|

Hakim ve savcılara darbe davası

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı, 49’u açığa alınan 54 hakim ve savcı için aralarında darbe suçunun da bulunduğu 10 ayrı suçtan iddianame düzenlendi. Şüpheliler için bir kez ağırlaştırılmış müebbet, bir kez müebbet ve 67 yıl 3 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Yeni Şafak ve
04:00 - 19/03/2016 Cumartesi
Güncelleme: 04:03 - 19/03/2016 Cumartesi
Yeni Şafak

Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığınca, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) “Selam Tevhid" soruşturmasında kumpas yaptığına ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında, 49'u açığa alınan, biri emekli, 4'ü hala görevde olan 54 hakim ve savcı için, 10 ayrı suçtan iddianame düzenledi. Bakırköy Cumhuriyet Başsavcıvekili Ömer Faruk Aydıner tarafından hazırlanan 3149 sayfalık iddianame, Terör ve Örgütlü Suçlar davalarına bakan Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi.



TERÖR ÖRGÜTÜ KURMA SUÇU


İddianamede, şüphelilerin "Silahlı terör örgütü kurma ve üye olmak", "Siyasi ve askeri casusluk" ve "Suç uydurmak", "Özel hayatın gizliliğini ihlal etmek", “Hukuka aykırı olarak elde edilen verileri kaydetmek", "Suç delillerini yok etme, gizleme ve değiştirme", "Resmi belgede sahtecilik" ve "Görevi kötüye kullanma" suçlarından 31 yıl 2 aydan 67 yıl 3 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanmaları isteniyor.



AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET İSTENİYOR


Bu kişiler için ayrıca "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "Gizli kalması gereken bilgileri (devlet sırrı) açıklama ve bu suça teşebbüs etmek" suçundan da müebbet hapis cezası isteniyor. İddianamenin gönderildiği Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 15 gün içinde iddianamenin kabulü veya reddi yönünde karar vermesi bekleniyor. Mahkeme iddianameyi kabul ederse, tamamı birinci sınıf olan 54 hakim ve savcı Yargıtay'da yargılanacak.



YURT DIŞI ÇIKIŞ YASAĞI KONMUŞTU


Haklarında 3 Kasım 2015 tarihinde yurt dışına çıkış yasağı konulan bu hakim ve savcılardan Metin Özçelik ve Mustafa Başer, yetkileri olmadığı halde tutuklu polisleri serbest bıraktıkları gerekçesi ile geçen yıl tutuklanmışlardı. Örgüt üyeliğinden tutuklanan Özçelik ve Başer'in yargılamaları Yargıtay 16. Ceza Dairesi'nde devam ediyor. Hakkında dava açılan hakimlerden Süleyman Karaçöl ise Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 15 Eylül 2015 tarihinde "Örgüt üyeliği" ve "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyet hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçlarından tutuklanmıştı. Şüphelilerden Celal Kara ise Zekeriya Öz ile birlikte yurt dışına kaçmıştı.




#Fetullahçı Terör Örgütü
#Paralel Devlet Yapılanması
#Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı
8 yıl önce