bin TL mevduat hedefi konuldu. Çalışanların akrabaları da para yatırmaya zorlandı. Bankanın likidite sıkıntısını halletmek için birçok kişi başka bankalardan kredi çekip Bank Asya'da hesap açtırdı; Eximbank'tan çekilen toplam 342 milyon 7 bin 727 TL değerindeki kredi de Bank Asya'ya transfer edildi. Örgüte aidiyet bilinciyle, başka şirketlerde çalışan kişilerin de CNR Holding üzerinden para transferi yapması sağlandı. Bankanın mali durumuyla ilgili gerçek durumu saklayacak raporlama işlemi yapılırken, banka çalışanları ise bir siyasi partiye oy vermemeleri ve iktidar partisinin en güçlü rakibini desteklemeleri yönünde baskı gördü. Batmakta olan bir bankaya aklı başında hiç kimsenin para yatırmayacağına işaret edilen raporda, oluşturulan hayali paralara ilişkin de şu tespitler yeraldı:
“Örgüt, kişileri seçip Bank Asya'nın bir şubesine göndermekte, gelen kişi bankaya para yatırmış gibi işlem yaptırıp adına hesap açtırmakta, banka şubesine gelen kişiden hiç para almadığı halde o kişi para yatırmış gibi adına yüklü miktarda hesap oluşturmaktadır. Hesaba bir kişi adına yatan para tutarı devletin garanti ettiği 50 bin TL sınırını aşmamaktadır. Bank Asya, tahsil etmediği parayı tahsil edilmiş gibi gösterip bir başka şubeye havale ederek işlem yapmaktadır. Bank Asya'nın diğer şubesinde yine güvenilen kişi veya kuruluşa kredi verilmiş gibi işlem yaptırılıp gerçekte hiçbir faaliyeti olmayan sermaye şirketine kredi çıkarılmaktadır. Sermaye şirketi fiilen bir cemaat abisi tarafından yönetilen, gerçekte hiçbir geliri olmayan kişiler adına oluşturulduğundan Bank Asya'nın batması halinde devlet kredi verildiği gösterilen sermaye şirketinden hiçbir şey almayacak, hesap açtırıp bankaya para yatırılmış gösterilen kişiye ise yatırmadığı parayı geri ödemek zorunda kalacaktır. Bankaya yatan para ve kredi olarak verilen para gerçek değil, fiktiftir. Kredi çekilmiş gösterilip bankanın batması halinde devletten tahsil edilecek paradır.”
BDDK raporuna göre, Fetullah Gülen'in talimatıyla Bank Asya'nın A Grubu hisseleri borsa değeri altında düşük fiyata Kaynak Holding'e satıldı. Bu durum A Grubu hissedarlar arasında güvensizlik ve bunalıma yolaçtı. Raporda ayrıca bankanın bazı hesaplarında çek tahsilinden elde edilen paraların toplandığı, bu paraların 'himmet parası' olarak Fetullah Gülen grubuna maddi kaynak sağlamada kullanıldığı tespitine yer verildi. Bankanın FETÖ'nün yurt dışı okullarına kredi kullandırdığı da belirtilen raporda, yüklü miktardaki kredilerin ödenebilirliğinin ise şüpheli olduğuna dikkat çekildi.