Güzellikleri yürekleriyle görüyorlar

Ayşe Mine Alioğlu
04:007/01/2019, Pazartesi
G: 6/01/2019, Pazar
Yeni Şafak
Okullarda diğer okullarda olduğu gibi yazı tahtası yok.
Okullarda diğer okullarda olduğu gibi yazı tahtası yok.

İstanbul’un iki görme engelli okulundan biri olan Türkan Sabancı Görme Engelliler Ortaokulu’nu Beyaz Baston Görme Engelliler Günü vesilesiyle ziyaret ettik. Tüm güzellikleri yürekleriyle gören öğrencilerin dünyasının rengarenk olduğuna şahit olduk.

7 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Günü'nde İstanbul’un iki görme engelliler okulundan biri olan Türkan Sabancı Görme Engelliler Ortaokulu’ndayız. Bu okuldaki öğrenciler yürekleri ile tüm güzellikleri görüyor.
1997 yılında açılan okulda bir süre çevre illerden gelen engelli öğrencilere yatılı eğitim verilirken şimdilerde kentin ilçelerindeki görme engelli çocuklara ev sahipliği yapılıyor.

Özel eğitim programına göre tasarlanan sınıflarda öğrenciler ilkokulda 4 kişilik dersliklerde, lisede ise en fazla 10 kişilik sınıflarda eğitim görüyor. Tam gün eğitim veren okulun 78’i ilkokul, 80’i ortaokul öğrencisi olmak üzere toplam 158 öğrencisi var. Okulda görme engelli öğrenciler kabartma daktilo, çivi kalem ve delikli tabela ile yazmayı öğreniyor.

ÖZEL PROGRAMLANMIŞ SINIFLAR

Okulun dış kapısından itibaren görme engellilere erişebilirlik sağlayan sarı çizgiler bulunuyor. Binanın girişi ise tamamen yere sıfır. Okulda bizi kendisi de görme engelli olan rehberlik öğretmeni Hanife Sertkaya karşılıyor.
Koridorlarda sınıfların kapısında görme engellilerin dokunarak okuyabileceği şekilde Braille alfabesi işlenmiş tabelalar bulunuyor.

3 katlı okul binasının girişinde danışma ve birinci sınıflar yer alıyor. Merdivenlere yöneliyoruz. Basamaklar oldukça alçak. Sarı kılavuz çizgiler basamakların başında bitiyor. Okulda iki tane rehberlik odasından biri olan Sertkaya’nınkine geçiyoruz.

ÖĞRENCİLER HAYATA ATILIYOR

Öğrencilerin okulla tanışma serüvenini Sertkaya şöyle anlatıyor: "İlkokul birinci sınıfta maceramız başlıyor. Öğrenciler önce yazıyla tanışıyor. Görme engeli olmayan çocuklar nasıl çizgilerle başlıyorsa bizimkilerde ilk 6 nokta yapmayı öğreniyor. Düzgünce 6 noktayı yapmayı öğrendikten sonra noktaların yerine tek tek dokunup okumayı söküyor. Mevcut öğretim programıyla doğru orantılı gidiyoruz.

Birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar eğitim gören öğrenciler arasında lise eğitimini tamamlayamayacak olanlar için özel eğitim meslek okulumuz var. Atölye, mutfak ve el sanatları eğitimi aldıktan sonra hayata atılabiliyor.
Velilerimizle diyalog içinde olmayı önemsiyoruz. ‘Misafirim öğretmenim’ projesi ile her hafta ailelerimizin evine konuk oluyoruz. Özel eğitime ihtiyacı olan çocukların aileleriyle ilişkilerimiz önemli."
  • Zihinlerinde canlanıyor
  • 8- B’nin Fen Bilgisi dersi öğretmeni Aslıhan Karahasanoğlu’ndan izin alarak derslerine giriyorum. Dikdörtgen şeklinde olan Fen Bilgisi atölyesinin sağ tarafında küme şeklinde oturmuş öğrenciler sol tarafında ise binbir çeşit bitkiler bulunuyor. Dışarıdan bakınca Karahasanoğlu’nun görevi biraz zor gibi görünüyor. Çünkü bu okulda diğer okullarda olduğu gibi yazı tahtası yok. Öğretmen öğrencilere anlattığı her cümlenin zihinlerinde canlanmasını sağlıyor.
#​İstanbul
#Türkan Sabancı
#Hanife Sertkaya
#Aslıhan Karahasanoğlu