Güvenlik atağı

Yeni Şafak
Hamdi Koçoğlu
04:009/06/2018, Cumartesi
G: 9/06/2018, Cumartesi
Yeni Şafak
Yeni Şafak, iktidara geldiği 2002 yılından itibaren AK Parti’nin güvenlik karnesini mercek altına aldı.
Yeni Şafak, iktidara geldiği 2002 yılından itibaren AK Parti’nin güvenlik karnesini mercek altına aldı.

Türkiye’de güvenlik alanında 16 yılda önemli adımlar atıldı. Yeni Şafak, iktidara geldiği 2002 yılından itibaren AK Parti’nin güvenlik karnesini mercek altına aldı. Bu süreçte milli teknolojiye büyük önem verildi, personelin teçhizatı yenilendi. Terörle mücadeledeki kararlılık, ülke içi ve sınır ötesinde örgütlerin kökünü kazıdı.

AK Parti'nin iktidarda olduğu 16 yıl içinde Türkiye, tarihinin en yoğun terör saldırılarına maruz kaldı. FETÖ, PKK ve DEAŞ gibi taşeron terör örgütlerinin eş zamanlı saldırılarıyla aralıksız mücadele edildi. FETÖ'nün kalkıştığı 15 Temmuz darbe girişiminin bastırılmasından sonra PKK ve DEAŞ’ın saldırıları hız kazandı. Güvenlik güçlerinin kararlı ve etkili operasyonlarıyla ülke içi ve sınır ötesinde örgütlerin kökü kazındı, finans ve lojistik ayağına kısa sürede büyük darbe vuruldu.

İÇ GÜVENLİKTE MİLLİ TEKNOLOJİ

AK Parti iktidarları ile birlikte iç güvenlikte milli teknoloji kullanımına önem verildi. 2002 yılında tamamen milli teknolojiler kullanılarak geliştirilen ve kamu güvenliği haberleşme sistemi olarak kullanılan JEMUS (Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi Projesi) hayata geçirildi. SAHMUS (VHF Geniş Alan Sayısal Emniyetli Muhabere Sistemi) projesi kapsamında ise Sahil Güvenlik Komutanlığı da emniyetli haberleşme ve anlık gemi takip imkânı kazandı.

JANDARMA İÇİŞLERİ'NE BAĞLANDI

15 Temmuz darbe girişiminin ardından, Jandarma Genel Komutanlığı ile Sahil Güvenlik Komutanlığı, 25 Temmuz 2016 tarihli 668 sayılı KHK ile İçişleri Bakanlığı'na bağlandı. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri başta olmak üzere özellikle terör ve uyuşturucu ile mücadelenin yoğun sürdüğü il ve ilçelerde, polis güvenlik noktası sayısı arttırıldı. Temizlenen bölgelerde, 11 il ve 37 ilçede 88 geçici, 27 il ve 128 ilçede ise 205 kalıcı polis güvenlik noktası kuruldu.

PERSONELİN TEÇHİZATI YENİLENDİ

Jandarma personelini dış etkilerden korumak, müdahale yeteneği ve etkinliğini arttırmak amacıyla yapılan hamleler ile güvenlik güçlerinin tüm teçhizatları yenilendi. Komando ve özel harekat birliklerinin gece görüş kabiliyeti ile ateş gücünü arttıran sistemlerin tedariki kapsamında da çalışmalar yapıldı. AK Parti’nin iktidara geldiği 2002 yılı ile 2015 yılları arasında bu kapsamda 252 milyon 605 bin TL kaynak kullanıldı.

GÖÇMENLERE SIKI TAKİP

2010 yılından itibaren iç güvenlik meselesinde büyük bir sorun haline gelen düzensiz göçmenlerle ilgili AK Parti etkin mücadele için yol haritası belirledi. 2015'te 146 bin 485, 2016'da 174 bin 466, 2017’de ise 175 bin 752 düzensiz göçmen yakalandı. 2005-2017 yılları arasında 1 milyondan fazla düzensiz göçmenin yakalandığı öğrenildi. Güvenlik güçlerinin operasyonlarında 13 bin 536 organizatör yakalanırken, bunlardan 3 bin 314’ü tutuklandı.

  • Güvenli okul güvenli eğitim
  • Eğitim alanında büyük yatırımlar yapan AK Parti, okul çevrelerindeki güvenliği de en üst seviyeye çıkarttı. Okullar ve çevrelerinde meydana gelen olayların önlenmesi amacıyla yürütülen çalışmaların yanı sıra, okul çevrelerine hakim noktalara da kamera sistemleri kuruldu. Görüntülerin, İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri içerisindeki özel güvenlik tarafından aralıksız olarak izlendiği öğrenilirken, meydana gelen/gelebilecek olayların ivedilikle emniyet birimleri ile paylaşılması yönünde çalışmalar yapıldığı ifade edildi.
  • “Güvenli okul-güvenli eğitim” projesi kapsamında alınan tedbirlerde 762 okulun birinci, 941 okulun ikinci, 5 bin 25 okulun ise üçüncü öncelikli olarak toplamda 6 bin 728 okulun tespit edildiği öğrenildi. 17 bin 490 okulda 13 bin 491 “Polis İrtibat Görevlisi”, bin 145 müdahale ekibi ve 4 bin 837 okul giriş-çıkışlarında sabit ekip görevlendirilmesi yapıldığı belirtildi.

AVM polisi uygulaması

Alışveriş merkezlerindeki güvenlik önlemlerinin yetersizliğine yönelik şikayetlerin artması üzerine 2018’de Türkiye’de ilk kez “AVM Polisi” uygulaması başlatıldı. Alışveriş merkezlerinde üst araması, araç araması, çanta-paket kontrolü ve çevre güvenliği gibi güvenlik hizmetlerinin daha kontrollü ve sağlıklı yürütülmesini sağlamak amacıyla polis irtibat büroları oluşturuldu. Uygulama ilk olarak Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz’ın talimatıyla başkentteki 25 AVM’de başladı.

#Güvenlik
#AK parti